EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina D, 2. kolo, 14.06.2008, 20:45 h, Salzburg, Wals-Siezenheim
Suci: Roberto Rosetti, Allesandro Griselli, Paolo Calcagno
Grčka
Grčka
0:1(0:1) Rusija
Konstantin Žirjanov 33'
Rusija

Grčkoj potonuli brodovi

Maja Giljanović • subota, 14.06.2008.
Grčkoj potonuli brodovi
Foto: EPA

Branitelji naslova oprostili su se od Eura. Za to je zaslužan Žirjanov, ruski topnik čiji je jedan ali vrijedan gol poslao momke Otta Rehhagela kući u suzama.

Grčka
Rusija
Grčka
Rusija
1
Antonis Nikopolidis
 
Giourkas Seitaridis
(do 40')
 
Christos Patsatzoglou
5
Traianos Dellas
6
Angelos Basinas
 
Angelos Charisteas
15
Vassilis Torosidis
 
Sotiris Kyrgiakos
20
Giannis Amanatidis
(do 80')
 
Kostas Katsouranis
23
Niklos Liberopoulos
(do 61')
Pričuvni igrači
 
Giorgos Karagounis
40'
 
Theofanis Gekas
61'
8
Stelios Giannakopoulos
80'
Trener
Otto Rehhagel
 
Igor Akinfejev
4
Sergej Ignašević
20
Dmitrij Torbinski
8
Denis Kolodin
11
Sergej Semak
15
Dinijar Biljaletinov
(do 70')
17
Konstantin Žirjanov
18
Jurij Žirkov
(do 87')
19
Roman Pavljučenko
20
Igor Šemsov
22
Aleksandar Anjukov
Pričuvni igrači
9
Ivan Saenko
70'
6
Aleksej Berezuckij
87'
 
Trener
Guus Hiddink

Aktualni europski prvaci Grci izgubili su prigodu braniti naslov osvojen prije četiri godine nakon što su u drugoj utakmici Skupine D izgubili i po drugi put, a ovim je rezultatom ujedno Španjolska postala četvrta reprezentacija koja će zadnji susret prvog dijela Eura odigrati bez rezultatskog imperativa.

U dvoboj dvaju, najavio je Guus Hiddink, autsajdera koji su kupovali šansu za prolaz u četvrtfinale Grci su krenuli u 4-3-3 formaciji s trojicom novih igrača u odnosu na utakmicu s Švedskom, a najviše se očekivalo od špice Eintrachta iz Frankfurta Ioannisa Amanatidisa. Rusi su se druge strane odlučili na dvije izmjene, a u startnoj je 11-orici zaigrao i načeti Roman Pavljučenko.

Prvih petnaestak minuta odigranih u Salzburgu proteklo je u prvom redu u sprečavanju protivnikove igre - Rusi se jesu činili opasnijima, rastrčanijima, organiziranijima, ali izuzev pokušaja upravo Pavljučenka u 16. minuti kojeg je Nikopolidis krajnjim naporom i vršcima prstiju iščupao poviše prečke u korner, Grci su organiziranom obranom odolijevali.

Oni sami su, pak, uzvratili preko Angelosa Charisteasa u 19. koji je na samom rubu peterca zamalo glavom prekratak nakon slobodnog udarca Basinasa pa Semšov otklanja opasnost umjesto Akinfejeva i izbacuje u korner.

U 33. minuti stigao je ključni trenutak utakmice - neviđena nesmotrenost krajnje prekaljenog 36-godišnjeg Nikopolidisa koji je unatoč njegovim obrambenim igračem pokrivenom Semaku odjurio s gola, došla je Rehhagelovim igračima glave - ruski kapetan preko glave prebacuje do Konstantina Žirjanova, a iskusni suigrač našeg Ivice Križanca u Zenitu posprema loptu u mrežu.

U prvoj trećini drugog dijela obje su momčadi imale dvije-tri prigode: u 54. Pavljučenko na širokom prostoru ostavlja grčke stopere, ali puca pokraj stative, s druge strane minutu potom Karagounisovu šutinu Akinfejev uz dosta muke kroti, u 59. neprecizan s 12 metara je Basinas, a kod Rusa u 63. minuti Biljaletdinovljev pokušaj Nikopolidis skreće u korner.

U 87. Gekas trese rusku mrežu, ali je Rosetti dvadesetak sekundi ranije na intervenciju pomoćnika zaustavio igru zbog ofsajda, a u drugoj minuti sudačke nadoknade stalna napast Pavljučenko propušta staviti točku na i te upropaštava izvrsnu asistenciju Semaka.

Rusi na koncu svejedno posve zasluženo slave i to protiv Grka po drugi put uzastopce - kasnije su europske prvake, naime, svladali u nebitnoj trećoj utakmici u skupini na Euru u Portugalu - kroz četiri ih dana, pak, čeka izravan dvoboj sa Švedskom za prolaz u četvrtfinale i utakmicu s Nizozemcima. Grci, naprotiv, razočarani i razočaravajući, igraju s Španjolcima samo za prestiž i svoj eventualni prvi gol na Euru.

EP 2008. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Švedska1:2Španjolska
Grčka0:1Rusija
1Španjolska 38:3+59
2Rusija 34:406
3Švedska 33:4-13
4Grčka 31:5-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!