Nogomet

Petrić torpedirao Unireu

Antonija Pavlić • četvrtak, 02.10.2008.
Petrić torpedirao Unireu
Foto: Davor Sajko

Osim Dinama, Hrvatsku će u skupinama Kupa Uefe predstavljati i Luka Modrić i Vedran Ćorluka za Tottenham, Ivan Rakitić za Schalke, Ivica Olić i Mladen Petrić za HSV te Stipe Pletikosa za moskovski Spartak.

Tottenham je i u Kupu Uefe nastavio s lošim igrama iz engleskog prvenstva. Iako su izborili drugo kolo (1:1 u uzvratu), nogometaši Tottenhama ponovno su prikazali svoju najveću boljku - neefikasnost. Propustili su nekoliko izglednih prilika u prvom poluvremenu, u kojima je sudjelovao i Luka Modrić, te je tek Campbell u 57. minuti glavom doveo Spurse u vodstvo. Za Wislu je u 83. minuti prekrasnim lob udarcem izjednačio Brozek.

Naš je reprezentativac u igri proveo 76 minuta, a u 59. je dobio žuti karton. Umjesto njega je, kada je rezultat još bio pozitivan za izabranike Juandea Ramosa, ušao Huddlestone. Drugi Hrvat u Spursima, Vedran Ćorluka nije imao pravo nastupa jer je ove sezone već bio prijavljen za momčad Manchester Cityja u istom natjecanju.

Wolfsburg je zahvaljujući pobjedi u prvom susretu protiv bukureštanskog Rapida izborio prolaz u skupine Kupa Uefe budući da je uzvrat u Rapidu završio neodlučenim ishodom. Čovjek koji je Nijemce uveo u Kup Uefe zove se Grafite. On je u prvoj utakmici pogodio za 1:0, a i u uzvratu je, u 16. minuti, doveo svoju momčad u vodstvo. Konačnih 1:1 je postavio Maftei u 70. minuti.

Mladen Petrić je pak nastavio s odličnom golgeterskom formom koja će sigurno najviše razveseliti Slavena Bilića kojemu predstoje dvije teške kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo. Petrić je u susretu svog HSV-a i Uniree Urziceni postigao dva pogotka, prvi u 27., a drugi u 51. minuti susreta. Ivica Olić je u igru ušao u 78. minuti umjesto Guerrera te je u sudačkoj nadoknadi propustio dobru priliku za 3:0.

Nakon HSV-a i Wolfsburga, sljedeća je njemačka momčad koja se plasirala u skupine Kupa Uefe Schalke Ivana Rakitića. Momčad iz Gelsenkirchena je neuvjerljivom igrom u uzvratu izborila samo remi, no visoka prednost od 4:1 iz njemačke bila je dostatna za prolaz. Rakitić je u igri proveo svih 90 minuta te je imao nekoliko dobrih prilika. U petoj mu je minuti ciparski vratar obranio udarac s lijeve strane dok je početkom drugog dijela pucao s ruba šesnaesterca, no ponovno preslabo. Apoel je čak zahvaljujući Pintu poveo već u šestoj minuti da bi Nijemce blamaže spasio Pander u 56. minuti.

I Spartak iz Moskve se uklopio u kolo gdje su momčadi prolaz osigurale u prvim utakmicama. Stipe Pletikosa je branio cijelu utakmicu za Spartak koji je preko Baženova u šestoj minuti pogodio za vodstvo Rusa. Trunčicu spasa za Banik je donio Otepka u 36. minuti no jedan gol Spartaka u prvom dvoboju bio je presudan u ovom susretu.

