SP 2010., Doigravanje, Četvrtfinale, 02.07.2010, 16:00 h, Port Elizabeth, JAR
Suci: Yuichi Nishimura, Sagara, Jeong
Nizozemska
Nizozemska
Wesley Sneijder 53', 68'
2:1(0:1) Brazil
Robinho 10'
Brazil

Tulipani preokretom srušili Brazil!

Tomislav Pacak • petak, 02.07.2010.
Tulipani preokretom srušili Brazil!
Foto: EPA

Nizozemska je prvi polufinalist Svjetskog prvenstva! Tulipani su znali iskoristiti dva obrambena propusta Brazila koji nije pokazao onu moć i čvrstinu koja ga je krasila do ove utakmice. Nizozemci su pokazali snažan karakter preokrenuvši 0:1, pa sa stopostotnim učinkom pod Van Marwijkom u službenim utakmicama mogu s optimizmom čekati polufinalnog protivnika...

Nizozemska
Brazil
Nizozemska
Brazil
 
Maarten Stekelenburg
 
Gregory van der Weil
 
Johnny Heitinga
 
Giovanni van Bronckhorst
 
Mark van Bommel
 
Dirk Kuyt
 
Nigel de Jong
 
Robin van Persie
(do 85')
 
Wesley Sneijder
 
Arjen Robben
 
Andre Ooijer
Pričuvni igrači
 
Klaas-Jan Huntelaar
85'
 
Trener
Bert van Marwijk
12
Julio Cesar
23
Maicon
 
Lucio
 
Juan
 
Felipe Melo
 
Michel Bastos
(do 62')
 
Gilberto Silva
 
Luis Fabiano
(do 77')
 
Kaka
 
Robinho
 
Daniel Alves
Pričuvni igrači
 
Gilberto
62'
 
Nilmar
77'
Trener
Carlos Dunga

Nizozemska i Brazil u nekim bi prošlim nogometnim vremenima bili garancija spektakla, no na ovom SP-u ljepota je ustupila mjesto pragmatičnosti, pa ne čudi što je izostala ljepotica kojoj su se mnogi nadali. Nije, međutim, izostala drama, a to je ono čemu se ljubitelj nogometa nada u četvrtfinalu svjetskog prvenstva. Ta drama je na kraju pripala Nizozemcima - u utakmici bez puno šansi Nizozemci su manje griješili, bili su koncentriraniji i zasluženo su prošli u polufinale.

Nizozemce je prvi šok dočekao već na zagrijavanju - zašepao je standardni stoper Mathijsen, umjesto kojeg je u momčad uskočio Ooijer.

Ta prisilna zamjena ostavila je traga u nizozemskoj obrani što je bilo očito već u prvih 10 minuta kada je Brazil postigao dva pogotka upravo s loptama koje su "proparale" sredinu narančaste obrane. Samo jedan od njih je i priznat, ali već je to ukazalo na rupe u obrani Oranja.

U osmoj minuti Daniel Alves primio je loptu iza obrane Nizozemske, asistirao Robinhu koji zabija pogodak, no pomoćni sudac s popriličnim zakašnjenjem (opravdano) pokazuje zaleđe Alvesa.

Dvije minute kasnije ni japanski suci nisu mogli spasiti Nizozemsku. Felipe Melo je prekrasnom loptom iz središnjeg kruga "slomio" nizozemsku obranu koja je zaboravila na Robinha, a ovaj smireno i precizno zabija pored Stekelenburga za 1:0 Brazila.

Dungin Brazil ni pri neriješenom rezultatu nije sklon totalnoj ofenzivi, a s postignutim pogotkom Brazilci su se mogli u potpunosti orijentirati na kontre i čuvanju vlastite mreže. Pored puno fizički moćnih igrača, od stopera Juana i Lucija do zadnjih veznih Gilberta Silve i Felipea Mela, Tulipani su teško pronalazili prostor za neke opasnije kombinacije. Bastos je dobro uštopao Robbena, a njegove ulaske u sredinu igrališta blokirala su još dva ili tri čuvara, pa ni od toga nije bilo ništa.

U 26. minuti Alves je izvrtio svoje čuvare na desnoj strani šesnaesterca, pronašao Juana na 7-8 metara od gola, no njegov udarac je ovoga puta bio neprecizan.

Pet minuta kasnije je nakon prodora Robinha jako lijepo ciljao Kaka, ali vrhunskom intervencijom istaknuo se Stekelenburg.

