SP 2010., Doigravanje, Osmina finala, 26.06.2010, 20:30 h, Rustenburg, stadion Royal Bafokeng, gledatelja: 34976
Suci: Kassai, Eros, Vamos (svi Mađarska)
SAD
SAD
Landon Donovan 62' (11m)
1:2(0:0, 1:1) Gana
Kevin-Prince Boateng 5'
Asamoah Gyan 93'
Gana

Video: Gana produžila afrički san

Lovro Štrbinić • subota, 26.06.2010.
Video: Gana produžila afrički san
Foto: EPA

Nakon večerašnje utakmice saznali smo prvi četvrtfinalni par na ovom prvenstvu. Gana će se sučeliti Urugvaju i pokušati izboriti polufinale, nakon što je pobjedom nad SAD-om i ulaskom u četvrtfinale ostvarila najveći uspjeh u svojoj povijesti...

SAD
Gana
SAD
Gana
1
Tim Howard
3
Carlos Bocanegra
4
Michael Bradley
6
Steve Cherondulo
8
Clint Dempsey
10
Landon Donovan
12
Jonathan Bornstein
13
Ricardo Clark
(do 31')
15
Jay DeMerit
17
Jozy Altidore
(do 90'+1')
20
Robbie Findley
(do 46')
Pričuvni igrači
19
Maurice Edu
31'
22
Benny Feilhaber
46'
9
Hercules Gomez
90'+1'
Trener
Bob Bradley
22
Richard Kingson
2
Hans Sarpei
(do 73')
3
Asamoah Gyan
4
John Pantsil
5
John Mensah
6
Anthony Annan
7
Samuel Inkoom
(do 113')
8
Jonathan Mensah
13
Andre Ayew
21
Kwadwo Asamoah
23
Kevin-Prince Boateng
(do 78')
Pričuvni igrači
19
Lee I Addy
73'
10
Stephen Appiah
78'
11
Sulley Muntari
113'
Trener
Milovan Rajevac

Utakmica koja je bila dosta ravnopravna u većem dijelu otišla je na stranu afričkog predstavnika. Ne bi bilo nezasluženo ni da je SAD prošao dalje, ali trenuci inspiracije Boatenga i Gyana, uz sitne propuste američke obrane, omogućili su slavlje Crnim zvijezdama.

Utakmica je počela vjerojatno po nekom idealnom scenariju Milovana Rajevca, te je već u petoj minuti Kevin-Prince Boateng doveo u vodstvo posljednjeg afričkog predstavnika na ovom Mundialu. On je s centra povukao loptu, braniči SAD-a mu nisu ozbiljnije ušli u blok, te je više odmjerenim nego snažnim udarcem negdje s ruba kaznenog prostora matirao Tima Howarda.

Osim tog pogotka, prve minute protekle su u borbi za prevlast na sredini terena, a baš u akciji prije nego što je pao pogodak na drugoj strani je Dempsey slabašnim udarce zagrijao dlanove vratar Gane. Ipak, dojam je bio da se Gana bolje snašla, bilo je više mirnoće u njihovim dodavanjima, dok su se Amerikanci očito odlučili na taktiku pucanja po golu čim se otvori prilika za to.

TREĆI NAJBRŽI GOL AFRIČKIH MOMČADI

Pogodak koji je postigao Kevin-Prince Boateng u petoj minuti ovog dvoboja bio je treći najbrži pogodak neke reprezentacije iz Afrike na svjetskim prvenstvima. Zanimljivo, i autor najbržeg pogotka je iz redova Gane. To je Asamoah Gyan, koji je u drugoj minuti dvoboja s Češkom na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj pogodio mrežu, te time postavio rekord koji neće biti lako srušiti.

Na iduću prijetnju Howardovim vratima čekali smo do 18. minute, kada je Gyan pokušajem iz slobodnog udarca dobro protegao američkog vratara. Nakon toga SAD se malo oslobodio ove blage dominacije Gane, te je u 23. minuti Bradley poslao jednu oštru loptu u peterac Gane, no Kingson je na vrijeme, uz manje poteškoće, pokupio loptu prije nego što je došla do američkih napadača.