Četvrta njemačka momčad koja je danas tražila prolaz dalje nije ga ipak izborila s lakoćom kao trojac HSV - Wolfsburg - Schalke nešto ranije. Pobjeda od 2:1 u prvoj utakmici trebala je osigurati mirnu utakmicu u kojoj će Nijemci postići gol na početku i tako odmah riješiti pitanje putnika u skupine Kupa Uefe. No, bugarsko Černo More je imalo drugi plan. Hrabrom i napadačkom su igrom poveli sa visokih 2:0 ( Jurukov, Gusev) te su Bugari deset minuta prije kraja imali osiguran nastup u Kupu Uefa.

No tada je tek njemačka momčad shvatila ozbiljnost situacije u kojoj su se nalazili te su krenuli silovito prema vratima Bugara. Pogocima njemačkih reprezentativaca Hitzlspergera i Gomeza uspjeli su doći do 2:2, a u posljednjim je minutama Mario Gomez svojim drugim pogotkom na utakmici donio Stuttgartu pobjedu.

Bečka Austrija na svom je terenu svladala Lech iz Poznana sa 2:1 te je u uzvratu računala na lakši posao. No, Lech je identičnim rezultatom slavio na svom terenu te je utakmica dovedena do produžetaka. U dramatičnoj je završnici Lech dva puta postigao pogodak te je tako sa 4:2 kreirao mini iznenađenje. Hrvatski nogometaš Mario Bazina za goste je igrao do 107. minute.

Iako se nakon 2:0 u Dortmundu pitanje pobjednika u srazu između Borussije i Udinesea činilo riješenim, talijanski je prvoligaš ipak za prolaz dalje morao izvoditi jedanaesterce. Dortmundska je Borussija dvama pogocima Tamaša Hajnala u 45. i 90. minuti izborila udarce s bijele točke u kojima su uspješniji bili domaći nogometaši. Robert Kovač je za Borussiju nastupio u svih 120 minuta te je do produžetaka odigrao gotovo bez pogreške. U produžetcima je i jednoj i drugoj momčadi popustila koncentracija te su se prilike redale na obje strane.

Berlinska Hertha za koju je svih devedeset minuta odigrao Josip Šimunić zahvaljujući su pobjedi od 2:0 u prvoj utakmici izborili drugi nastup u skupinama Kupa Uefe. Irski St Patrick's kvalitetom nije mogao parirati berlinskom klubu koji je mirno odbijao sve napade domaćih nogometaša. U do tada dosta korektnom susretu, sudac Michail Koukoulakis u 87. je minuti Damienu Lynchu dodijelio drugi žuti karton no vremena za iskorištavanje igrača više Hertha nije imala.

Olympiacos je tek sada uvidio koliko je težak bio poraz od Anorthosisa u trećem pretkolu Lige prvaka. Nordsjaellend nisu podcijenili te su nakon 2:0 u gostima igrači Igora Egorova sa 5:0 detronizirali dansku momčad. Dva su gola postigli Santo i Kovačević dok je jedan, ujedno i prvi u 11. minuti postigao Torosidis.

Kobenhaven je i u prvoj utakmici iznenadio Moskovljane slaveći sa 2:1 te su na svom terenu zahvaljujući remiju (1:1) postigli veliki uspjeh, ulazak u natjecanje po skupinama Kupa Uefe. Iako je Moskva povela preko Bracamontea u 37. minuti sve je nade, barem u produžetke, uništio gostujući igrač Sheshukov postigavši gol u vlastitu mrežu.

Saint-Etienne je i na Geoffroy-Guichard stadionu upisao identičnu pobjedu kao i u Izraelu (2:1), protiv Happoel Tel-Aviva. Iako izraelski nogomet sve više jača, što je pokazao i u ova dva susreta, iznenađenje ipak nije mogao ostvariti. Predvođeni reprezentativcem Gomisom, koji je postigao dva zgoditka, Francuzi su poveli sa 2:0, a 2:1 je u prvoj minuti sudačke nadoknade postavio Yeboah.

