Nogomet

Problematična zvijezda Gane

Lovro Štrbinić • srijeda, 09.06.2010.
Problematična zvijezda Gane
Foto: EPA

Gana će ovog ljeta biti među glavnim afričkim uzdanicama i jedna od potencijalno opasnih momčadi za favorite na Svjetskom prvenstvu. Reprezentacija je sastavljena od niza kvalitetnih pojedinaca, a jedna je od najvećih zvijezda je Sulley Muntari...

Sulleyman Ali Muntari prvi je put okusio igranje u reprezentaciji još kad je imao 16 godina i to kao član U-20 reprezentacije Gane. S njom je nastupio na Svjetskom prvenstvu mladih igranom u Argentini 2001. godine. Osvojili su drugo mjesto, izgubivši u finalu od domaćina. Ipak, bilo je to korisno iskustvo za ovog veznog igrača izrazitih trkačkih sposobnosti, koji se u karijeri znao okušati i na poziciji lijevog krila, baš zbog svoje razvijene motorike.

Sulley Muntari

Datum i mjesto rođenja: 27. kolovoza 1984., Konongo, Gana

Reprezentacija: Gana

Aktualni klub: Internazionale

Dosadašnji klubovi: Udinese (2002.-2007.), Portsmouth (2007.-2008.)

Broj nastupa u reprezentaciji: 52

Golovi: 15

Vrlo brzo uslijedio je i debi u seniorskoj reprezentaciji Gane, u utakmici protiv Slovenije igranoj 17. svibnja 2002. Postao je punopravnim članom momčadi koja je krenula u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2006., a izabran je i u olimpijsku momčad Gane za Atenu 2004. Međutim, Atena mu neće ostati u posebno dobrom sjećanju, jer je s tih Igara poslan kući zbog disciplinskih mjera.

Upravo tu je počeo njegov sukob s nogometnim savezom. Odbio je dalje nastupati za reprezentaciju, postavši tako najmlađi igrač ikad koji se oprostio od reprezentacije. Ipak, javno se ispričavši, vratio se na raspolaganje izborniku za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine.

Dobre igre i dolazak na scenu kroz reprezentaciju privukao je i europske kupce. Prvi u redu bio je Udinese, koji je ovog igrača iz Liberty Professionalsa, njegovog matičnog kluba, u svoje redove doveo 2002. godine. U Udinama je proveo pet godina, za to vrijeme skrenuvši dodatnu pozornost na sebe, da bi zatim preselio na jednu sezonu u Portsmouth. Uspješni nastupi u Premiershipu doveli su ga do talijanskog giganta Intera, s kojim je ove sezone zasjeo na klupski europski tron.

Međutim, u Interu se nije uspio u potpunosti nametnuti, a tome su pridonijeli i neki neuobičajeni događaji. Jedan od njih je svakako bio na utakmici protiv Catanije, kada je ušavši u igru u 79. minuti utakmice, nevjerojatnom glupošću zaradio dva žuta kartona u samo dvije minute i time pridonio porazu svoje momčadi. Nakon Svjetskog prvenstva ne bi bilo iznenađujuće da Muntari promijeni sredinu.

Vjerski problemi

U kolovozu 2009. godine trener Intera Jose Mourinho izjavio je da je Muntari fizički u nedovoljno dobroj formi zbog Ramazana, odnosno islamskog vjerskog običaja koji uključuje jednomjesečni post. Mourinho je komentirao da po takvim vrućinama nije dobro ograničavati unos hrane u organizam. Na to je odgovorio muslimanski vođa Mohamed Nour Dachan izjavivši: "Mourinho bi trebao manje pričati o tome. Prakticiranjem vjerskih običaja igrač nije oslabljen. Prema Institutu za sportsku medicinu mentalna i psihička stabilnost igrača može dati dodatni poticaj na travnjaku. Igrač koji prakticira vjerske običaje zasigurno je psihički stabilniji i time poboljšava svoju izvedbu na terenu." Nakon te izjave mnogi su stali u Mourinhovu obranu, opravdavajući njegovu izjavu kao običnu zabrinutost za izdržavanje tjelesnih napora igrača. Među onima koji su branili Portugalca bilo je i muslimana.

Na reprezentativnom planu bilo je još zanimljivosti. Na Kupu nacija 2008. godine je s Ganom osvojio treće mjesto, igrajući na tom turniru vrlo važnu ulogu. Postigao je tri gola, svaki do njih bio je izrazito bitan, a onaj postignut protiv Maroka proglašen je jednim od najljepših golova na tom turniru. Također, izabran je u najbolju momčad Kupa nacija. Očekivalo se da će nastupiti i na lanjskom izdanju istog turnira igranom u Angoli, ali je opet bio isključen iz reprezentacije zbog kršenja disciplinskih mjera. Naime, nakon što se nije pojavio na prijateljskom susretu protiv Angole, odbio je i doći na sastanak s izbornikom Milovanom Rajevcem. Kasnije se ispričao treneru i navijačima, pa je opet pomilovan.

Danas, Muntari je jedna od udarnih igala ove reprezentacije Gane, koja će pokušati ponoviti uspjeh otprije četiri godine i opet proći skupinu, a možda učiniti i nešto više, ukoliko se za to otvori prilika. Ako Sulley bude u pravom izdanju, uvelike će im biti olakšan taj put.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 01:06
    Jedini musliman u repki.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 00:29
    Vidiš, vidiš kakav vjernik a tolka sranja radi - ne vjerujem da je to isto po Kur´anu.
    Obrisan korisnik