Košarka

Oklahoma protiv Dallasa želi opravdati prvo mjesto nakon regularnog dijela

Mario Borko • utorak, 07.05.2024.
Oklahoma protiv Dallasa želi opravdati prvo mjesto nakon regularnog dijela
Foto: EPA

U polufinalu Zapadne konferencije sastaju se Oklahoma City Thunder i Dallas Mavericks. Prva utakmica serije igra se u noći s utorka na srijedu od 3:30 u Oklahomi...

Svibanj i početak lipnja su u većini sportova rezervirani za kraj sezone pa tako i u NBA ligi. Neka polufinala konferencija već su započela, a u noći s utorka na srijedu svoju seriju otvaraju Oklahoma City Thunder i Dallas Mavericks. OKC je prvo mjesto nakon regularnog dijela sezone opravdao u prvoj rundi pomevši New Orleans Pelicanse, a Mavericksi su, bez obzira na hendikep gostujućeg terena izbacili, Los Angeles Clipperse i isto žele ponoviti protiv Thundera.

Igraj utakmicu Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U regularnom dijelu sezone ove su se dvije momčadi sastale četiri puta. Thunder je bio uspješniji u tri navrata, a u posljednjoj utakmici slavio je s 49 razlike. Ipak bila je to zadnja utakmica regularnog dijela, Mavericksi su bili bez svih glavnih zvijezda, a kod Thundera je čak 15 igrača zabilo koš. OKC je preostala dva puta slavio u završnici, a Dallas je svoju jedinu pobjedu ostvario s uvjerljivih 35 razlike. Ako je suditi prema tome očekuje nas jedna vrlo izjednačena serija.

Oklahoma je regularnu sezonu završila na prvom mjestu Zapadne konferencije. Omjer 57-25 treći je najbolji u povijesti franšize. Ove sezone napokon je, nakon četiri uzastopna poraza, preskočena prva runda doigravanja. Momčad Marka Daigneaulta bila je uvjerljiva i s 4:0 pomela Pelicanse. Bila je to dominanta predstava, ali treba uzeti u obzir da je New Orleans igrao bez Ziona Williamsona.

Zanimljivo je da je Oklahoma u regularnom dijelu bila treća najefikasnija momčad po broju zabijenih poena po utakmici, a 12. po broju dopuštenih poena protivnika. U doigravanju je što se tiče zabijenih koševa tek deveta, ali je zato dopustila najmanje primljenih poena. Pelicanse je ostavila na manje od 90 po utakmici. Ono što može zabrinuti je slab postotak zabijenih slobodnih bacanja i velik broj izgubljenih lopti.

Shai Gilgeous-Alexander je najbolji igrač ove momčadi. Njegove brojke su s obzirom na smanjeni napadački učinak cijele momčadi u malom padu u odnosu na regularni dio sezone, ali 27 poena, šest skokova i pet asistencija i dalje djeluju vrlo dobro. Pad poena prvenstveno proizlazi iz loše konverzije slobodnih bacanja i šuta za tri poena.

Dallas je trenutno tek šesti favorit, od preostalih osam momčadi, za osvajanje NBA naslova. To će dvojcu Luka Dončić i Kyrie Irving sigurno predstavljati dodatan motiv. Mavericksi su regularni dio završili s omjerom 50-32 i tako u prve dvije runde ostali bez prednosti domaćeg terena. Protiv Los Angeles Clippersa to nije bio problem, serija je završena u šest utakmica, a dvije pobjede su ostvarene upravo u “gradu anđela“.

Ono što može brinuti Dallas uoči ogleda s Oklahomom su nešto slabije napadačke brojke koje bilježi Luka Dončić. Slovenac provodi najviše minuta na terenu u doigravanju u svojoj karijeri, ali bez obzira na to postiže najmanje poena uz najslabiji postotak šuta. 24 posto uspješnosti iza linije za tri poena i 41 posto iz igre nije nešto što je tipično za Dončića koji se muči s ozljedom koljena, ali neovisno o tome njegova ekipa pobjeđuje.

Luka i dalje zabija 30 poena i blizu je triple-double prosjeka, a veliku pomoć pruža mu Kyrie Irving. Pomalo kontroverzni Irving odigrao je odličnu seriju protiv Clippersa i podsjetio na svoje dane u Clevelandu. Uncle Drew bilježi više od 26 poena po utakmici uz prosjek šuta iznad 50 posto, a osim brojkama, prošlu je seriju obilježi clutch momentima i sjajnim koševima iz teških pozicija.

Ono na čemu će Dallas svakako morati poraditi je postotak pogođenih trica koje dopuštaju svojim protivnicima. Clippersi su zabijali preko 37 posto svojih dalekometnih pokušaja, a OKC je u tom postotku prva momčad u doigravanju. Zanimljivo Mavericksi su jedna od najgorih ekipa što se tiče defenzivnog skoka, a Oklahoma je najgora što se tiče ofenzivnog, te bi se upravo tu mogla ostvariti određena razlika.

Dodajmo da je Dallas uoči početka serije produžio ugovor Jasonu Kiddu čime je dao dodatno povjerenje treneru od kojeg franšiza očito u budućnosti očekuje velike stvari.

Mjesto, vrijeme

Oklahoma City, Paycom Center, 3:30

Nedostaju

Oklahoma City Thunder: -

Dallas Mavericks: Maxi Kleber

Zadnji susret

Posljednja utakmica između ovih ekipa odigrana je na samom završetku regularnog dijela sezone. Dallas je igrao bez najjačih snaga, a OKC je slavio sa 135:86. Thunder u svojoj dvorani ima četiri uzastopne pobjede protiv Mavericksa.

Prognoza

Thunder je favorit u prvoj utakmici, ali Dončić i društvo mogli bi odmah na startu iznenaditi i napraviti break.

FOTO: EPA/CAROLINE BREHMAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!