SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 3. kolo, 22.06.2010, 20:30 h, Durban, Durban Stadium, gledatelja: 61.874
Suci: Olegario Benquerenca (Portugal), Jose Cardinal (Portugal), Bertino Miranda (Portugal)
Nigerija
Nigerija
Kalu Uche 12'
Yakubu Aiyegbeni 69' (11m)
2:2(1:1) Južna Koreja
Jung-Soo Lee 38'
Chu-Young Park 49'
Južna Koreja

Video: Bod vrijedan kao pobjeda

Mihaela Bradovski • utorak, 22.06.2010.
Video: Bod vrijedan kao pobjeda
Foto: EPA

Podjelom bodova u posljednjem kolu skupine B u osminu su finala prošli nogometaši Južne Koreje. Dva su prekida bila dovoljna za njihova dva pogotka, dok su jednako toliko čistih šansi propustili realizirati nigerijski reprezentativci. Osvojeni bod ujedno im je i jedini na ovom Prvenstvu...

Nigerija
Južna Koreja
Nigerija
Južna Koreja
1
Vincent Enyeama
2
Joseph Yobo
(do 46')
4
Nwankwo Kanu
(do 57')
5
Rabiu Afolabi
6
Danny Shittu
8
Yakubu Aiyegbeni
(do 70')
12
Kalu Uche
13
Yussuf Ayila
17
Chidi Odiah
19
Chinedu Ogbuke Obasi
20
Dickson Etuhu
Pričuvni igrači
21
Elderson Uwa Echiejile
46'
9
Obafemi Martins
57'
18
Victor Obinna
70'
Trener
Lars Lagerback
18
Sung-Ryong Jung
4
Yong-Hyung Cho
7
Ji-Sung Park
8
Jung-Woo Kim
10
Chu-Young Park
(do 90'+3')
12
Young-Pyo Lee
14
Jung-Soo Lee
16
Sung-Yueng Ki
(do 87')
17
Chung-Yong Lee
19
Ki-Hun Yeom
(do 64')
22
Du-Ri Cha
Pričuvni igrači
5
Nam-Il Kim
64'
13
Jae-Sung Kim
87'
15
Dong-Jin Kim
90'+3'
Trener
Jung-Moo Huh

U prvo poluvrijeme, ne baš sadržajno prilikama koliko borbom na središnjici terena, željniji ranog pogotka krenuli su Južnokorejci. Reprezentativci azijskog predstavnika krenuli su ofenzivno; već je u drugoj minuti Chu-Yong Park testirao koncentraciju braniča Nigerije, no upravo ih je takva taktika stajala primljenog pogotka.

Nigerija je mirnije napadala prema gostujućim vratima, a do važne su prednosti stigli u 12. minuti. Po desnoj je strani, tik u aut liniju prošao Odiah, othrvao se dvojici, te prizemnom i ne baš brzom loptom u kazneni prostor uposlio Uchea. Tek jedan pokret noge bio je dovoljan za ranu promjenu na semaforu, a braničima Južne Koreje ostaje pitanje gdje su bili u spomenutoj akciji.

Statistika

Vezane vijesti

Udarci: 11/16
Udarci u okvir: 4/8
Posjed lopte: 46%/54%
Prekršaji: 22/11
Točna dodavanja: 301/364

Isti je igrač zaprijetio i deset minuta kasnije iz slobodnog udarca, no taj je pokušaj otišao iznad gola. A okvir južnokorejskih vrata spriječio je Uchea da poentira i u 36. minuti. Umjesto vodstva od dva pogotka razlike dvije minute kasnije Nigerijce je stigla kazna. Jung-Soo Lee pogađa glavom na ubačaj s lijeve strane iz prekida.

Osim nigerijskog strijelca prilikama je na drugoj strani prednjačio Chu-Young Park; nakon one uvodne propuštena je i jedna iz prekida. Igrala se 35. minuta. Igra Koreje oživjela je nakon pogotka pa su tako do kraja prvoga dijela upisali još jedan pokušaj iz slobodnog udarca, ovoga puta Enyeama siguran.

