EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina C, 2. kolo, 13.06.2008, 20:45 h, Bern, Stade de Suisse
Suci: Herbert Fandel
Nizozemska
Nizozemska
Dirk Kuyt 9'
Robin van Persie 59'
Arjen Robben 72'
Wesley Sneijder 90'+2'
4:1 Francuska
Thierry Henry 71'
Francuska

Nizozemci iz snova

Tomislav Pacak • petak, 13.06.2008.
Nizozemci iz snova
Foto: EPA

(Iz Berna za Sportnet.hr Tomislav Pacak). Još jednom fantastičnom predstavom i pobjedom od 4:1 nad Francuskom, nizozemska reprezentacija osigurala je prvo mjesto u "skupini smrti" i plasman u četvrtfinale već nakon drugog kola...

Nizozemska
Francuska
Nizozemska
Francuska
1
Edwin van der Sar
 
Andre Ooijer
 
Joris Mathijsen
 
Giovanni van Bronckhorst
 
Orlando Engelaar
(do 46')
9
Ruud van Nistelrooy
 
Wesley Sneijder
 
Nigel de Jong
 
Dirk Kuyt
(do 55')
 
Ryan Babel
 
Rafael van der Vaart
(do 78')
Pričuvni igrači
 
Arjen Robben
46'
 
Robin van Persie
55'
14
Wilfred Bouma
78'
Trener
Marco van Basten
23
Gregory Coupet
 
William Gallas
6
Claude Makelele
 
Florent Malouda
(do 60')
 
Sidney Govou
(do 75')
 
Thierry Henry
15
Lilian Thuram
19
Willy Sagnol
 
Jeremy Toulalan
 
Franck Ribery
Pričuvni igrači
18
Bafetimbi Gomis
60'
 
Nicolas Anelka
75'
 
 
Trener
 

Momčad Marca van Bastena očito nije slučajno razbila svjetske prvake Talijane s 3:0 u prvom kolu skupine C. Francuzi su odigrali bolje od Talijana, ali su također travnjak napustili teško poraženi. Francuzima i Talijanima tako ostaje pokušati izboriti drugi krug u međusobnom susretu, premda će im i tamo pobjeda biti jalova ako Rumunji pobijede Nizozemsku koja će igrati bez ikakvog rezultatskog imperativa.

Na stadionu Wankdorf u Bernu nizozemski navijači opet su gospodarili na tribinama - oko 3/4 gledatelja na sebi je imalo narančasti dres, šal, kapu ili već nešto drugo iz ormara nepresušnih s kreativnim odjevnim predmetima, a momčad ih je opet nagradila fantastičnim nastupom. Pobijediti Talijane i Francuze s ukupno 7:1 znak je da je Van Basten sjajno posložio stvari i učinio Nizozemce prvim favoritima Eura.

Nizozemska je odlično otvorila susret i prvih 20 minuta Francuzi su znali kako se tijekom cijele utakmice osjeća talijanska reprezentacija u prošlom kolu. "Tulipani" su stalno bili s loptom i tako frustrirali protivnika koji je susret otvorio prilično defanzivnom igrom iako je sastav s dvojicom napadača te Riberyjem i Maloudom sugerirao drugačije.

Van Bastenova momčad bila je dovoljno sretna da to dobro otvaranje okruni i pogotkom iz prve ozbiljnije prilike. Dirk Kuyt izborio je korner nakon odlične duge lopte, a onda je nakon kornera Rafaela van der Vaarta zabio pogodak glavom za ranih 1:0 Nizozemske.

Nizozemci su i nakon pogotka nastavili dobro, odličnim kombinacijama mamili su uzdahe gledatelja i sve više brinuli Domenecha čija momčad nije uspijevala pronaći odgovor na takvu pas igru Nizozemske.

U 20. minuti Kuyt je s vrha šesnaesterca poslao loptu preko gola, a Francuzi konačno uzvraćaju tri minute kasnije kada Govou ima odličnu šansu, ali mu udarac sa 7-8 metara iskosa refleksno nogom skida Edwin van der Sar.

