Nogomet

Istanbulski derbi u borbi za europske pozicije

Petar Jenjić • četvrtak, 04.04.2024.
Istanbulski derbi u borbi za europske pozicije
Foto: EPA

Bašakšehir i Bešiktaš odmjerit će snage u 31. kolu turskog prvenstva. Važna utakmica za obje ekipe u borbi za europske pozicije...

Danas će se odigrati posljednje dvije utakmice 31. kola turske Super lige. U istanbulskom dvoboju Bašakšehir će ugostiti Bešiktaš, a njihov susret počinje od 19:30 sati po hrvatskom vremenu. Prvi sudac dvoboja bit će Zorbay Kucuk.

Igraj na Bašakšehir - Bešiktaš na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I dok se Galatasaray i Fenerbahče "tuku" za naslov prvaka, iako je potonji ipak odustao od istupanja iz lige, ostali se bore za što bolje pozicije i potencijalni plasman u europska natjecanja. Tako je u trenutno najboljoj poziciji Trabzonspor na trećem mjestu s 52 osvojena boda, a iza njih na četvrtom, sa šest bodova manje, jest Bešiktaš.

Spomenuta momčad zaista ne igra bajnu sezonu, prvenstveno u gostima, s obzirom na to da je u proteklom periodu upisala jednu pobjedu, tri poraza i pet remija. Osvojio je samo 20 bodova u ukupno 15 gostujućih utakmica što je apsolutno nedovoljno za klupske ambicije koje sigurno nisu male.

Trenutno je na nizu od tri prvenstvena poraza. Kod kuće je izgubio od Galatasaraya (0:1) i Antalyaspora (1:2), dok je u gostima poražen kod Gaziantepa (2:0). U momčadi sigurno nešto ne funkcionira, istaknuo je to i trener Fernando Santos čija je ekipa odigrala dvije prijateljske utakmice na reprezentativnoj stanci. Slavila je s 5:1 protiv podgoričke Budućnosti i remizirala 1:1 protiv Karagumruka.

S druge strane, Bašakšehir je na sedmom mjestu, ali sa samo četiri boda iza današnjeg protivnika. Uoči odlaska na reprezentativnu pauzu upisao je poraz od Ankaragucua (2:1), a mini pripremni period iskoristio također za dvije prijateljske utakmice. Upisao je pobjede protiv dva drugoligaša, protiv Tuzlaspora 4:1 i Kocaelispora rezultatom 5:2.

Domaćin će danas biti bez Deniza Turuca koji je akumulirao žute kartone, dok su zbog težih ozljeda van terena već neko vrijeme Patryk Szysz i Efe Arda Koyuncu. U kadru Bešiktaša neće biti Saliha Ucana i Tayfur Bingöla zbog ozljeda, dok bi: Alex Oxlade Chamberlain, Al-Musrati i Daniel Amartey trebali konkurirati za današnju utakmicu. Već od ranije nema Arde Kilica i Amira Hadžiahmetovića.

Četvrto mjesto vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu i to će definitivno biti dodatan motiv za obje ekipe.

Što su rekli

Fernando Santos, trener Bešiktaša: "Kod puno stvari nam misli nisu tamo gdje bi trebale biti i takve situacije znaju stvoriti negativan efekt u izvedbi momčadi. Nemamo momčadskog duha. Konstantno sam kritiziran jer igram obramebni nogomet, ali fizička kondicija igrača ne može sprovesti igru pod pritiskom i zato ne možemo često napadati."

Mjesto, vrijeme, suci

Bašakšehir Fatih Terim Stadium, Istanbul, 19:30

Sudac: Zorbay Kucuk

Nedostaju

Bašakšehir: Szysz, Koyuncu (ozljede), Turuc (kartoni)

Bešiktaš: Ucan, Bingöl, Kilic, Hadžiahmetović (ozljede)

Zadnji susret

U susretu 12. kola Bešiktaš je kao domaćin slavio s 1:0 pogotkom Jacksona Muleke na asistenciju Ante Rebića.

Prognoza

Bešiktaš se jako muči i kratka reprezentativna stanka dobro mu je došla. Ipak, ne očekujemo večeras velika čuda od njih pa nam se remi čini kao najizglednija opcija.

FOTO: EPA/OLIVIER MATTHYS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!