Nogomet

Došao greškom i ostao

Vedran Attias • četvrtak, 03.06.2010.
Došao greškom i ostao
Foto: EPA

Meksiko na svjetska prvenstva uvijek dolazi pun očekivanja i visokih ambicija, no uglavnom se igrači kući vrate (pre)rano. Meksikanci se nadaju kako Rafa Marquez sa suigračima ovog ljeta može promijeniti tu tradiciju...

Rafael Marquez

Datum i mjesto rođenja: 13.2.1979., Zamora (Meksiko)
Reprezentacija: Meksiko
Aktualni klub: Barcelona
Dosadašnji klubovi: Atlas (1996.-1999.), Monaco (1999.-2003.), Barcelona (2003.-)
Broj nastupa u reprezentaciji: 88
Golovi: 10

Više od 100 milijuna Meksikanaca redovito otprati svoju reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo, prate njene nastupe na samom natjecanju da bi onda uglavnom bili nezadovoljni viđenim, no navijači se nadaju kako ova momčad, koju na terenu i u svlačionici predvodi Rafael Marquez napokon može dugo ostati u Južnoafričkoj Republici.

Današnji igrač Barcelone nogomet je počeo igrati s 13 godina, uskoro je zaigrao za prvu momčad Atlasa da bi nakon 77 nastupa za klub, 1999. godine karijeru odlučio nastaviti u Monacu. Meksikanac se u Kneževini zadržao četiri godine prije nego je za pet milijuna eura prešao u Barcelonu gdje igra i danas. Iako je u svim klubovima gdje je igrao bio bitna karika, ipak je najveća zvijezda u - reprezentaciji.

"Rafa Marquez je simbol meksičke nogometne reprezentacije. Trebam li još što dodati?", rekao je bivši izbornik Hugo Sanchez o svom kapetanu.

Meksički branič karijeru je počeo na stoperskoj poziciji, no obzirom da su treneri ubrzo vidjeli njegove igračke i ofenzivne kvalitete, brzo su ga pomaknuli na zadnjeg veznog. Nažalost, uz vrlo dobru tehniku, pregled igre i sjajne slobodne udarce, u "paketu" s Marquezom dolaze i učestale ozljede zbog kojih je u rijetko kojoj sezoni odigrao više od 30 utakmica, naravno od prve do zadnje minute.

Za reprezentaciju Meksika Marquez je debitirao s nepunih 18 godina uoči Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998., no nije se uspio ugurati među putnike na Hrvatima najdraže Svjetsko prvenstvo. Iako nije bio u Francuskoj, nakon tog natjecanja počeo je praktički standardno igrati za reprezentaciju, a 2002. je na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu nosio kapetansku traku. Nažalost, Marquez natjecanje na Dalekom istoku neće pamtiti (samo) po dobrome jer je u utakmici protiv Sjedinjenih Američkih Država dobio crveni karton i tako se neslavno oprostio od prvog velikog natjecanja.

Došao greškom u reprezentaciju

Današnji kapetan Meksika prvotno je došao u reprezentaciju zahvaljujući - pogrešci. Naime, tadašnji izbornik Bora Milutinović htio je u najbolju vrstu pozvati Cesara Marqueza, no zabunom je njegov poziv stigao prezimenjaku Rafi. Naravno, kada ga je na treningu vidio kako igra - odlučio ga je zadržati.

Meksiko je slično prošao i u Njemačkoj 2006. gdje je Marquez i dalje nosio kapetansku traku te ponovno poveo svoju momčad u drugi krug, no - bio je to i kraj. Iako je Marquez zabio gol Argentini, bilo je to dovoljno tek za poraz 2:1 i Meksiko se još jednom oprostio odmah nakon grupnog dijela natjecanja.

Može li Meksiko u Južnoafričkoj Republici napraviti korak dalje i proći dalje od osmine finala - ostaje vidjeti. U svakom slučaju, gdje god Meksikanci završili svoje natjecanje i koliko god daleko došli - sve će to s terena, kao produžena ruka izbornika, voditi Rafael Marquez.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!