Vodeni sportovi

Mladost poražena u polufinalu

Vid Horvat • petak, 22.05.2009.
Mladost poražena u polufinalu
Foto: Sandro Donda

Kotorski Primorac drugi je finalist ovogodišnjeg izdanja vaterpolske Eurolige, a Mladost će sutra igrati s Jugom za treće mjesto. Žapci su prvenstveno lošom igrom u napadu i manjkom hrabrosti pružili nedovoljan otpor Crnogorcima. Previše grešaka i nervoze rezultiralo je drugim porazom našeg predstavnika...

MLADOST - PRIMORAC 9:11 (0:2, 2:1, 3:5, 4:3)

Euroliga, Final Four, polufinale, Bazen na Kantridi, Rijeka

Gledatelja: 1. 750

Mladost: Pavić (4 obrane), Burić 3, Babić 1, Vrdoljak, Paškvalin, Franković, Herceg 1, Antonijević 1, Karač, Muslim 2, Hinić 1, Buljubašić, Lončar, trener: Bonačić

Primorac: Radić (7 obrana), D. Brguljan 1, Kiss 2, Petrović 1, Steinmetz 2, Milić 1, Pavlović, Pasković 1, Crepulja 2, Milošević, Zatović, Drašković 1, U. Brguljan, trener: Perović

Peterci: Mladost 0, Primorac 0

Osobne pogreške: Mladost 8, Primorac 11

Suci: Margeta (Slovenija), Kiszelly (Mađarska)

Dogodilo se ono čega smo se najviše pribojavali prije samog Final Foura u Rijeci. Poraz oba naša kluba. Treba naglasiti da je Primorac potpuno zasluženo pobijedio i prošao u finale. Ostaje žalost zbog toga što je postojala prilika, Mladost je mogla proći uz samo malo bolju igru. Lošom realizacijom igrača više, prevelikom nervozom i tehničkim greškama, Žapci jednostavno nisu uspjeli uhvatiti ritam.

Prva četvrtina otvorena je napadom Mladostaša, ali odmah brani golman Primorca. Nervoza je prisutna s obje strane, a Zagrepčani ne uspijevaju smiriti igru i povesti nakon dvije stative. Slično je otvorio i Primorac te gledamo početak utakmice s po dva nerealizirana igrača više s obje strane. Prvi pogodak ipak zabijaju Crnogorci, brzim postavljanjem napada Petrović pogađa za 1:0.

Mladost nastavlja s tehničkim greškama u napadu, a samo srećom Primorac ne povećava prednost. No, to nije dugo trajalo, isključenjen je Paškvalina, a Darko Brguljan brzom kontrom dovodi Kotorane u vodstvo od 2:0. S druge strane odlični Radić brani i posljednji napad Žabaca u prvoj dionici.

U nastavku na trenutke bolja igra Mladosti, a Damir Burić izvrsnim golom konačno otpušta kočnice u redovima aktualnog prvaka Hrvatske. Velikom neodlučnosti u napadu Žapci ne uspijevaju izjednačiti, što vrlo pametno koriste Crnogorci i pogotkom Milića odlaze na 3:1. U tim trenucima glavni pojedinci na utakmici su vratari.

Prvo Pavić odličnom obranom spašava gol za novo vodstvo, da bi s druge strane vratar Primorca uzvratio jednakom mjerom, i to petom obranom u susretu. Ipak, najraspoloženiji igrač Mladosti, izvrsni Burić, pogađa krajem dionice za smanjenje vodstva na 3:2. Nakon toga katastrofalna pogreška našeg predstavnika u napadu, zatim slijedi kontra Primorca, ali samo zahvaljujući fantastičnom Paviću ostaje minus jedan.

Početak drugog dijela nudi sličnu sliku. Hinić zarađuje isključenje, a Vrdoljak ne koristi šestog igrača više na utakmici. Brzo je uslijedila kazna preko Mađara Steinmetza za 4:2. U tom trenutku opet crna rupa i potpuno zaboravljeni Crepulja sam dolazi pred našeg golmana te pogađa za visokih 5:2. Tek tada Mladost koristi prvog igrača više i smanjuje na 5:3, pogodak je zabio mladi David Babić.

Kao da su se Zagrepčani malo probudili i Luka Lončar zabija više sretno, nego spretno, za 5:4. Ali, ponovno prelaki pogodak Primorca koji preko Draškovića brzo vraća na dva razlike. Tada se ukazao odlični Gergely Kiss, možda i najbolji igrač utakmice te zabija za novo vodstvo od 7:4. Žapci ne uspijevaju uhvatiti ritam i jako lošom realizacijom igrača više (2/9) ne koriste priliku, da bi drugim golom Crepulje Kotorani poveli s ogromnih 8:4. Hinić je pred kraj četvrtine uspio smanjiti s igračem više na 8:5.

U zadnjoj dionici svi su već potpisali poraz Mladosti, ali Žapci su proigrali i najboljom četvrtinom vraćaju neizvjesnost u utakmicu. Otvorili su izuzetnim pogotkom Hercega u rašlje za 8:6. Slijedi nekoliko pogrešaka s obje strane, a potpuni povratak u utakmicu donosi nezaustavljivi centar Žabaca. No, fenomenalnom asistencijom Kissa za Steinmetza, opet je dva razlike za Crnogorce.

Hrabrim šutom s pet metara za 9:8 pogađa Petar Muslim. Zatim ponovno nesreća, treće isključenje Burića, a Pasković vraća na 10:8. Mladost se ne da, opet Muslim vraća na jedan razlike samo dvije minute prije kraja, ali to je bio maksimum od Zagrepčana. Konačni rezultat postavio je Kiss, krasnim golom za 11:9. Umjesto hrvatskog finala, tako ćemo gledati utakmicu za treće mjesto između Mladosti i Juga.

Euroliga - završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

polufinale

Jug AO6:9Pro Recco
Mladost9:11Primorac Kotor
1Primorac Kotor 440:36+410
2Pro Recco 436:32+46
3Jug AO 440:4006
4Mladost 438:39-13
5Partizan 218:20-23
6Vasas 218:20-23
7Olympiakos 214:16-23
8Jadran Herceg Novi 220:21-11

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!