HT Prva liga, 21. kolo, 29.01.2022, 15:00 h, Stadion Gradski vrt
Suci: Duje Strukan, Goran Perica, Alen Jakšić
Osijek
Osijek
Mijo Caktaš 74'
1:2(0:0) Slaven Belupo
Lovro Zvonarek 49'
Tomislav Božić 68'
Slaven Belupo

Slaven iskažnjavao blijedi Osijek i zasjenio Caktašev gol na debiju

Matej Kačan • subota, 29.01.2022.
Slaven iskažnjavao blijedi Osijek i zasjenio Caktašev gol na debiju
Foto: Pixsell

21. kolo HT Prve lige, prvo u proljetnom dijelu prvenstva donijelo je i prvo iznenađenje. Puni plijen uzeo je Slaven Belupo u gostima kod jednog od prve četvorke, momčadi Osijeka...

Prva utakmica proljetnog dijela, prvi kiks za Osijek. Opterećeni ozljedama i izostankom Nenada Bjelice zbog smrtnog slučaja u obitelji, Osječani su predvođeni Reneom Pomsom i Ninom Bulom s klupe upisali kiks i poraz od Slaven Belupa s 2:1.

Od mnogih pristiglih igrača na zimu u obje ekipe započeo je samo Marin Leovac za Osijek, ali najveće pojačanje na terenu svakako je bio povratak Ivice Ivušića. Reprezentativni vratar stigao je među vratnice nakon duge pauze, još od kraja rujna, kao veliki zalog za budućnost osječke sezone.

No, unatoč tome Osijek u prvih 45 minuta definitivno nije mogao reći da je bio bolja momčad. Prvih tridesetak minuta proteklo je vrlo mirno, bez pravih prilika i sa situacijama koje možemo nazvati tek opasnim izlascima.

Čak i takvih slučajeva Slaven je imao tri, dok kod Osijeka brojimo jedan opasan da je Filićevo dodavanje prošlo u 20. minuti. Ironično, kako je poluvrijeme išlo kraju, tako se oslobađao Slaven, a ne Osijek.

Neopasni i oprezni domaćin odgovarao je Koprivničanima koji su namirisali krv pa u 32. minuti Laušić izbija na Ivušića, ovaj brani, a 41. minuti gosti sjajno izlaze vrlo lukavim dodavanjem Lovre Zvonareka za Hansela Zapatu. No, Ivušić još jednom sjajno brani i pokazuje što je nedostajalo Osijeku i reprezentaciji na jesen.

Kraj prvog dijela donio je mini pritisak Osijeka, ali nije to urodilo plodom pa se na odmor odlazi netaknutih mreža, ali uz iznenađujuće konkretnije goste. Poms i Bule zato su reagirali i već na poluvremenu uveli drugo pojačanje, Kristijana Fućka u vrh napada te Laszla Kleinheislera u vezni red.

No, nije ni to pomoglo Osijeku, bolje rečeno nije ni stiglo jer odmah početkom drugog poluvremena Slaven je poveo. Nakon što je skoro asistirao u 42., Zvonarek je zabio u 49. nakon duge lopte koju je lijepo primio, riješio se Škorića i plasirao kraj Ivušića.

Očekivano je Osijek nakon primljenog pogotka kao momčad u zaostatku krenuo bolje i aktivnije igrati, a novo bacanje karata u napad s klupe označava i ulazak Ramona Miereza u igru.

Ipak, do 60. minute nema pogodaka ni šansi Osijeka, a dobar dio vremena potrošen je na ukazivanje pomoći Laušiću koji je jako neugodno pao i ozlijedio rame pa i Zoran Zekić mora reagirati i uvesti Arijana Brkovića.

U 65. napokon dobra prijetnja domaćina, probao je Škorić glavom nakon kornera, ali Sušak se bacio i sigurno je zaustavio taj udarac.

No smo tri minute kasnije korner na drugoj strani i umjesto da Osijek izjednači, Slaven je zabio novi gol. Ubacio je iz kuta Mihail Caimacov, a Tomislav Božić nadskače svog čuvara na petercu i dovodi Osijek u jako tešku poziciju.

U 70. je volejem probao Fiolić, ali nema smanjenja rezultata, a u istoj minuti Poms i Bule bacaju i treće pojačanje u igru pa ulazi Mijo Caktaš.

I odmah na debiju Caktaš je pokazao zašto je doveden, za golove. Dugi ubačaj s desne strane na Fućka, Sušak to brani, ali samo odbija do Caktaša koji lako gađa praznu mrežu za idealan povratak u hrvatski nogomet.

Ostalo je 16 minuta uz nadoknadu Osijeku da se vrati i izbori bod ili čak pobjedu, ali u prvih deset minuta tog ostatka nije domaćin napravio mnogo uz silan pritisak i trud.

Slaven se jako dobro nosio s time, čak je i pokušavao izlaziti po osvojenoj lopti, ali je ipak fokus bio na obrani Sušakovih vrata kako bi se osvojila tri boda. To im je i pošlo za nogom do kraja regularnog dijela, a semafor četvrtog suca kazao je da isti posao moraju raditi još pet minuta.

Skoro je u drugoj minuti nadoknade Slaven riješio pitanje pobjednika, jedna kontra i dodavanje s desne strane za Brkovića koji ipak puca kraj gola. U nadoknadi je i Zekić predstavio pojačanje, ušao je Ante Crnac pristigao iz druge momčadi Dinama.

Uspješno je potrošio Slaven vrijeme do kraja, došao do prve pobjede na Gradskom Vrtu od 2014. i opet preskočio Istru na osmom mjestu. Osijek ostaje na 40 bodova, ali sigurno će mu pobjeći Dinamo ili Rijeka, a može se približiti i Hajduk.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:22+4679
2Hajduk 3664:31+3372
3Osijek 3649:29+2069
4Rijeka 3671:51+2065
5Lokomotiva 3655:50+549
6Gorica 3643:50-745
7Slaven Belupo 3635:54-1936
8Šibenik 3646:75-2932
9Istra 1961 3642:67-2531
10Hrvatski dragovoljac 3631:75-4419

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!