Iznenađenje koje je Kalmar priredio u Rotterdamu u prvoj utakmici pobijedivši Feyenoord 1:0 ipak nije bilo dovoljjno za prolaz dalje. Igrači Gertjana Verbeeka istina teško su, ali jesu, došli do 2:1 pobjede te su zbog gola više u gostima prošli dalje. Nizozemci su poveli preko Wijnalduma u 18. minuti da bi u 47. Johansson poravano na 1:1. Drugi je pogodak za Feyenoord bio djelo domaćeg nogometaša, Nourija koji je loptu pospremio o vlastitu mrežu.

I uzvratna je utakmica između Manchester Cityja i Omonie bila jednosmjerna ulica. Robinho i društvo su sa 2:1 pobjedom na Cipru faktički osigurali prolaz koji su potvrdili identičnim rezultatom na svom stadionu (Elano, Wright-Phillips). Ciprani su na ukupnih 4:2 uspjeli smanjiti u 78. kada je mrežu Joea Harta proparao Alabi.

Nancy je u prvoj utakmici teškom mukom svladao otpor borbenih Škota te je upisao minimalnu pobjedu da bi u uzvratu na Fir Parku mrežu Graema Smitha pogodili dva puta te sa ukupnih 3:0 osigurali nastup u skupinama. Pogotke su za francuskog prvoligaša postigli Fortune i Gavanon u 18. i 23. minuti.

Rumunjski Vaslui nije ipak uspio kreirati iznenađenje te na svom stadionu slomiti češku Slaviju. Nakon što su izborili 0:0 u gostima, igrači Vasluia su na svom su Muncipau Vasluiju odigrali 1:1 iako su od 21. minute vodili zahvaljujući pogotku Burdujana. Konačnih 1:1 je postavio Brabec početkom drugog poluvremena.

Prvi je sudar Žiline i Levskog u Žilini završio bez pobjednika dok u drugom Bugari na svom terenu nisu uspijeli svladati odličnu slovačku momčad i izboriti proljeće u Europi. Kobna je za bugarsku momčad bila 61. minuta kada je Adauto raveselio slovačku javnost postigavši pogodak odluke koji je Žilinu odveo u bubanj skupina Kupa Uefe.

Iako su ukrajinskom Metalistu gotovo svi predviđali potop protiv Bešiktaša u Ukrajini, momčad iz Harkova je pogocima Jaje, Devića i Gancarczyka između ostalog upozorili i izabranike Slavena Bilića kao i njega samog da je ukrajinski nogomet u velikoj tranziciji te da peta reprezentacija svijeta neće tek tako iz Ukrajine odnijeti sva tri boda. Za Bešiktaš je u katastrofalnom porazu jedini pogodak u posljednjoj minuti utakmice postigao Márcio Nobre.

Beogradski Partizan je protiv Rumunjske Timisoare slavio i u prvom dvoboju (2:1) , a isto je učinio i na svom stadionu u Beogradu gdje je zahvaljujući pogotku Ivana Stevanovića konačan rezultat doveo do 3:1.

Nizozemski prvoligaš iz Nijemegena, sa svog je terena protiv bukureštanskog Dinama donio gol prednosti (1:0) te je istina, teškom mukom, na vrućem gostovanju u Bukureštu uspio izvući živu glavu i prazne mreže otputovati kući.

Galatasaray je protiv Bellinzone baš kao i u Švicarskoj pobijedio jednim pogotkom prednosti, ovaj put s nešto slabijom realizacijom. Turska je momčad povela pogotkom Baroša s bijele točke dok je Sermeter s iste pozicije pogodio za izjednačenje. Konačnih 2:1 postavio je četiri minute prije kraja Yildiz

Neriješen rezultat u Bernu protiv Young Boysa, omogućio je Club Bruggeu da na svom stadionu dođe do pobjede i ulaska u Kup Uefa. Tu priliku domaći su nogometaši iskoristili te su s pogocima Akpala u 17. i Sonyka u 29. pitanje pobjednika riješili već u prvom poluvremenu.