Bio je to znak za početak bolje igre Le Bluesa, probudili su se Ribery i Malouda, i na njihovim krilima rasla je igra Francuske. Završnica poluvremena u potpunosti je pripala Plavima, ali na odmor su usprkos nizu prilika otišli sa zaostatkom.

U 34. minuti Malouda je pucao nisko s 25 metara, ali Van der Sar je udarac "usisao" u naručje, a jednako dobro obranio je i Govouov udarac u istoj minuti.

Francuzi su stiskali sve jače, bio je osjetan rast njihove igre, dok Nizozemci više nisu uspijevali kontrolirati loptu kao na početku. U 35. minuti pokušao je i Ribery s 10-ak metara, ali opet izvrsnu formu potvrđuje nizozemski vratar.

Konačno, u 43. minuti pokušava i Henry, okreće čuvara na vrhu šesnaesterca, ali naciljao je malo pored lijeve vratnice Van der Sarova gola.

Već na početku drugog dijela Francuzi su složili opasnu situaciju pred Van der Sarom, na kraju je pucao Henry čiji udarac blokira nizozemski branič, s time da su Francuzi inzistirali da je to učinio - rukom. Njemački sudac to nije vidio tako, pa su se morali zadovoljiti kornerom.

Ubrzo Henry ima idealnu šansu za poravnanje, izbija sam pred Van der Sara i pokušava lobom, no osim nizozemskog golmana prebacio je i cijeli gol. Nizozemci su, za razliku od Francuza, bili puno konkretniji.

Najavu novih opasnosti za Plave najavio je prodor Robbena i slab udarac glavom Sneijdera, a da Van Basten ima sjajnu klupu pokazala je 59. minuta - Robben, koji je ušao na poluvremenu, sjajno je prodro po lijevoj strani i idealno uposlio Robina van Persiea na drugoj stativi, a iako je Coupet uspio okrznuti loptu ona se otkotrljala u gol za ugodnih 2:0 Nizozemske. Nizozemskom napadaču to je bio jedan od prvih dodira s loptom, Van Basten ga je u igru ubacio tek koju minutu prije.

Francuzi ipak nisu pali bez borbe poput Talijana, u 72. minuti vratili su se na minus 1, barem privremeno. Sagnol je prošao desnu stranu i ubacio nisko na peterac za Henryja koji posprema loptu u mrežu za slavlje francuskog dijela tribine.

Međutim, dok je još spiker objavljivao promjenu rezultata, Nizozemci su opet razveselili koloniju svojih navijača. Arjen Robben pokazao se ključnim jokerom - ušao je u šesnaesterac i skroz iskosa s lijeve strane zakucao loptu pod prečku za 3:1 i novu eksploziju oduševljenja na pretežno narančastim tribinama.

Pokušavao je Domenech izmjenama, ali novog povratka nije bilo usprkos laganom terenskom pritisku. Zapravo, opasnije su u kontrama izgledali Nizozemci, prije svega preko brzog Robbena koji je u drugom dijelu uništio francusku obranu.

U 83. minuti dobru dugu loptu Van Nistelrooy je lukavom glavom pokušao prebaciti preko Coupeta, no francuski vratar se na vrijeme vratio do gola i izbio loptu u korner.

Nizozemci su do kraja uveseljavali svoje navijače dobrim kombinacijama i potezima, a šlag na tortu bio je briljantan pogodak Wesleyja Sneijdera u sudačkoj nadoknadi. Okrenuo je čuvara na 20-ak metara od gola i sjajnim udarcem poslao neobranjivu loptu u lijeve "rašlje" Coupetova gola.

Nizozemski navijači imali su tako što za slaviti - osigurali su drugi krug u skupini smrti već u drugom kolu, i to uz dvije uvjerljive pobjede nad finalistima proteklog SP-a.

Dojam je da će se impresivni nizozemski navijači imati još dosta za veseliti na ovom Euru, Van Bastenova momčad izgleda sjajno...

EP 2008. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Italija1:1Rumunjska
Nizozemska4:1Francuska
1Nizozemska 39:1+89
2Italija 33:4-14
3Rumunjska 31:3-22
4Francuska 31:6-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!