Vodeni sportovi

Jug i Primorac u mislima na Napulj

Maja Giljanović • srijeda, 05.05.2010.
Jug i Primorac u mislima na Napulj
Foto: Sandro Donda

Nakon 26 kola regularnog dijela ostale su još samo tri utakmice najjače vaterpolske lige svijeta. U Gružu se u četvrtak i petak igraju polufinala i finale regionalne Jadranske lige, prvi nakon ligaškog dijela Jug igra protiv četvrtoplasirane Mladosti, a o drugom finalisti odlučuju najbolje crnogorske momčadi Jadran i Primorac.

Svibanj je prekrcan vaterpolskim uzbuđenjima, a prvi je na rasporedu Final Four Jadranske lige. U Dubrovniku su četiri najbolje momčadi regije, Gruž su izborili Jug na prvom, Jadran na drugom, Primorac na trećem i Mladost na četvrtom mjestu.

Mladost je u predzadnjem kolu protiv Primorca priželjkivala pozitivan rezultat i izbjegavanje Juga u polufinalu, stradali su, međutim, u Kotoru 13:7 i ostali na četvrtom mjestu koje ih vodi na noge braniteljima naslova. Jug je Mladost dobio u svim natjecanjima devet puta uzastopce, Dubrovčani su u tekućoj sezoni u JVL-u slavili 14:10 u Zagrebu i 11:8 u Dubrovniku, a pobijedili su ih i u finalu Kupa 12:11.

Uvertiru u hrvatski derbi na Final4 dala je nelogičnost u tumačenju pravilnika Hrvatskog vaterpolskog saveza. Prošle godine nije bilo završnog turnira četiri najbolje momčadi i prvo je mjesto u doigravanju za prvaka Hrvatske pripalo Jugu, ovog puta još uvijek se ne znaju propozicije?

U Mladosti, naime, smatraju da bi eventualnom pobjedom protiv Juga u polufinalu stekli pravo na poziciju broj jedan u play-offu prvenstva Hrvatske, a u Jugu čuđenje: "Suludo je da nakon 26 utakmica prvog dijela lige odlučuje jedna utakmica".

Trener Juga Elvis Fatović zato poručuje: "Ne dolazi u obzir nikakvo opuštanje, ne smijemo doći u situaciju da izgubimo startnu poziciju za doigravanje".

Fatović zaključuje: "Ali i neovisno o nedoumicama oko propozicija, Jug uvijek ima obvezu ići na pobjedu, osobito pred svojim navijačima. Protekla dva tjedna odmorili smo igrače koji su iznijeli sezonu, odradili smo odličan posao i spremni smo za završnicu sezone".

JVL, Final4:

Polufinale, četvrtak, 18 sati
JUG - MLADOST
Polufinale, četvrtak, 20 sati
JADRAN HN - PRIMORAC
Finale, petak, 20 sati

Pitanje je samo hoće li problem Jugašima predstavljati činjenica da ih 14. i 15. u Napulju čeka Final4 Eurolige: "Ne važemo važnost trofeja, svaki je važan, želimo i Jadransku ligu i Euroligu i naslov prvaka Hrvatske".

U identičnoj je poziciji i Primorac. Europski prvaci su polufinalni takmac Jugu podno Vezuva, a sutra u polufinalu JVL-a igraju protiv Jadrana. "Naglasak je na Napulju, ali to ni u kom slučaju ne znači da ćemo u Dubrovniku odigrati neozbiljno. Važna je svaka utakmica, odigrat ćemo što najbolje možemo u trenutku kad smo u jakom trenažnom procesu za završnicu Eurolige", izjavio je Perović.

Primorac je prokockao startnu poziciju za crnogorski play-off (pravilnik Saveza Crne Gore ne ostavlja prostor dvojbama), prvo mjesto za doigravanje im je uzeo Jadran, ali osvojili su Kup (Budva) i Europski superkup (Szeged), brane titulu prvaka Europe osvojenu prošle godine u Rijeci i JVL im je niže na listi prioriteta tim više jer ozlijeđenog Adama Steinmetza se čuva za Napulj.

Igor Hinić, Josip Pavić i treći najbolji strijelac JVL-a Petar Muslim vuku Mladost samo što su šanse najtrofejnijeg europskog kluba objektivno najtanje, a favorit broj jedan je Jadran.

Ivica Tucak raspolaže momčadi od koje "boli glava", najboljem strijelcu JVL-a (obranio je prošlogodišnju titulu capocannonierea) Aleksandru Ivoviću sekundiraju među ostalima Boris Zloković dok se još ne otisne put Pro Recca, Vladimir Gojković i Nikola Janović.

Sve su karte bacili na Jadransku ligu, a ambicije su im tim veće jer ne leže Jugu, u zadnje dvije godine Dubrovčane su dva puta pobijedili i dvaput su odigrali bez pobjednika (ove sezone 7:7 u Dubrovniku u studenom i 11:8 u Herceg Novom u ožujku). Primorac su, pak, potopili 14:9 prije tri tjedna i legitimno najavljuju pohod na tron (7:3 na poluvremenu uz ukupno sedam golova Ivovića).

Polufinale između Juga i Mladosti u četvrtak je u 18 sati, polufinale između Jadrana i Primorca u 20, a finale je u petak u 20 sati. Hrvatsko polufinale i finale prenosi HRT na Drugom programu (zbog televizijskog prijenosa termin Final4 je i pomaknut za jedan dan unaprijed), a ljubiteljima vaterpola uživo informacija da je pojedinačna cijena ulaznica 30 kuna i dvodnevna 50.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.05.2010. u 03:13
    Ajde Jugaši dajte ovo Mladosti,a vi uzmite naslov prvaka Europe i svi sretni i zadovoljni..
    Obrisan korisnik