Zimski sportovi

"U Kitzbühelu sam dosegao vrh"

Antonija Pavlić • nedjelja, 24.01.2010.
"U Kitzbühelu sam dosegao vrh"
Foto: EPA

Sportskoj obitelji Kostelić kombinacija je uvijek bila jedan od ponosa. Biti najbolji u spustu i slalomu, dvjema toliko različitim disciplinama, odlika je samo najvećih. A pobjedom u kitzbühelškoj kombinaciji Ivica se samo kao takav - potvrdio...

Posljednja klasična kombinacija, zbroj spusta i dvije vožnje slaloma, najvjerojatnije je pripala hrvatskom skijaškom profesoru Ivici Kosteliću. FIS, naime, ozbiljno razmišlja o stalnom uvođenju superkombinacije, u kojoj bi dvije slalomske vožnje zamijenila jedna.

"Kitzbühelška kombinacija najteža je na svijetu i mnogo mi znači - ona je vrhunac skijaškog umijeća. Ostvario sam dječački san, pobjedom u Kitzbühelu dosegao sam vrh", presretan je bio najbolji hrvatski skijaš i, sada definitivno potvrđeno, najsvestraniji skijaš Svjetskog kupa.

Ivica nikada nije bio hazarder. Poznat je po strpljenju, hladnoj glavi i mirnoći u najtežim situacijama. Mogao je i u slalomu riskirati i u Schladming ponijeti još više poena, no isto je tako mogao i - sve izgubiti.

"Nevjerojatno dobro sam odradio spustašku utrku, što mi je inače slabija disciplina. Pobjeda mi je prije slaloma bila na dohvat ruke i za nju sam se praktički samo trebao spustiti niz Ganslern. U takvim situacijama zasigurno neću riskirati, ni inače moj običaj nije sputaštanje na glavu", obrazložio je "ziheraško" skijanje.

Organizatori jedne od najprestižnijih utrka u Svjetskome kupu imaju običaj svakome pobjedniku Hahnenkamma posvetiti - ime gondole. "Lijepo je što će se jedna gondola zvati i po meni. Ova utrka je uistinu vrh svjetskog skijanja i ostvareni uspjeh mi je zasigurno jedan od najdražih u karijeri."

Priznao je najbolji hrvatski skijaš kako mu nije bilo lako u startnim kućicama prije vožnje. "Znao sam da moram samo doći do cilja. Stalno sam si ponavljao: 'Samoj nemoj ispasti'. Vidio sam skijaše koji su odustajali, upozoravao se i strepio. U mislima mi je bila i prošlosezonska kombinacija u Beaver Creeku, u kojoj sam također imao praktički zagarantiranu pobjedu, no nepromišljenom vožnjom na kraju ostao bez bodova. Pokazalo se da su oni mogli biti ključni i u borbi za Veliki globus."

Iz najpoznatijeg austrijskog, pa i svjetskog skijališta Hrvati su u tri dana natjecanja osvojili 187 bodova i blagajnu olakšali za 49.200 eura. Sve to uz jednu, vjerojatno posljednju, kombinacijsku pobjedu. Bravo dečki!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2010. u 05:37
    bravo ivek i natko..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2010. u 22:01
    zar je išta potrebno dodati ovome?
    Obrisan korisnik