Nizozemski pokušaji bili su zaista rijetki, uglavnom ne vrijedni spomena - Sneijder je s 35 metara pokušao iz slobodnog udarca, a Robben je u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena imao lijepu situaciju za 1 na 1, ali odlučio je krenuti u sredinu gdje su pristigli ostali Brazilci. Sve u svemu, Nizozemska je u tih 45 minuta ponudila premalo da bi ugrozila, kako je izgledalo, moćniji i snažniji Brazil.

Iako se igra Nizozemske (a ni Brazila) na početku nastavka nije puno promijenila, situacija na semaforu jest.

U 53. minuti Sneijder je ubacio s lijeve strane, Julio Cesar je promašio loptu i usput malo gurnuo Felipea Mela koji prosljeđuje loptu u vlastitu mrežu za izjednačenje Nizozemske.

Brazilci su do tada djelovali vrlo sigurno, ali taj pogodak promijenio im je "krvnu sliku", unio nesigurnost u obrambeni red, a prema naprijed ionako Dungina momčad nije bila previše opasna.

U 68. minuti Tulipani su dovršili preokret, ponovno na sličan način, koristeći neočekivane slabosti Brazila u skoku. Robben je izveo korner, Kuyt s prve stative prebacuje loptu do Sneijdera koji sjajno, instinktivno reagira i zabija za 2:1 Oranja.

Utakmica se tu u potpunosti promijenila, Brazil se morao otvoriti, a Nizozemskoj s Robbenom i Sneijderom to je, dakako, u potpunosti odgovaralo.

Brazilske dionice dodatno su potonule u 73. minuti kada je Felipe Melo dovršio svoj put od junaka do tragičara - đonom je vrlo ružno startao na Robbena zbog čega je zasluženo dobio crveni karton.

U 84. minuti Nizozemci su imali lijepu priliku za povećanje vodstva, no Van Persie je bio sebičan, a udarac Sneijdera obranio je Cesar. U kontri s druge strane Kakin udarac blokirao je Ooijer.

Mogli su sudačkoj nadoknadi Nizozemci potvrditi pobjedu, ali Huntelaaru i Robbenu neće nitko previše zamjeriti - Brazil nije više prijetio, Nizozemska se plasirala u polufinale!

Dungu sada čeka najteže razdoblje u trenerskoj karijeri, za Brazil je sve osim naslova razočaranje, a dva četvrtfinala zaredom upozorenje da je možda vrijeme da se neke stvari promijene.

Nizozemci, pak, imaju pravo i dalje sanjati svjetski naslov, prvi u povijesti te sjajne nogometne nacije.

SP 2010. - doigravanje

četvrtfinale

Nizozemska2:1Brazil
Urugvaj5:3 **Gana
Argentina0:4Njemačka
Paragvaj0:1Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani03.07.2010. u 00:58
    Bastos je bio među boljima na terenu dok ga Dunga nije izvadio (valjda kako ne bi dobio 2. žuti) - Robben ga nije prošao nijednom, a sudjelovao je dosta u napadu. Kad je izašao Brazilci su potpuno izgubili inicijativu po toj lijevoj strani. A onaj prvi žuti zbog "faula" na Robbenu, po mom... [više na forumu]
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik02.07.2010. u 23:31
    ajme kako su svi poceli davit sa izjavama tipa to nije taj brazil... nego koji je?! sta hocete rec da protiv nizozemaca nisu imali atraktivnih poteza?!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2010. u 20:21
    .......neopisivo mi je drago što je brazil ispao jer brazil bez sambe nije brazil, i nadam se da su shvatili da je bunker stvoren za lošije ekipe da bi eventualno mogle iznenadit bolje, a ne da ga igra brazil........
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2010. u 19:27
    Drago mi je zbog Brazila. Strašno su bili prgavi, a pogotovo kad su došli u rezultatatski minus. Na kraju se nisu mogli prisiliti ostati na terenu i cestitati, nego su se pokupili u svlacionicu (čast izuzecima).... Fair play, moš mislit...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2010. u 19:23
    ne tvrdin ja da su oni igrali loše ili neefikasno, baš naprotiv, igrali su možda i preefikasno odnosno iz 3 šanse zabili bi 2 gola, a to nije brazil kakvog san ja navika gledati, meni je draži onaj koji iz 20 šansi zabije 3 i primi 2 gola uz masu izvanserijskih poteza..
    Obrisan korisnik