EP 2008., Završnica, Polufinale, 26.06.2008, 20:45 h, Beč, Ernst-Happel-Stadion, gledatelja: 51.428
Suci: Frank De Bleeckere, Peter Hermans, Alex Verstraeten
Rusija
Rusija
0:3(0:0) Španjolska
Xavi Hernandez 50'
Daniel Guiza 73'
David Silva 82'
Španjolska

Kraj ruskog sna

Branimir Korać • četvrtak, 26.06.2008.
Kraj ruskog sna
Foto: EPA

Kao i u skupini u prvoj fazi natjecanja, Španjolska je uvjerljivo svladala Rusiju i plasirala se u finale. U polufinalnom dvoboju Španjolci su izgledali još uvjerljivije nego u susretu u skupini te su na kraju sasvim zasluženo slavili...

Rusija
Španjolska
Rusija
Španjolska
 
Igor Akinfejev
2
Vasilij Berezuckij
4
Sergej Ignašević
9
Ivan Saenko
(do 57')
10
Andrej Aršavin
11
Sergej Semak
17
Konstantin Žirjanov
18
Jurij Žirkov
19
Roman Pavljučenko
20
Igor Šemsov
(do 56')
22
Aleksandar Anjukov
Pričuvni igrači
15
Dinijar Biljaletinov
56'
21
Dmitrij Sičev
57'
 
Trener
Guus Hiddink
 
Iker Casillas
 
Carlos Marchena
 
Carles Puyol
 
Andres Iniesta
7
David Villa
(do 34')
 
Xavi Hernandez
(do 69')
 
Fernando Torres
(do 69')
 
Joan Capdevila
 
Sergio Ramos
19
Marcos Senna
 
David Silva
Pričuvni igrači
 
Cesc Fabregas
34'
 
Xabi Alonso
69'
17
Daniel Guiza
69'
Trener
Luis Aragones

Gledajući rezultate u skupini prve faze natjecanje, Španjolci su bili veliki favoriti u susretu s Rusima. Odlična predstava u prvom susretu skupine D donijela im je uvjerljivu pobjedu, ali niti Rusija nije igrom razočarala iako je primila čak četiri pogotka. No Aragonesa i njegove izabranike brinula je predstava Rusa protiv Nizozemsku koju su apsolutno nadigrali. S druge strane Španjolska je tek nakon jedanaesteraca prošla čvrstu Italiju u ne baš gledljivoj utakmici.

Obostrani respekt bio je prisutan od prve minute susreta i dugo se igralo bez pravih prilika. Prvi dio prvog poluvremena protekao je u znaku Španjolske je igrala brže i pokretljivije dok su ruski napadači Pavljučenko i Aršavin bili posve isključeni iz igre.

U prvih 15 minuta Fernando Torres i Andres Iniesta zagrijavali su Akinfejeva, no ruski vratar bio je miran. U 15. minuti prva sumnjiva situacija na susretu. Torres je ušao u 16 metara, postavio se ispred ruskog braniča koji ga ruši, ali Belgijac De Bleeckere sudi prekršaj u napadu umjesto kaznenog udarca.

Rusi su se probudili u posljednjih 15 minuta prvog poluvremena. U 31. minuti Pavljučenko se dobro izborio za prostor za udarac i s nekih 18 metara snažno je pucao, ali vrlo malo pokraj gola. Isti igrač ima priliku u 35. minuti kada ubačenu loptu u šesnaesterac prima na prsa i kada se očekivalo da će ju zakucati u mrežu, Marchena i Puyol su ga zasmetali i izgledna prilika je propala.

Veliki hendikep Španjolci su doživjeli već u prvom poluvremenu kada su ostali bez ozlijeđenog Davida Ville kojeg je morao zamijeniti Cesc Fabregas.

Nakon prvog dijela u kojem je svaka reprezentacija imala svoju fazu dominacije, Španjolska je u drugom poluvremenu posve preuzela konce igre u svoje ruke.

U 50. minuti iz naizgled ne posebno opasne akcije Španjolska je povela. Xavi i Iniesta kombinirali su u ruskoj polovici terena, Iniesta je s ruba 16 metara lijepo ubacio za Xavija koji u padu šalje loptu u mrežu za španjolsko vodstvo.

Rusi su se pokušavali vratiti u utakmicu, no Španjolska je i dalje bila opasnija. Iz kontranapada često su prijetili, a kada je u 73. minuti Güiza koji je zamijenio Torresa postigao drugi pogodak, sve je bilo jasno. Bila je to krasna akcija, Sergio Ramos odigrao je prizemnu loptu na 18 metara za Fabregasa, ovaj iz prve izbacuje rusku obranu, Güiza izlazi sam pred Akinfejeva i zabija za 2:0.

Potpuno otvorena Rusija prima i treći pogodak u 83. minuti i to iz još jedne brze akcije koju pogotkom završava mladi David Silva.

Do kraja susreta Rusi su uspjeli složiti jednu priliku pred Casillasovim golom, ali Zirjanov nije uspio nadmudriti Realovog vratara.

Zasluženi prolaz Španjolaca koji su posve onemogućili Ruse u naumu da im se osvete za poraz u skupini. Hiddink je s lakoćom pročitao igru Nizozemske čiju filozofiju nogometa jako dobro poznaje, ali Španjolska je ipak bila nešto drugo.

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

polufinale

Njemačka3:2Turska
Rusija0:3Španjolska
1Španjolska 38:2+69
2Njemačka 36:5+16
3Turska 26:5+13
4Rusija 23:4-13
5Portugal 12:3-10
6Hrvatska 12:4-20
7Italija 12:4-20
8Nizozemska 11:3-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!