Finski Honka je i u Santanderu dobrano namučili španjolski Racing te je momčad Juana Muniza slavila s minimalnih 1:0. I u Helsinikiju su španjolski nogometaši uspjeli doći do 1:0 pobjede, a strijelac je u četvrtoj minuti utakmice bio Bedía.

Sampdoria je nakon uvjerljive 5:0 pobjede kod kuće kvalitetu pokazala i u Kaunasu gdje je istoimeni domaćin, iako je pogotkom Zelmikasa u 17. minuti vodio, uspio izvući 2:1 te sa ukupnih 7:1 bez i najmanjih problema osigurati daljnje natjecanje u Kupu Uefa. Dva su pogotka za Talijane postigli Fornaroli i Bonazzoli.

U derbiju Sjeverne Europe norveški je Rosenborg protiv danskog Brondbyja veliku većinu stvari napravio u prvoj utakmici na gostujućem terenu gdje je slavio sa 2:1. I na Lerkendal je stadionu potvrdio kvalitetu pobijedivši pogocima Yaa, Skjelbreda i Sapara sa 3:2 dansku momčad za koju su se u strijelce upisali M. Rasmussen i Kristiansen.

Kup UEFA - kvalifikacije

1. kolo

Hertha Berlin2:0St. Patrick's
APOEL1:4Schalke 04
Nordsjaelland0:2Olympiakos
Moskva1:2København
Litex1:3Aston Villa
Černo more Varna1:2Stuttgart
Slaven Belupo1:2CSKA Moskva
Hapoel Tel-Aviv1:2Saint-Étienne
Baník Ostrava0:1Spartak Moskva
Portsmouth2:0Vitória Guimarães
Wolfsburg1:0Rapid Bukurešt
Omonia1:2Manchester City
Nancy1:0Motherwell
Brann2:0Deportivo La Coruña
Feyenoord0:1Kalmar
Hamburger SV0:0Unirea Urziceni
Slavia Prag0:0Vaslui
Austria Beč2:1Lech Poznań
Žilina1:1Levski
Bešiktaš1:0Metalist Harkiv
Politehnica1:2Partizan
N.E.C. Nijmegen1:0Dinamo Bukurešt
Young Boys2:2Club Brugge
Kayserispor1:2PSG
AC Bellinzona3:3Galatasaray
Racing Santander1:0Honka Espoo
Dinamo0:0Sparta Prag
Sevilla2:0Salzburg
Sampdoria5:0Kaunas
Milan3:1Zürich
Borussia D.0:2Udinese
Brøndby1:2Rosenborg
Rennes2:1Twente
Borac Čačak1:4Ajax
Napoli3:2Benfica
Everton2:2Standard Liège
Tottenham2:1Wisła Krakov
Braga4:0Artmedia
Vitória Setúbal1:1Heerenveen
Marítimo0:1Valencia
St. Patrick's0:0Hertha Berlin
CSKA Moskva1:0Slaven Belupo
Wisła Krakov1:1Tottenham
Rapid Bukurešt1:1Wolfsburg
Kaunas1:2Sampdoria
Spartak Moskva1:1Baník Ostrava
Unirea Urziceni0:2Hamburger SV
Stuttgart2:2Černo more Varna
Schalke 041:1APOEL
Lech Poznań4:2 *Austria Beč
Honka Espoo0:1Racing Santander
Levski0:1Žilina
Kalmar1:2Feyenoord
Rosenborg3:2Brøndby
Galatasaray2:1AC Bellinzona
Metalist Harkiv4:1Bešiktaš
Partizan1:0Politehnica
Saint-Étienne2:1Hapoel Tel-Aviv
Dinamo Bukurešt0:0N.E.C. Nijmegen
Vaslui1:1Slavia Prag
Standard Liège2:1Everton
Twente1:0Rennes
Heerenveen5:2Vitória Setúbal
Zürich0:1Milan
Sparta Prag3:3Dinamo
Artmedia0:2Braga
Ajax2:0Borac Čačak
Salzburg0:2Sevilla
Manchester City2:1Omonia
Club Brugge2:0Young Boys
Motherwell0:2Nancy
Olympiakos5:0Nordsjaelland
Udinese4:5 **Borussia D.
København1:1Moskva
PSG0:0Kayserispor
Deportivo La Coruña5:2 **Brann
Aston Villa1:1Litex
Benfica2:0Napoli
Valencia2:1Marítimo
Vitória Guimarães2:2 *Portsmouth

