EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 2. kolo, 12.06.2008, 20:45 h, Beč. Ernst Happel
Suci: Howard Webb, Darren Cann, Michael Mularkey
Austrija
Austrija
Ivica Vastić 90'+3' (11m)
1:1(0:1) Poljska
Roger Guerreiro 30'
Poljska

Vastić iz penala poslao Hrvate u četvrtfinale

Ivana Strahija • četvrtak, 12.06.2008.

I kad su svi već otpisali Austriju, Wasilewski je skrivio penal, kojeg hladnokrvno zabija Vastić. Rezultatom od 1:1 utakmice Austrija - Poljska Hrvati sigurno prolaze u četvrtfinale, dok domaćima još ostaje tračak nade u posljednjem susretu protiv Njemačke.

Austrija
Poljska
Austrija
Poljska
21
Jurgen Macho
3
Martin Stranzl
4
Emanuel Pogatetz
6
Rene Aufhauser
(do 74')
8
Cristoph Leitgeb
9
Roland Linz
(do 64')
10
Andreas Ivanschitz
(do 64')
11
Umit Korkmaz
2
Gyorgy Garics
15
Sebastian Prödl
11
Martin Harnik
Pričuvni igrači
7
Ivica Vastić
64'
18
Roman Kienast
64'
19
Jurgen Saumel
74'
Trener
Josef Hickersberger
12
Artur Boruc
2
Mariusz Jop
(do 46')
5
Dariusz Dudka
6
Jacek Bak
7
Euzebiusz Smolarek
8
Jacek Krzynowek
11
Marek Saganowski
(do 83')
13
Marcin Wasilewski
14
Michal Zewlakov
18
Mariusz Lewandowski
20
Roger Guerreiro
(do 85')
Pričuvni igrači
4
Pawel Golanski
46'
17
Wojciech Lobodzinski
83'
19
Rafal Murawski
85'
Trener
Leo Beenhakker

U današnjem susretu ni jedna momčad nije imala pravo na pogrešku, najavljivali su mediji. Zanimljivo međutim da je poljska obrana u prvih tridesetak minuta jako puno griješila, što su Austrijanci pokušali iskoristiti na sve moguće načine, da bi ih u tome spriječio fantastični poljski vratar Boruc. No, tko ne zabije dobije, pokazalo je po milijunti put.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Austrijanci kreću furiozno, a tempo kojeg postavljaju Poljacima je iznimno teško pratiti. Već u 12. minuti priliku utakmice je, nakon pogreške Jopa, imao Harnik, dok sljedeći pokušaj austrijskog napadača suvereno brani Boruc.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U 16. minuti se na poljskom golu okušava Leitgeb, no Poljake čuva, ako već ne obrambena linija, onda izvrsni Boruc.

A tada kao da je netko prekidač u glavama Poljaka konačno okrenuo na "ON". Iz igre koja se polako smirivala Poljaci odjednom startaju kao da su tek izašli na teren i iz praktički prve prave akcije stižu do pogotka. Seganowski lijepo zaustavlja loptu u kaznenom prostoru Austrijanaca i puca prema golu, vratar Macho malo je skreće s puta, no na pravom je mjestu Brazilac u poljskom dresu Guerreiro, koji trese austrijsku mrežu.

Nakon 1:0 Poljacima nema kraja. Do kraja prvog dijela opsjedaju mrežu Austrije, Krzynowek i Guerreiro mogli su dići prednost, no na odmor se ipak odlazi nepromijenjenim rezultatom.

I u drugom dijelu su Poljaci početkom bolji. Pet minuta po početku drugog poluvremena Smolarek ulazi po desnoj strani i prihvaća dugu loptu, koju odmah upućuje prema austrijskom golu, ali i vratar Macho zna raditi svoj posao.

Izgleda da Austrijancima nema pomoći. Prema njihovom golu lopte odapinju Lewandowski, Dudka i Bak, pa Macho ima pune ruke posla. U 68. minuti iz slobodnjaka sa više od 30 metara Krzynowek lijevom nogom upućuje topovski šut, a vratar Austrije jedva skreće loptu u korner.

Josef Hickersberger izmjenama pokušava dići igru svoje ekipe. Izlazi Ivanschitz a ulazi Vastić, dok Linza zamjenjuje Kienast. Stišću Austrijanci Poljake na njihovu polovicu, no od toga čini se nemaju nikakve koristi, a Poljska i dalje prijeti iz sporadičnih kontri.

I dok su svi već otpisali Austrijance i počeli računati što sve našima treba za prolazak u idući krug, već u sudačkoj nadoknadi Wasilewski faulira Prodla u kaznenom prostoru Poljske, a sudac Webb bez krzmanja pokazuje na bijelu točku.

Vastić uzima zalet, topovski šutira i para poljsku mrežu, ovog puta ni Boruc nije mogao zaustaviti loptu. U dramatičnom finišu tako Vastić Hrvate šalje u četvrtfinale, jer nas više nitko ne može izbaciti s pozicije koja vodi dalje, dok je Ernst Happel stadion eruptirao u slavlju Austrijanaca, koji su ostali na životu, i prolazak u idući krug tražit će u posljednjem kolu protiv Njemačke.

EP 2008. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska2:1Njemačka
Austrija1:1Poljska
1Hrvatska 34:1+39
2Njemačka 34:2+26
3Austrija 31:3-21
4Poljska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!