Pokazatelj da izbornik SAD-a očito nije zadovoljan predstavom svojih izabranika, kojima je još jednom zaprijetio Boateng udarcem iz daljine, bila je promjena igrača već nakon pola sata igre. Izašao je Clark, dojma smo ne zbog ozljede, a ušao Edu. Možda baš zbog te izmjene, a možda iz nekog drugog razloga, u 35. minuti izrodila se najveća prilika za SAD u prvom dijelu, ali je Findleyev udarac obranio Kingson. Dvije minute nakon toga velikom prilikom na drugoj strani odgovorio je Asamoah, ali sad se obranom istaknuo Tim Howard.

Na odmor se otišlo s vodstvom Gane od 1:0. Rani pogodak presjekao je SAD, koji se trgnuo tek u završnom dijelu prvog poluvremena, ali to nije bilo dovoljno da se izjednači rezultat.

Početak drugog dijela donio je jasan znak da će Amerikanci jurnuti po pogodak. Već u drugoj minuti nastavka Feilhaber, koji je ušao u igru na poluvremenu, je imao veliku priliku izbliza, ali je njegov udarac sjajno obranio vratar Gane. Igralo se sada dosta konkretnije, lopte igrača SAD-a su bile opasnije, u između njihovih prijetnji igrači Gane pokušavali su udarcima izvana.

SAD - GANA

Udarci: 20/16
Udarci u okvir: 6/6
Posjed lopte: 51/49
Prekršaji: 11/18
Točna dodavanja: 381/451

Ipak, bolja igra SAD-a u drugom dijelu okrunjena je izborenim jedanaestercem u 61. minuti. Mensah je srušio Dempseya u kaznenom prostoru, a sigurni realizator najstrože kazne bio je najiskusniji među Amerima, Landon Donovan.

Nakon tog pogotka igra se prebacila u višu brzinu, te je sada gotovo svaki napad, na jednoj i drugoj strani, rezultirao ponekom prilikom i poluprilikom. Ipak, u tom razdoblju vratari su bili dosta sigurni u intervencijama. Posebno je dobra prilika bila ona Bradleyeva, ali je njegov pokušaj s desetak metara sigurno prihvatio Kingson. Još jedan dokaz veće konkretnosti SAD-a uslijedio je u 80. minuti, kad se Altidore prvo iz dosta izgledne situacije doveo u dosta tešku, da bi zatim iz te pozicije pucao opasno, ali pored gola.

Do kraja se igralo bez velikih prilika, uz malo veću aktivnost predstavnika Afrike. Ipak, izjednačena utakmica izjednačenih protivnika dobila je najlogičniji epilog nakon regularnog dijela, a to su produžeci, ujedno i prvi na ovom Svjetskom prvenstvu.

Produžeci su počeli upravo onako kako je započela i utakmica. Igrala se treća minuta prvog produžetka kad je Gyan, nakon proigravanja Ayewa, pobjegao svojim čuvarima i nakon toga zakucao loptu u mrežu iza nemoćnog Howarda. Amerikanci su se opet našli u zaostatku, šokirani ovakvim raspletom događaja. Do kraja prvog produžetka nisu se uspjeli do kraja oporaviti, te su Crne zvijezde bez većih problema zadržali stečenu prednost.

Do kraja ukupnih produžetaka SAD također nije bio pretjerano opasan, osim u tad već stihijskim napadima pred sam kraj utakmice. Pokušaji Gomeza i Demerita otišli su pored gola i Gana je mogla početi slaviti svoje prvo četvrtfinale na svjetskim prvenstvima.

SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000727.06.2010. u 13:54
    gyan the best
    The_Killer_0007
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 01:34
    Naprijed Gana,kad već nije uspjela Nigerija.
    Obrisan korisnik
  • cameosis27.06.2010. u 00:18
    afrika dominira!
    cameosis
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 23:41
    Gana ovo sp igra jogo bonito
    Obrisan korisnik