Košarka

Partizan može i kad ne briljira

Ivor Krapac • petak, 23.04.2010.
Partizan može i kad ne briljira
Foto: Kristijan Komarica

Iako su ove sezone zasigurno odigrali i dosta boljih utakmica, košarkaši Partizana izvukli su pobjedu nad Hemofarmom u prvom polufinalu NLB lige. Beograđani su stigli korak do svog četvrtog uzastopnog naslova i sada se mogu okrenuti čekanju protivnika, kojeg će dobiti u dvoboju Cibone i Union Olimpije...

Za razliku od ranijih ovosezonskih susreta Partizana i Hemofarma, nije odlučivala baš zadnja lopta u regularnom dijelu utakmice, no i ovog puta je sudar ovosezonskih glavnih srpskih aduta u NLB ligi bio iznimno tijesan. Hemofarm je krenuo bolje, dominirao većim dijelom prvog poluvremena, no slavlje je ipak pripalo favoritu - završilo je sa 72:67 za momčad Duška Vujoševića, koja će u nedjelju tražiti svoj četvrti uzastopni trofej u regionalnom natjecanju.

Partizan je otvorio utakmicu košem i dodatnim bacanjem Robertsa - da bi nakon toga stvari krenule u smjeru Vrščana. Krstović je ubacio tricu i zabio polaganje u seriji od 9:0 za preokret na 9:3 u četvrtoj minuti, a nakon Mačvanove trice za 14:5 četiri minute do kraja prve četvrtine, stvari su izgledale još bolje za momčad Željka Lukajića. Bila je to, pokazalo se, najveća Hemofarmova prednost u cijeloj utakmici, dok je do prvog dvominutnog predaha Partizan na krilima Veselog smanjio na samo četiri razlike (18:14).

Rano u drugoj četvrtini Vesely je nastavio svoju mini-seriju i približio Partizan na 20:19, a Hemofarm je odgovor pronašao u trici Kylea Hilla (23:19) i malo kasnije košu i dodatnom bacanju Stefana Markovića za odmak do 28:21 u 15. minuti. Tih sedam razlike ostalo je do posljednje četiri minute prvog poluvremena, kada je krenula serija momčadi Duška Vujoševića za odlazak na veliki odmor s vodstvom.

Prvi su povukli Roberts i Aleks Marić, a Rašić i Mitrović potom dodali trice u Partizanovih 12:0 za preokret na 38:33, što je do kraja četvrtine još malo naraslo, uz 40:34 nakon prvih 20 minuta. Rašić i Mitrović su svojim tricama prekinuli nepreciznost Beograđana u dalekometnom šutu, koji je do ta dva ubačaja bio na 3/15, no kako Partizanovi igrači niti nakon toga nisu prestali pucati (i promašivati) trice, na predah se otišlo s 5/19 na njihovoj strani u tom segmentu.

Solidna posjećenost

Prilično neočekivano, tribine Arene bile su solidno popunjene već na prvom polufinalu, s otprilike 3.000 gledatelja što je, primjerice, bila puno bolja slika nego lani u polufinalnom ogledu Cibone i Hemofarma u beogradskoj Areni, kada je gledalište uglavnom zjapilo prazno.

Pomogao je aranžman s djecom koja su ranije puštena iz škole kako bi mogla u dvoranu, ali kako na tribinama nisu bila samo djeca, slika je ipak bila jako dobra. A pri kraju utakmice bilo je i navijanja, kada je postalo gusto tribine su većinom stale iza Hemofarma...

Početkom treće četvrtine Partizan je nastavio jednako dobro kao što je završio drugu, produživši seriju na sveukupnih 20:4 sve do 46:37 u 23. minuti. Od dodatnog potonoća Vrščane je tada s dvije trice spašavao Krstović, no ubrzo ga je četvrta osobna poslala na klupu, a kada je četvrtu nedugo potom dobio i Milan Mačvan, trener Lukajić imao je dodatne razloge za brigu.

No, Hemofarm se nije predavao. Do kraja treće dionice smanjili su minus na 52:46, a nisu posustajali ni nakon mini-serije Partizana od 5:0 (trica Đekića, McCalebb) za 57:46 početkom posljednje četvrtine, najveću prednost na bilo kojoj strani u ovoj utakmici. Vrščani su se nešto više od pet minuta do kraja mini-serijom Bobana Marjanovića približili do 57:52, da bi, nakon novog povećanja na deset razlike, Beograđani propustili možda i zaključiti utakmicu nakon nesportske Markovića na Mariću kod 67:59 dvije minute prije zadnje sirene.

Marić je tu nesportsku kaznio samo jednim pogođenim slobodnim, pa nakon novog prekršaja na njemu promašio oba i ostavio Hemofarm u igri, a loša realizacija slobodnih pratila je Beograđane i nakon toga - što je Vrščanima otvorilo mogućnost da prvo smanje na 68:62, a 35 sekundi do kraja i na samo 69:66.

Loša Partizanova završnica susreta nastavila se McCalebbovim promašajima oba slobodna kod 69:66 samo 26 sekundi do kraja, a na njihovu sreću, Milan Mačvan je u napadu iza malo prebrzo uzeo šut za tricu, nije ga pogodio, što je bila praktički i posljednja prilika Lukajićeve momčadi. Roberts je nakon toga zabio oba slobodna (71:66), da bi u posljednjim trenucima Kecman stavio "točku na i" s jedan od dva s crte za konačnih 72:67.

Ovosezonski sudionici euroligaškog Final Foura su, tako, dobili utakmicu u kojoj su slobodna pucali užasnih 11/26, za tricu imali slabih 7/31, ali dosta ih je izvlačio skok u kojem su odnijeli prevagu (42-34), pogotovo u skokovima u napadu (19-11).

Najefikasniji je bio Lawrence Roberts (16 poena, 11 skokova), McCalebb je dodao 11, a Vesely i Kecman po 10 poena, dok su kod Vrščana bolji od ostalih bili Mačvan (16 poena), Marković (15 poena, sedam skokova) i Krstović (13 poena). Marjanović je bio blizu double-doublea, s deset poena i devet skokova, uz tri blokade.

NLB liga Final Four

polufinale

Partizan72:67Vršac
Cibona78:73Petrol Olimpija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

NLB liga Final Four

polufinale

Partizan72:67Vršac
Cibona78:73Petrol Olimpija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!