EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina C, 3. kolo, 17.06.2008, 20:45 h, Letzigrund, Zurich
Suci: Luboš Michel, Roman Slyško, Martin Balko
Francuska
Francuska
0:2 Italija
Andrea Pirlo 25' (11m)
Daniele De Rossi 62'
Italija

Svjetski prvaci idu dalje

Zvonimir Šimunović • utorak, 17.06.2008.
Svjetski prvaci idu dalje
Foto: EPA

Italija je u posljednjem kolu skupine C Eura s 2:0 pobijedila Francusku i uz malu pomoć Nizozemske, na sebi svojstven način osigurala nastup u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Za Francuze kola su krenula nizbrdo već na samom početku kada su ostali bez Riberyja, a sve se prelomilo polovicom prvog dijela kada je pocrvenio Abidal, a Andrea Pirlo postigao s bijele točke vodeći talijanski pogodak...

Francuska
Italija
Francuska
Italija
23
Gregory Coupet
 
Eric Abidal
 
William Gallas
6
Claude Makelele
 
Sidney Govou
(do 66')
 
Thierry Henry
14
Francois Clerc
 
Jeremy Toulalan
 
Franck Ribery
(do 10')
Pričuvni igrači
11
Samir Nasri
10'
2
Jean-Alain Boumsong
26'
 
Nicolas Anelka
66'
 
 
Trener
 
 
Gianluigi Buffon
2
Christian Panucci
3
Fabio Grosso
 
Giorgio Chiellini
 
Gennaro Gattuso
(do 82')
9
Luca Toni
 
Daniele De Rossi
18
Antonio Cassano
 
Gianluca Zambrotta
20
Simone Perotta
(do 64')
 
Andrea Pirlo
(do 55')
Pričuvni igrači
13
Massimo Ambrosini
55'
 
Mauro Camoranesi
64'
14
Alberto Aquilani
82'
Trener
Roberto Donadoni

Nije gotovo dok Talijani ne kažu da je gotovo. Po tko zna po koji put, Italija se mučila, ali Italija je među najboljih osam europskih reprezentacija. U odlučujućem susretu skupine C, Donadoni je konačno pronašao dobitnu formulu i momčad koja je nadigrala svjetskog doprvaka. Na ruku im je išla i ozljeda Riberyja te činjenica da su tri četvrtine utakmice igrali s igračem više. No, sve se to sada zaboravlja, a Azzurri u svom stilu kreću u završnicu borbe za novu titulu.

Iako su Francuzi odmah na početku zaprijetili s dva kornera, prva prava prilika pripala je Talijanima u četvrtoj minuti. Abidal je krivo procijenio let lopte, Toni se stvorio sam ispred Coupeta, ali je iz prve pucao pokraj gola, iako se boljim činila solucija da krene još koji metar prema protivničkim vratima.

A u desetoj minuti veliki hendikep za Francusku. Nakon jednog, naoko bezazlenog duela sa Zambrottom, Ribery je zbog ozljede morao napustiti igru. Nisu se Galski pijetlovi ni snašli od šoka, a Makelele je s crte izbijao loptu nakon odličnog skoka i udarca glavom Panuccija.

Nastavilo se pomalo rastrgano s obje strane sve do 25. minute i, pokazalo se kasnije, ključnog trenutka utakmice. Ponovno je nakon dubinske lopte Abidal zaplivao, Toni je uspio primiriti loptu na desetak metara od gola, ali Abidal ga ruši te sudac opravdano pokazuje na bijelu točku i crveni karton francuskom braniču. Precizan realizator jedanaesterca za vodstvo Talijana bio je Andrea Pirlo.

Iako je Domenech u želji da ojača obranu uveo Boumsonga (umjesto Nasrija koji je u igru ušao 16 minuta ranije!), u sljedećih par minuta mogli su Talijani do vrha napuniti mrežu Coupeta. Ali, Toni je u čak tri navrata u izglednim situacijama pucao pored gola, a Grosso je iz slobodnog udarca pogodio vratnicu. S druge strane, Francuzi su s igračem manje jedino preko Henryja do kraja prvog dijela uspjeli zaprijetiti Buffonu.

Bolja igra na početku nastavka dala je Francuzima nadu da bi mogli do čuda. Benzema je nakon dobre akcije iz voleja opalio s vrha kaznenog prostora, ali zamalo preko gola, dok je dva udarca Henryja zaustavio Buffon. Međutim pritisak nije dugo trajao i nakon petnaestak minuta Talijani su preuzeli kontrolu te uz malo sreće u 62. minuti došli i do drugog pogotka. De Rossi je izveo slobodan udarac s 25 metara, lopta je pogodila Henryja, promijenila smjer i odsjela u mreži.

Do kraja utakmice svjetski prvaci bez većih su problema s igračem više čuvali vodstvo, dok su njihovi navijači na tribinama proslavljali plasman u četvrtfinale. Domenech je pokušao još i uvođenjem Anelke pojačati ofenzivnu igru, ali sve što su Francuzi napravili bio je odličan udarac Benzeme kojeg je sjajno obranio Buffon. Talijanima su pobjedu malo pokvarili žuti kartoni Pirla i Gattusa zbog kojih Milanov dvojac neće moći igrati u četvrtfinalu.

EP 2008. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Nizozemska2:0Rumunjska
Francuska0:2Italija
1Nizozemska 39:1+89
2Italija 33:4-14
3Rumunjska 31:3-22
4Francuska 31:6-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!