Košarka

Cibona se hrabro borila, Cedevita Olimpija slavila na mišiće

Jan Šneler • nedjelja, 13.10.2019.
Cibona se hrabro borila, Cedevita Olimpija slavila na mišiće

U drugom kolu ABA lige, Cibona je poražena na gostovanju kod Cedevite Olimpije, ali zagrebačka momčad može biti izuzetno zadovoljna načinom na koji je igrala u drugom poluvremenu…

Pisali smo već kako će ova sezona biti teška za Cibonu u ABA ligi i kako će trebati dosta koncentracije i dobrih poteza kako bi se izbjegla neugodna završnica i borba za ostanak. Ipak, nakon današnjeg susreta protiv Cedevite Olimpije, jednog od favorita za naslov, Cibona pokazuje potencijal. Razlika u kvaliteti je velika, pobjeda Cedevite Olimpije je zaslužena, ali Vukovi su pokazali da uz maksimalni angažman mogu parirati klubovima svojeg i malo višeg ranga.

Cibona je slabije ušla u utakmicu, a Cedevita Olimpija je nakon tri minute igre imala vodstvo 8:3. Ipak, malo pomalo Vukovi su se pribrali, a pomoglo im je i katastrofalno šutiranje domaćih s linije slobodnih bacanja. Josip Bilinovac je s pet koševa u nizu uspio sredinom četvrtine donijeti Ciboni nešto ugodnijih 14:11.

Razlika je sigurno mogla biti veća, osjetilo se kako je Cedevita Olimpija bolji protivnik, ali kao što smo rekli loš postotak bacanja stajao je domaće veće prednosti. Dvije i pol minute prije kraja četvrtine u igru je za Cibonu ušao i Roko Prkačin, a Cedevita Olimpija je zaključila četvrtinu s vodstvom 21:14.

U drugoj četvrtini Cibona je jako loše igrala. Ušli su u bonus nakon samo dvije i pol minute i katastrofalno odrađivali obrambeni skok. Cedevita je u više navrata došla do dvoznamenkaste prednosti i na poluvremenu imala vrlo dobrih 42:31. Previše poena primila je Cibona u prvom dijelu i u nastavku se obrana morala znatno popraviti.

Nakon odmora, plesala je Cibona na rubu dvoznamenkastog zaostatka, a onda se sredinom četvrtine zagrebačka momčad probudila. Vodili su domaći 46:35, a sjajnom obranom i odličnim kontranapadima, Cibona dolazi na samo četiri poena zaostatka. Imali su čak Vukovi napad za dodatno smanjenje, ali nisu ga uspjeli iskoristiti. Cedevita Olimpija je to iskoristila i serijom 9:0 ponovno došla do velikih 55:43.

Šteta je što Cibona nije bolje iskoristila taj dobar period igre, najbolji u susretu, ali ipak na kraju treće četvrtine imali su jednoznamenkasti zaostatak. Cedevita Olimpija je u posljednju dionicu susreta ušla s vodstvom 57:48. Nakon dobrog razdoblja u trećoj četvrtini, Cibona je još bolje igrala u posljednjoj dionici susreta.

Spustili su Vukovi zaostatak na svega nekoliko poena. Prkačin je lijepim ulazio smanjio na tri razlike i imala je Cibona priliku za izjednačenje. Nažalost, u kontri loše je dobio loptu mladi košarkaš i napravivši prekršaj u napadu propustio kazniti opuštenost domaćeg sastava. Cibona se nije predavala i uspjela je u drugom dijelu četvrtine doći na najmanjih dva poena zaostatka (65:63).

Nažalost, kvaliteta Cedevite Olimpije bila je presudna. Nekoliko izuzetno teških šuteva pogodili su domaći, napravili seriju 5:0 i povratka više nije bilo. Na kraju pobjeda 79:70 zvuči dobro za Cedevitu Olimpiju kako je tekla posljednja četvrtina. Ipak, Slaven Rimac može biti prilično ljut jer je Cibona koja nije na razini kvalitete domaćeg sastava došla u sam egal par minuta prije kraja.

Kod Cedevita Olimpije najbolji je bio Codi Miller-McIntyre s 24 poena, šest skokova i četiri asistencije. S druge strane kod Cibone je Mate Vucić postigao 17 koševa i dodati tome šest skokova. Treba istaknuti solidnu partiju mladog Ciboninog talenta Prkačina koji je za 14 minuta zabio sedam poena, te da je Matic Rebec imao slabu šutersku večer (1/8), ali je upisao devet asistencija i dvije ukradene lopte.

ABA liga, 2. kolo:
Cedevita Olimpija – Cibona 79:70

FOTO: Cedevita Olimpija, Aleš Fevžer

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

FMP98:79Mega Basket
Sixt Primorska68:56Partizan
Mornar Barsko zlato92:78Igokea
Cedevita Olimpija79:70Cibona
Crvena zvezda81:89Budućnost VOLI
Zadar77:85Krka
1Partizan 174+216
2Budućnost VOLI 156+196
3Crvena zvezda 147+196
4Cedevita Olimpija 138+50
5Mornar Barsko zlato 138+20
6Sixt Primorska 129-47
7FMP 1011+38
8Igokea 714-109
9Cibona 714-128
10Zadar 615-114
11Mega Basket 615-139
12Krka 615-179

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!