EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina D, 1. kolo, 10.06.2008, 20:45 h, Salzburg, Wals-Siezenheim
Suci: Massimo Bussaca (Italija)
Grčka
Grčka
0:2 Švedska
Zlatan Ibrahimović 67'
Petter Hansson 72'
Švedska

Nogomet je ipak pobijedio

Zoran Zdelar • utorak, 10.06.2008.

Izrazito obrambena Grčka ipak je podlegla pritisku u drugom poluvremenu te je Švedska na kraju slavila relativno uvjerljivo s dva pogotka razlike. Moglo bi se reći da je večeras nogomet ipak pobijedio...

Grčka
Švedska
Grčka
Švedska
1
Antonis Nikopolidis
 
Giourkas Seitaridis
5
Traianos Dellas
(do 70')
6
Angelos Basinas
 
Angelos Charisteas
 
Giorgos Karagounis
15
Vassilis Torosidis
 
Sotiris Kyrgiakos
 
Theofanis Gekas
(do 46')
19
Paraskevas Antzas
 
Kostas Katsouranis
Pričuvni igrači
 
Giorgos Samaras
46'
20
Giannis Amanatidis
70'
 
Trener
Otto Rehhagel
1
Andreas Isaksson
2
Mikael Nilsson
3
Olof Mellberg
4
Petter Hansson
7
Niclas Alexandersson
(do 74')
8
Anders Svensson
9
Fredrik Ljungberg
10
Zlatan Ibrahimović
(do 71')
17
Henrik Larsson
19
Daniel Andersson
21
Christian Wilhelmsson
(do 78')
Pričuvni igrači
11
Johan Elmander
71'
5
Fredrik Stoor
74'
22
Markus Rosenberg
78'
Trener
Lars Lagerbäck

Švedski izbornik Lars Lagerbäck iz vjerojatno samo njemu poznatog razloga odlučio je netom prije utakmice malo izrotirati momčad i na teren poslati igrače koji nisu bili najavljeni u prvoj postavi. U švedskom napadu su od prve minute zaigrali Zlatan Ibrahimović, koji je proteklih dana bio lakše ozlijeđen, te veteran i povratnik u reprezentaciju Henrik Larsson. Hrvat Ivan Bebek je sukladno planu "dežurao" u tehničkom prostoru kao četvrti sudac.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Grci su očekivano od prve minute zaigrali izrazito obrambeno. Podsjetili su gledatelje ne svoje nastupe otprije četiri godine koji su im donijeli veliki uspjeh i mjesto na tronu Europe. Večeras im ta obrambena igra, srećom, nije ipak bila dovoljna.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Neutralne gledatelje pogotovo su smetala konstanta dodavanja u posljednjoj liniji Grčke, kada su očajnički čekali gdje će se otvoriti malo prostora da to pokušaju iskoristiti. I ne može se reći da nisu Grci imali svojih prilika, dapače. Bili su precizniji, više su pucali u okvir gola Švedske, ali ipak ne i dovoljno precizni. Uostalom, prva veća prilika na utakmici pripala je upravo reprezentaciji s juga Europe, kada Angelos Charisteas nije uspio svladati Andreasa Isakssona.

Spomenimo i da je jedan od kurioziteta ove utakmice da se radi o prvom službenom dvoboju između Grčke i Švedske. Dosad su, dakle, odmjeravali snage isključivo u prijateljskim dvobojima pa je samim time bilo teško za predvidjeti što bi se moglo očekivati od utakmice na ovakvom natjecanju.

Najveća zvijezda ove utakmice, Zlatan Ibrahimović, bio je i znatno najaktivniji igrač barem kad su u pitanju iskorištene i neiskorištene utakmice. U prvom poluvremenu pucao je iz nekoliko pozicija što iz igre, a što iz prekida, ali Nikopolidis se tada nije dao svladati.

U drugom poluvremenu sjajnu je priliku u 62. minuti imala grčka desetka, Karagounis, ali on je nakon kontre i pogreške u švedskoj obrani ipak slabo reagirao kada je trebalo zatresti mrežu i prilika je otišla u nepovrat. Stigla je zato pet minuta kasnije kazna za Grčku. Ibrahimović je zatresao grčku mrežu iznimno snažnim udarcem sa 17 metara udaljenosti nakon dvostrukog dodavanja s Larssonom.

Zlatan je ubrzo napustio igru kako bi pobrao zasluženi pljesak publike naklonjenoj žutoj boji. To što su Šveđani ostali bez velemajstora u igri ne znači da više ne mogu zabiti. Uostalom, Ibrahimović već neko vrijeme nije u sjajnoj formi kad je u pitanju reprezentacija. Nakon što je Ljungberg neuspješno prijetio, lopta je stigla do Pettera Hanssona koji ne propušta priliku za povisiti prednost na 2:0 s iznimno malene udaljenosti.

Čak i nakon što su bili dva gola u zaostatku, Grci su ostali vjerni svom stilu igre i nisu jurnuli barem po smanjenje švedskog vodstva. Odnijeli su stoga 'sjevernjaci' potpuno zasluženo pobjedu, a nogomet je barem ove večeri ipak pobijedio.

EP 2008. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska4:1Rusija
Grčka0:2Švedska
1Španjolska 38:3+59
2Rusija 34:406
3Švedska 33:4-13
4Grčka 31:5-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!