Vodeni sportovi

Duje: "Forma je solidna, cilj je osobni rekord"

Maja Giljanović • srijeda, 09.12.2009.
Duje: "Forma je solidna, cilj je osobni rekord"
Foto: Davor Sajko

Hrvatska plivačka reprezentacija otputovala je na Europsko prvenstvo u 25-metarskim bazenima koje se od 10. do 13. prosinca održava u Istanbulu. EP u malim bazenima posljednje je natjecanje u poliuretanskim kostimima koji prvim danom 2010. godine odlaze u povijest, a činjenica je to koja naročito veseli najboljeg hrvatskog plivača Duju Draganju.

Bivši svjetski rekorder Duje Draganja - bivši (2004.) olimpijski viceprvak na 50 slobodno u Ateni u Manchesteru je na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima u travnju 2008. 50-icu slobodno isplivao za 20,81 što se u međuvremenu popravljali Roland Schoeman (20,64), Amaury Leveaux (20,48) i ponovno aktualni svjetski rekorder Schoeman (20,30) - nikad nije krio prezir prema "svemirskim" kostimima.

"Poliuretanski kostimi golema su glupost Svjetske plivačke federacije. Svi najbolji plivači i treneri su bili protiv njih, ali FINA ih je zbog svojih privatnih interesa progurala i naštetila plivanju kao sportu. Od 1. siječnja više neće biti nebuloznih rezultata, neće svaka utrka rezultirati svjetskim rekordom, plivači-tehničari će se vratiti u prvi plan, a ne nabildani stokilaši koji "siluju" tehniku", izjavio je Draganja.

26-godišnji Splićanin je u malim bazenima u karijeri osvojio dva zlata na 50 slobodno (SP 2006. i 2008.), jedno srebro na 50 slobodno (EP 2007.) i šest bronci na 100 slobodno (EP 2001.), 50 delfin (SP 2004.), 100 slobodno (SP 2008.), 50 slobodno (EP 2008.), 4x50 mješovito (EP 2000.) i 4x50 slobodno (EP 2008.).

Što je s formom uoči Istanbula? "Forma je solidna. Više od toga nije jer sam u posljednji čas dobio poziv" (zbog nesuglasica sa Savezom oko suspenzije nakon Svjetskog prvenstva u Rimu na kojem je Draganja plivao u kostimu koji nije proizvođača službenog sponzora reprezentacije, op. p. ). "Cilj je uvijek isti, otplivati osobni rekord", najavio je Duje koji će u Turskoj plivati na 50 slobodno i 100 mješovito.

Koliko može Sanja Jovanović? Bivšu europsku i svjetsku rekorderku na 50 leđno (26,23) i aktualnu europsku prvakinju iz Rijeke prošle godine ne brine slabija predstava na "Mladosti" (tek 31,67 na 50 slobodno): "U dobroj sam formi, a i proteklih se godina događalo da uoči velikog natjecanja ne postižem osobite rezultate, ali budem spremna kad je najpotrebnije. Trenirali smo naporno i kvalitetno i bez opterećenja želim otplivati najbolje što mogu".

Ukupno je na EP otputovalo 17 reprezentativaca (Roki, Tolić i Lončarić imaju fakultetske obveze zbog kojih su se direktoru reprezentacije Gordanu Kožulju zahvalili na pozivu): "Upuštati se u prognoze o medaljama je nezahvalan posao, ali od svih naših reprezentativaca očekujem da se pokažu u najboljem svjetlu. Bitno je da obore osobne rekorde bez obzira o konačnom plasmanu osobito kad je riječ o mlađima".

Prošle godine u Rijeci smo osvojili četiri medalje i zauzeli šesto mjesto u broju medalja iza Rusije (od ukupno 14 osam zlatnih), Francuske (20/7), Italije (18/5), Nizozemske (9/5) i Španjolske (7/2).

Sanja je osvojila titule na 50 (ispred Zubkove i Gemo) i 100 leđno (Zubkova i Manaudou), Draganja je osvojio broncu na 50 slobodno (iza Leveauxa i Bousqueta), a brončana je i na 4x50 slobodno bila štafeta u sastavu Draganja, Puninski, Barbić i Todorović).

Puninski je bivši (2006. u Helsinkiju) europski prvak na 50 delfin, Saša Imprić je bivši (2007. u Debrecenu) europski viceprvak na 200 mješovito, a kandidaturu za najmanje finale svojim je sve boljim rezultatima istaknuo i Mario Todorović. Korčulanin će plivati 50 delfin i 50 slobodno, a oporavio se od želučanih problema zbog kojih je na "Mladosti" drugog dana odustao od natjecanja: "Formom sam zadovoljan, očekujem finale, a u finalu je sve moguće", zaključio je 21-godišnjak.

Treneri Pero Kuterovac, Goran Kežman i Dimitar Bobev u Istanbul su poveli i Moniku Babok, Lanu Dragojević, Lidiju Franić, Ivana Bilića, Antu Cvitkovića, Marija Delača, Sašu Gerbeca, Antu Križana, Vanju Rogulja, Dominika Stragu, Roka Šimunića i Luku Škugora.

Europsko prvenstvo u Abdi Ipekçi Areni specifično je iz četiri razloga: visokotehnološki kostimi plešu svoj posljednji ples, prvi će se put plivati u bazenu s 10 staza, postavljeni su novi startni blokovi kojima je cilj da ubrzaju utrke i podignu atraktivnost, a i broj natjecatelja, njih 550 iz 42 zemlje, oborio je sve rekorde.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!