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

Kup UEFA - kvalifikacije

1. kolo

Hertha Berlin2:0St. Patrick's
APOEL1:4Schalke 04
Nordsjaelland0:2Olympiakos
Moskva1:2København
Litex1:3Aston Villa
Černo more Varna1:2Stuttgart
Slaven Belupo1:2CSKA Moskva
Hapoel Tel-Aviv1:2Saint-Étienne
Baník Ostrava0:1Spartak Moskva
Portsmouth2:0Vitória Guimarães
Wolfsburg1:0Rapid Bukurešt
Omonia1:2Manchester City
Nancy1:0Motherwell
Brann2:0Deportivo La Coruña
Feyenoord0:1Kalmar
Hamburger SV0:0Unirea Urziceni
Slavia Prag0:0Vaslui
Austria Beč2:1Lech Poznań
Žilina1:1Levski
Bešiktaš1:0Metalist Harkiv
Politehnica1:2Partizan
N.E.C. Nijmegen1:0Dinamo Bukurešt
Young Boys2:2Club Brugge
Kayserispor1:2PSG
AC Bellinzona3:3Galatasaray
Racing Santander1:0Honka Espoo
Dinamo0:0Sparta Prag
Sevilla2:0Salzburg
Sampdoria5:0Kaunas
Milan3:1Zürich
Borussia D.0:2Udinese
Brøndby1:2Rosenborg
Rennes2:1Twente
Borac Čačak1:4Ajax
Napoli3:2Benfica
Everton2:2Standard Liège
Tottenham2:1Wisła Krakov
Braga4:0Artmedia
Vitória Setúbal1:1Heerenveen
Marítimo0:1Valencia
St. Patrick's0:0Hertha Berlin
CSKA Moskva1:0Slaven Belupo
Wisła Krakov1:1Tottenham
Rapid Bukurešt1:1Wolfsburg
Kaunas1:2Sampdoria
Spartak Moskva1:1Baník Ostrava
Unirea Urziceni0:2Hamburger SV
Stuttgart2:2Černo more Varna
Schalke 041:1APOEL
Lech Poznań4:2 *Austria Beč
Honka Espoo0:1Racing Santander
Levski0:1Žilina
Kalmar1:2Feyenoord
Rosenborg3:2Brøndby
Galatasaray2:1AC Bellinzona
Metalist Harkiv4:1Bešiktaš
Partizan1:0Politehnica
Saint-Étienne2:1Hapoel Tel-Aviv
Dinamo Bukurešt0:0N.E.C. Nijmegen
Vaslui1:1Slavia Prag
Standard Liège2:1Everton
Twente1:0Rennes
Heerenveen5:2Vitória Setúbal
Zürich0:1Milan
Sparta Prag3:3Dinamo
Artmedia0:2Braga
Ajax2:0Borac Čačak
Salzburg0:2Sevilla
Manchester City2:1Omonia
Club Brugge2:0Young Boys
Motherwell0:2Nancy
Olympiakos5:0Nordsjaelland
Udinese4:5 **Borussia D.
København1:1Moskva
PSG0:0Kayserispor
Deportivo La Coruña5:2 **Brann
Aston Villa1:1Litex
Benfica2:0Napoli
Valencia2:1Marítimo
Vitória Guimarães2:2 *Portsmouth