Košarka

Neće valjda...

Borna Rupnik • četvrtak, 10.09.2009.
Neće valjda...
Foto: EPA

Arhiviran je prvi krug Europskog prvenstva u Poljskoj, s četiri se momčadi opraštamo, a tri reprezentacije još uvijek ne znaju za poraz. Hrvatska se usprkos nekim neprepoznatljivim igračkim dionicama zadržala na pravom kolosijeku...

Turci su na prvo mjesto zasjeli poslije sjajne predstave protiv domaćina željnog dokazivanja vlastite vrijednosti pred svojom publikom. No, za vrat im pušu raspoloženi Grci, danas su oduševili Slovenci i Španjolci, dok Francuze drži prije svega rezultat. Litva je nužnom pobjedom vratila tračak optimizma.

1. Turska (2.)

Nad turskom reprezentacijom nema više upitnika. Jednako su samopouzdanim pristupom apsolvirali Litavce, Bugare i naposljetku Poljake te u drugi krug kreću s maksimalnim brojem bodova. Smatraju li i dalje europsku smotru samo pripremom za onu svjetsku u svojoj zemlji, treba reći da pripreme odrađuju odlično.

2. Grčka (1.)

Zasad su jedini ubacili više od 100 koševa na jednoj utakmici ovog turnira (Izrael), pokazali su dopadljivu igru (Makedonija) te dokazali da ne drhte čim im na noge izađe neka još ozbiljnija ekipa (Hrvatska). U međuvremenu su iznjedrili i jedno od prvih imena cijelog Eurobasketa, Vasileiosa Spanoulisa. Sada ih teško može zadovoljiti išta osim medalje.

3. Slovenija (3.)

Velika se bitka vodila za treće mjesto na Sportnetovom popisu deset najboljih reprezentacija Europskog prvenstva, no za razliku od susreta u Varšavi, ljepotici dosadašnjeg dijela turnira, pobjedu su odnijeli Slovenci. To su zaslužili neočekivanim povratkom u posljednoj četvrtini i (sumnjivo) izborenim produžetkom protiv Španjolaca. Takav bi im karakter mogao biti od velike koristi u drugoj fazi.

4. Španjolska (5.)

Budilice u taboru Furije ipak rade. Poraz od Srbije i plesanje po rubu senzacije protiv Velike Britanije trgnuli su svjetske prvake, čija je igra protiv Slovenije napokon obećavala borbu za tron. Bilo je tu i organizacije i ideje, pa čak i malo vica, a izbornika Sergia Scariola posebno može radovati izostanak psihološkog pada u neplaniranom produžetku.

5. Srbija (4.)

Nisu Srbi učinili ništa loše čime su zaslužili pad za jedno mjesto, ali su danas Slovenci i Španjolci odigrali bolje. Mlada garda Dušana Ivkovića rutinski je odradila posao protiv iznenađujuće kvalitetnih Britanaca, a u nastavku prvenstva sigurno će još nekome pomrsiti račune i pritom biti sasvim legitiman kandidat za četvrtfinale.

6. Francuska (6.)

Francuzi još uvijek nisu odigrali dobru utakmicu, ali na kontu imaju sve raspoložive bodove. Oni se neće buniti bude li tako do finala, no takav je rasplet događaja malo vjerojatan. S Rusima su neprestano bili u egalu i postigli prijelomne poene u samoj završnici. Tko zna, kada (ako) proigraju možda i izgube poneki susret.

7. Hrvatska (7.)

Makedonci su nam (pre)dugo prijetili. Slično kao i poslije Izraela, dojam će ubrzo završiti pod tepihom na kojem piše da se pamte samo bodovi, no ukoliko je netko brojao koliko je puta za vrijeme makedonskih napada pomislio "neće im valjda ući" zna koliko je malo nedostajalo da nam Arsićevi momci udijele ozbiljnu pljusku. Srećom, tu je bila i posljednja četvrtina s kojom se vratila i vjera u napredak.

8. Poljska (8.)

Brojne iskazane slabosti ostalih momčadi ostavile su Poljsku na jučerašnjoj poziciji. Osim toga, poraz od Turske ne bi im trebao teško pasti jer su se sučelili jednoj od trenutačno najspremnijih ekipa. U borbi za prolaz među osam najboljih, ruku na srce, čeka ih iznimno težak zadatak, ali uz podršku navijača neće se olako predati.

9. Rusija (9.)

Prvi hrvatski protivnici u drugom krugu, Rusi, upisali su i drugi poraz zaredom, no olakotna im je okolnost da je s druge strane terena stajala teško shvatljiva Francuska koja pobjeđuje i kada ne odigra gotovo ništa. Iznad površine drži ih pojedinačni potencijal koji bi kad-tad mogao isplivati na površinu. Nadajmo se da to neće biti slučaj već u petak.

10. Litva (-)

Zahvaljujući nimalo junačkom njemačkom provlačenju preko Latvije na koš-razliku te simpatičnim, no ipak nedoraslim Makedoncima, Litva je pronašla put povratka među Top 10. Nije im bilo lako ni protiv Bugarske, ali osjetili su slast pobjede i olakšali dušu te braća Lavrinovič, Kleiza i društvo opet odmjeravaju četvrtfinale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!