Nastavak susreta otvorio je najbolji pojedinac Nigerije Uche, ali njegov udarac nije bio dovoljno precizan da ugrozi vratara Sung-Ryong Jung. Samo dvije minute kasnije čuvar mreže afričke momčadi morao je po drugi put vaditi loptu iz mreže. Chu-Young Park je izveo slobodan udarac s lijeve strane, lopta je prošla pored živog zida i završila u maloj mreži.

Shittu i Enyeama

Na samom startu susreta prilikom jednog vraćanja lopte svome vrataru, odnosno dizanja s terena koje je uslijedilo, braniču Nigerije "popustilo" je koljeno. Na svu sreću, iako se činilo kako je došlo do teže ozljede, Shittu se vratio u igru i odigrao čitavih 90 minuta.

Vratar Nigerije zaradio je žuti karton u 31. minuti zbog prekršaja izvan kaznenog prostora. Enyeama se malo zaigrao, a kada je shvatio da bi se nešto moglo izroditi iz situacije posegnuo je za prekršajem.

Zaredale su minute u kojima su nigerijski reprezentativci iskazali nervozu i prekršajima dopustili protivnicima baš ono što ih je do tada skupo koštalo - prekide u zoni udarca. Osim ofenzivaca u dobrom su izdanju u drugi dio ušli i braniči Južne Koreje, pa je tako jedan izgledan pokušaj u posljednji trenutak prekinut, u prilici je bio Yakubu.

Ono što je isti igrač promašio u 67. minuti gotovo je nemoguće za povjerovati. Ayila je lijepo prošao po lijevoj strani kaznenog prostora, dodao povratnu za Yakubua na svega nekoliko metara od prazne mreže, a on je pucao malo uz vratnicu. Priliku da se iskupi za težak promašaj pružili su mu Obasi, odnosno Nam-Il Kim koji ga je srušio u šesnaestercu. Yakubu je bio precizan s bijele točke, lopta u jednu, a vratar u drugu stranu.

Za razliku od početnih 45 minuta u nastavku su obje momčadi stigle zapucati nekoliko vrlo dobrih prilika. U 76. minuti u malu mrežu, ali s vanjske strane pucao je kapetan Južne Koreje, Ji-Sung Park, a novu veliku priliku, vrijednu novog vodstva i prolaska dalje, jer je u tim minutama pogodak postigla i Argentina, propustio je Martins u situaciji dva na dva, nakon što je loptu ukrao i lijepo ga poslužio Obasi.

Do kraja je Nigerija pokušala "na silu" stići do trećeg pogotka, Obinna je bio blizu tome u posljednjoj minuti, te sudačkoj nadoknadi, no oba su ga puta centimetri dijelili od slavlja. Dva teška zicera koje su propustili u nastavku, nogometaše afričke vrste koštala su prolaska u osminu finala, dok je južnokorejsko slavlje tek moglo započeti.


Nigeria 1-0 Korea Republic

Perry | MySpace Video


Nigeria 1-1 Korea Republic

Perry | MySpace Video


Nigeria 1-2 Korea Republic

Perry | MySpace Video


Nigeria 2-2 Korea Republic

Perry | MySpace Video

SP 2010. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Nigerija2:2Južna Koreja
Grčka0:2Argentina
1Argentina 37:1+69
2Južna Koreja 35:6-14
3Grčka 32:5-33
4Nigerija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis23.06.2010. u 20:19
    dvije utakmice zaredom ne pogoditi praznu mrežu znači ispadanje iz turnira. koje sranje. yakubu i obasi na individualni pucački trening, žali bože moje živce.
    cameosis
  • Obrisan korisnik23.06.2010. u 12:16
    forlan ce ih pomesti...!
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000722.06.2010. u 23:59
    Urugvaj - J.Koreja...Ko bi to moga dobit???
    The_Killer_0007