Košarka

Zadar u potrazi za majstoricom, ali neće biti lako

Petar Jenjić • petak, 19.04.2024.
Zadar u potrazi za majstoricom, ali neće biti lako
Foto: Zvonko Kucelin/HINA

Zadar večeras čeka novi okršaj protiv Budućnosti u četvrtfinalu ABA lige. Nakon visokog poraza u prvom dvoboju, Zadrani pred svojim navijačima žele se iskupiti i izboriti majstoricu...

Večeras će od 19 sati košarkaši Zadra odigrati svoju drugu utakmicu četvrtfinala ABA lige protiv Budućnosti i pokušati izboriti majstoricu. Dvoboj će se ovoga puta igrati u Višnjiku, a sudit će ga: Uroš Nikolić, Marko Juras i Dragan Porobić.

Igraj na Zadar - Budućnost na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvi dvoboj nije bio nimalo dobar, iako je ekipa Danijela Jusupa dobro krenula u utakmicu i prvu četvrtinu dobila s 23:24. U drugoj se dionici vodstvo izmjenjivalo, a pred kraj poluvremena Budućnost je stvorila prednost od šest koševa (42:36). Na sredini treće četvrtine Zadar se potpuno raspao, Crnogorci su napravili seriju 15:1 i tako otišli na nedostižnu razliku.

Zadrani nikako ne mogu biti zadovoljni prvim dvobojem i u drugom će to definitivno pokušati nadoknaditi. Ubacili su 26.7 posto trica i promašili osam slobodnih bacanja, dok je Budućnosti imala čak 14 skokova više, iako je broj izgubljenih lopti bio gotovo pa jednak (15-14). Domaćin je šutirao gotovo 50 posto izvana i 56.5 posto ukupno iz igre, a čak osam njihovih igrača ubacilo je bar devet koševa.

I dok se Budućnost odmarala i u miru čekala ovaj uzvratni dvoboj, Zadar je odigrao još jednu utakmicu. Naime, gostovao je kod Cibone prije četiri dana u susretu 31. kola domaćeg prvenstva i glatko upisao pobjedu od 92:70. Bila je to potpuno jednosmjerna utakmica u kojoj je Zadar dobio prvu četvrtinu s 21:8, a treću s 35:15, dok je preostale dvije izgubio sa šest odnosno pet razlike.

U toj su se pobjedi istaknuli Patrik Jambrović i Petar Vujačić koji su očekivano dobili veću minutažu i dobro je iskoristili. Umor je već naveliko prisutan, a iako do kraja u hrvatskom prvenstvu imaju još dva kola te doigravanje, Zadar je već odigrao više od 60 utakmica. Pad u prvoj utakmici nije bio toliko neočekivan, ali nadamo se da ga ovoga puta neće toliko biti.

Naravno, crnogorska ekipa puno je radila na zatvaranju Luke Božića koji je ostao na svega šest šuteva u prošloj utakmici samo dva ubačena poena. Očekuje se velika podrška u Višnjiku što će biti dodatan poticaj igračima i vjerujemo da će se u ovoj seriji odigrati treća utakmica.

Što su rekli

Danijel Jusup, trener Zadra: "Budućnost ima izuzetan potencijal u defenzivi i ofenzivi. Defenzivno sjajno igraju, pokazalo se to kroz nekoliko utakmica u ove dvije godine. To nas obvezuje da i naša obrana bude organizirana, da ne primamo lagane poene. U Podgorici je bilo evidentno da smo u prvom poluvremenu dosta dobro stajali na parketu, vjerujem da ćemo uz naše navijače biti napadački opušteniji i raznovrsniji i da ćemo napraviti dobar rezultat. Pozivam navijače i zahvaljujem im na podršci."

Andrej Žakelj, trener Budućnosti: "Trebamo ponoviti pristup, posebno iz drugog poluvremena kad smo se držali dogovora, igrali agresivnije i brže. U drugu utakmicu ulazimo s istim razmišljanjem, sigurno je da će biti drugačija. Zadar igra pred svojom publikom, sigurno će biti puna dvorana i bit će motivirani. S pravim pristupom i taktičkim detaljima koje smo promijenili i dodali u odnosu na prvi susret, želimo seriju privesti kraju."

Mjesto, vrijeme, suci

Dvorana Krešimira Ćosića, Zadar, 19:00

Suci: Uroš Nikolić, Marko Juras, Dragan Porobić

Zadnji susret

Budućnost je na domaćem terenu uspješno odradila prvu četvrtfinalnu utakmicu sa 100:69.

Forma

Jasno je da je i večeras Budućnost favorit, ali očekujemo napadački bolju igru Zadra i bolji učinak Božića.

FOTO: Budućnost VOLI/Filip Roganović

ABA liga, doigravanje

četvrtfinale

Budućnost VOLI100:69Zadar
Crvena zvezda83:81Studentski centar
Mega Basket119:98Cedevita Olimpija
Partizan94:85Igokea
Zadar73:80Budućnost VOLI
Igokea77:101Partizan
Cedevita Olimpija71:85Mega Basket
Studentski centar-:-Crvena zvezda

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!