Nogomet

22 zvijezde za Wembley

Borna Rupnik • ponedjeljak, 07.09.2009.
22 zvijezde za Wembley
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska će u srijedu na Wembley istrčati u oslabljenom sastavu, bez ozlijeđenog Luke Modrića i suspendiranog Vedrana Ćorluke, ali Slaven Bilić usprkos izostancima ima svojih aduta u rukavu. Pokažu li se u najboljem izdanju, naši se nogometaši pojedinačnom kvalitetom mogu nositi s razvikanijim engleskim zvijezdama...

S obzirom na to da još nije poznato koje će točno jedanaestorice Fabio Capello i Slaven Bilić poslati na teren, treba usporediti hrvatsku postavu s najmanje promjena pozicija - iako Bilić silno želi gurnuti Danijela Pranjića u vezni red - te sastav koji je talijanski stručnjak suprotstavio Slovencima, premda i on razmišlja o, primjerice, Jermaineu Defoeu.

Robert Green - Vedran Runje

Vedran Runje postao je protiv Bjelorusije nacionalni junak i kao takav trebao bi nam predstavljati prednost nad bilo kojim engleskim vratarom. Nitko nije zaboravio ranije kritike, no ponovi li maksimirsku predstavu, sigurno bi mogao donijeti prevagu jer se Robert Green (kao ni njegove pričuve) nisu neprobojni vratari svjetske klase. Treba se nadati i uspješnoj Runjinoj komunikaciji sa suigračima.

Glen Johnson - Darijo Srna

Glen Johnson ovoga je ljeta prelaskom u Liverpool svoju klupsku karijeru prebacio na najvišu razinu, a s vremenom je postao jedna od ključnih figura Capellove obrane. Korektno obavlja obrambene zadaće, a stigne prijetiti i prema naprijed. Međutim, Darijo Srna također se može pohvaliti svim tim kvalitetama koje redovito dorađuje s kapetanskom vrpcom Šahtara oko ruke. Osim toga, Srna je jedan od najsnažnijih motora Bilićevog sastava i o njemu će umnogome ovisiti hrvatska izvedba u Londonu.

John Terry - Ivica Križanac

Stasiti Englez slovi za jednog od najboljih svjetskih stopera, i to s pravom. Kapetan je kluba i reprezentacije, a gotovo je neprelazan u skoku, kako u svojem, tako i u protivničkom šesnaestercu. Odlično se postavlja i pravovremeno reagira. U najavi utakmice proslavio se i izjavama o engleskom poštenju, dok Ivica Križanac uglavnom šuti i igra. I to vrlo dobro: na njegove nastupe u kockastom dresu teško je naći prigovora.

Matthew Upson - Josip Šimunić

Pojedinačnom kvalitetom Matthew Upson teško može parirati našem obrambenom stupu Josipu Šimuniću, ali Upson se svojim tipično engleskim sposobnostima izvrsno uklapa u potrebe Capellove zadnje linije, dok Šimunićeva zaigranost može donijeti velik plus, ali i minus. No, naš je branič naglasio da jedva čeka obračune s Rooneyem i društvom te zasad nema razloga sumnjati da će biti na potrebnoj razini.

Ashley Cole - Danijel Pranjić

Danijel Pranjić nerado se sjeća posljednje utakmice protiv Engleske. Theo Walcott po njegovoj je strani prolazio poput brzog vlaka i otkrivao sve nedostatke Pranjićeve defenzivne igre. Ovoga puta Walcotta nema, a bude li Pranjić ipak zaigrao u obrani, od njega će se tražiti maksimalna koncentracija jer bi svaka pogreška mogla biti kobna. Ujedno će morati pružiti i puno u napadačkoj igri. Ashley Cole je rutinirani, nezamjenjivi lijevi bek čije su najveće odlike brzina i sjajan centaršut. Na njegove će prodore naša obrana morati posebno paziti.

Shaun Wright-Phillips - Ivan Rakitić

Za razliku od lepršavog i uvijek rastrčanog Shauna Wrighta-Phillipsa, Ivan Rakitić je više igrač poteza i imaginacije. Njihov će učinak najvećim dijelom ovisiti o cjelokupnoj igri na svetoj travi Wembleya. Englezovu motoriku treba nadopuniti uigranošću, dok Hrvatove ideje moraju imati podlogu u kretanju ostalih naših reprezentativaca.

Gareth Barry - Ognjen Vukojević

Sukob dvojice nepopustljivih lavova u sredini terena jedan je onih koji bio mogao čak i odlučiti pobjednika. Hrvatska je reprezentacija u Vukojeviću dobila novog neumornog razarača igre koji je sposoban visok ritam igre zadržati svih 90 minuta. Gareth Barry dobro je upoznat s tim zadacima i također ih odrađuje na visokoj razini, a prema naprijed znaju zaprijetiti obojica - ukoliko im se sve poklopi.

Frank Lampard - Ivan Jurić

U usporedbi s hrvatskim nogometašem na ovoj poziciji, bez obzira dobiju li priliku možda Nikola Pokrivač ili Jerko Leko, Frank Lampard ipak je klasa više na strani Engleza. Njegov je radijus kretanja iznimno velik i Bilić će morati složiti dobar plan kako bi ga se pratilo i zaustavilo. Lampard može predstavljati opasnost snažnim udarcem iz daljine, a čest je gost pred samim suparničkim vratarima.

Steven Gerrard - Niko Kranjčar

Steven Gerrard u Liverpoolu svake godine igra sve ofenzivnije, no pritom ne zaboravlja na svoje obrambene dužnosti. Može pokrivati golem dio terena i na tom se području Niko Kranjčar ne može nositi s njime. Međutim, od Nike se to neće ni tražiti, iako je požrtvovnost nužna - njegova će dužnost biti odigrati pravu loptu za napadače u kockastom te povezati lijevu i desnu stranu, što je protiv Bjelorusije dobro činio. Kranjčar na Wembleyu nema pravo ni na jedno opuštanje, što Gerrardu već godinama stoji u opisu posla.

Emile Heskey - Ivica Olić

Emile Heskey i Ivica Olić vjerojatno će biti među najpokretljivijim pojedincima u novom srazu Engleske i Hrvatske. Napadač Aston Ville svoje će mjesto pod suncem pokušati izboriti građenjem i čuvanjem lopte, u čemu ga naši stoperi moraju osujetiti jer inače postaje vrlo neugodan, dok će nogometaš Bayerna trkom otvarati prostor, kako sebi, tako i drugima. Obojica svoj dio posla u načelu obavljaju odlično, pitanje je samo tko će u traženih 90 minuta imati svoj dan.

Wayne Rooney - Eduardo

Eduardo će nakon bezbrojnih kritika na svoj račun imati motiv više za dokazivanje pred engleskom publikom koja će na njega bez sumnje stvarati nepodnošljiv pritisak, ignorirajući da sve ono što predbacuju našem Brazilcu krasi i njihovog idola Rooneya. Eduardo je svestraniji znalac koji može sam riješiti utakmicu, ali se zna podrediti potrebama svoje momčadi, dok Rooney najviše nade polaže u svoju snagu i probojnost. Ostaje dojam da će Englezi teže zaustaviti raspoloženog Eduarda nego Hrvati raspoloženog Rooneya.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!