SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina C, 2. kolo, 18.06.2010, 20:30 h, Cape Town, Green Point Stadium, gledatelja: 68.000
Suci: Ravshan Irmatov, Rafael Ilyasov (oba Uzbekistan), Bakhadyr Kochkarov (Kazahstan)
Engleska
Engleska
0:0(0:0) Alžir
Alžir

Englezi nemoćni protiv Alžira

Vedran Attias • petak, 18.06.2010.
Englezi nemoćni protiv Alžira
Foto: EPA

Tko se tomu nadao? Engleska nakon dvije odigrane utakmice u skupini ima dva boda. Nakon SAD-a, Alžir je također bez većih problema odigrao neriješeno protiv favorizirane Engleske...

Engleska
Alžir
Engleska
Alžir
1
David James
2
Glen Johnson
3
Ashley Cole
4
Steven Gerrard
6
John Terry
7
Aaron Lennon
(do 63')
8
Frank Lampard
10
Wayne Rooney
14
Gareth Barry
(do 84')
18
Jamie Carragher
21
Emile Heskey
(do 74')
Pričuvni igrači
17
Shaun Wright-Phillips
63'
19
Jermain Defoe
74'
9
Peter Crouch
84'
Trener
Fabio Capello
23
Rais M'Bolhi
2
Madjid Bougherra
3
Nadir Belhadj
4
Antar Yahia
5
Rafik Halliche
7
Ryad Boudebouz
(do 74')
8
Medhi Lacen
13
Karim Matmour
15
Karim Ziani
(do 81')
19
Hassan Yebda
(do 88')
21
Foued Kadir
Pričuvni igrači
22
Djamel Abdoun
74'
17
Adlene Guedioura
81'
20
Djamel Mesbah
88'
Trener
Rabah Saadane

Reprezentativci Engleske nisu uspjeli svojem izborniku Fabiju Capellu pobjedom čestitati rođendan; dapače, novim remijem, ali i znatno lošijom predstavom nego protiv Amerikanaca, Engleska je remizirala s Alžirom i uoči posljednjeg kola ima samo dva boda.

Ako je netko, a Englezi vrlo vjerojatno spadaju među takve, očekivao kako će se Alžir povući u kazneni prostor i čekati priliku iz kontre - prevario se. Visoki pritisak, izlaženje skroz do engleskih stopera i vrlo agresivna i koncentrirana igra krasili su Alžirce prvih 45 minuta. Koliko često engleske zvijezde nisu imale kome dodati loptu nego je vratiti vrataru Davidu Jamesu najbolje pokazuje činjenica što je engleski vratar nakon 45 minuta bio jedan od igrača koji su najviše puta bili u kontaktu s loptom.

Rooney ponovno "sterilan"

Wayne Rooney je utakmicom protiv Alžira izjednačio "rekord" od sedam utakmica zaredom u kojima nije zabio gol za reprezentaciju. Kada je prošli puta imao ovakav niz, u tih sedam nastupa spadala su i tri nastupa na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Je li to možda pokazatelj kakvog ćemo Rooneyja gledati odnosno već gledamo u JAR-u?

Nakon siromašnih dvadesetak minuta Alžirci su shvatili kako itekako mogu igrati protiv Engleza, no unatoč nekoliko obećavajućih akcija nedostajalo im je konkretnosti u završnici pa prave prilike - nismo vidjeli. Što se tiče druge strane, Gerrard je sramežljivo pucao nakon pola sata, no bio je to lagan posao za Mbolhija koji je jedini put u prvih 45 minuta bio na mukama u 33. minuti.

Bila je to prava "lampardovska" prilika, no veznjak Chelseaja nije najbolje reagirao. Alžirska obrana loše je odbila loptu koja dolazi do Lamparda, no udarac lijevom nogom s desetak metara nije bio dovoljno dobar. Kako se Englezi ne bi ponadali kako slijedi period njihove dominacije, Ziani brzo odgovara na drugoj strani, ali udarac ide pored gola.

Za Englesku ne zabijaju napadači

Zanimljivo je kako nije neka novost što engleski napadači ne zabijaju golove na Svjetskom prvenstvu. Naime, posljednjih pet golova Engleske na Svjetskim prvenstvima su zabili veznjaci: Gerrard tri te Joe Cole i David Beckham po jednoga. Posljednji napadač koji je zabio gol za Englesku bio je Peter Crouch koji je zabio Trinidadu i Tobagu u Njemačkoj.

Drugo poluvrijeme je bilo još siromašnije događajima od prvog. Engleski navijači u očaju su gledali kako njihova, osma reprezentacija svijeta, ne može apsolutno ništa momčadi koja je trideseta na toj ljestvici. Gerrardova upropaštena kontra u 55. minuti i blokirano dodavanje Heskeyja pet minuta kasnije nisu bile prave prilike niti nešto što bi spominjali da se dogodilo nešto zanimljivije.

Statistika

Udarci: 15/11
Udarci u okvir: 6/1
Posjed lopte: 48%/52%
Prekršaji: 13/13
Točna dodavanja: 597/523

S druge strane, Alžirci su bili manje opasni ofenzivno nego u prvom dijelu već se uglavnom "igra" odvijala na sredini terena i to po principu: greška, greška pa - greška.

Pokušao je Capello izmjenama, ušli su Defoe, Lennon i Crouch, no ništa se nije promijenilo. Momčad iz države gdje se nogomet počeo igrati 99 godina kasnije, barem tada je osnovan nogometni savez, bez većih problema je zadržala "zvijezdama" bogatu Englesku koja će morati itekako bolje ako želi, kako oni kažu, "za prolaz samo dobiti tamo neku Sloveniju".

SP 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slovenija2:2SAD
Engleska0:0Alžir
1SAD 34:3+15
2Engleska 32:1+15
3Slovenija 33:304
4Alžir 30:2-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis19.06.2010. u 18:36
    attiase, attiase -- eto ti tvoj europski nogomet u usporedbi s afričkim ... europljani nemaju šanse, momče!
    cameosis
  • Peter Schmeichel19.06.2010. u 12:08
    Sjetite se Intera u skupini lige prvaka. Sjetite se njihove blamaže na Nou Campu i ''nezaboravnih'' partija protiv Kazana i Kijeva... Na kraju se mrtvi broje. Uz malo sreće 8 reprezentacija može osvojit prvenstvo- Englezi su jedni od tih 8.
    Peter Schmeichel
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 11:13
    Kako neinteligentni komentari, Bilic je zajebo protiv engleza ali da je njegova situacija bila lagana nije, nije nogomet tako jednostavan kao sto tu pisete, da je bilo koga drugog stavio na taj bok bilo bi isto samo bi sad pisali zasto je spori simunic bio na ljievom boku kad je logicno da walcotta... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 10:31
    baš tako... jedva sam čekao svjetsko da vidim te atomske engleze... sad se napokon svi bilićevi šupkolisci mogu pokriti po glavi... jer niti je taj capello bog ko šta se pričalo a bogme ni dečki ne lete terenom... hm pitam se biliću dal bi opet pranjića stavio na ljevog beka... ma biiiii je ti nisi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 07:01
    Onda kad netko kaze da hrvatska nije 'imala srece', a nas je engleska pregazila, dok ukrajinu nismo mogli pobijediti, a ista ukrajina je glatko ispala u barazu. Bilicu se trebalo zahvaliti!
    Obrisan korisnik