Košarka

Mala škola

Borna Rupnik • nedjelja, 13.09.2009.
Mala škola
Foto: EPA

U subotu je i skupina F odradila svoju premijeru, a Turci su pritom nastavili svoje interno natjecanje s Grcima na vrhu Top 10. Španjolci su nakon koraka naprijed napravili dva natrag, a Litavce bi nakon još jedne mizerne izvedbe bio grijeh ostaviti na listi...

S obzirom da su Slovenci Litavcima održali školski sat tjelesnog odgoja na kojem se vježbala košarka, red bi bio provjeriti i što su naučile ostale reprezentacije koje su u subotu izašle na parket dvorane u Lodzu.

Španjolci su valjda shvatili da pobjede ne padaju s neba te da svaki (drugi) dan moraju igrati vrhunski žele li do medalje, Turci da nema te sile koja će ih natjerati da u ičemu priznaju da su lošiji od Grka, Srbi da mladost ne mora biti nikakva prepreka, a Poljaci da na parketu ipak odlučuju igrači, a ne publika.

Vezane vijesti

1. Turska (2.)

Što god mogu Grci, Turci mogu bolje. Barem se tako čini na Europskom prvenstvu, gdje ove dvije reprezentacije naizgled vode privatni okršaj za ostavljanje što boljeg dojma. Na grčki plasman u četvrtfinale Turci su odgovorili slavljem u neizvjesnoj završnici protiv na papiru nepobjedivih Španjolaca i tako zadržali nulu u rubrici poraza.

2. Grčka (1.)

No, Grci neće sjediti skrštenih ruku. Utakmici protiv Rusa mogu pristupiti oslobođeni pritiska jer će vjerojatno bitku za prvo mjesto voditi u posljednjem kolu protiv Francuza, ali sigurno ne žele ukloniti status nedodirljivih kraj svog imena. Krene li im nešto po zlu, uvijek imaju Spanoulisa.

3. Slovenija (3.)

Profesor Jaka Lakovič i ostali članovi katedre, među kojima se istaknuo Erazem Lorbek, ne samo da nisu dopustili Litavcima iznenađenje, nego su im od prvog zvižduka poručivali da su nadu trebali ostaviti pred ulazom u dvoranu i potom im očitali košarkašku lekciju. Time su zacementirali svoje treće mjesto na trenutačnom popisu deset najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

4. Francuska (5.)

Francuzi su pobjeđivali i kada im ništa nije išlo od ruke, a za uspon u Sportnetovom poretku poklopio im se španjolski poraz koji si njihovi susjedi nisu trebali priuštiti. S druge strane, neka im to bude još jedna nagrada za sjajnu predstavu protiv Makedonije prije nego što će, nadamo se, naletjeti na hrvatski zid.

5. Srbija (6.)

Nakon uvodne, iznenađujuće pobjede nad Španjolcima više nisu oduševljavali, ali odrađuju svoj posao na najbolji mogući način - rutinski. S obzirom na njihovo neiskustvo, taj podatak vrijedi dvostruko, a donio im je i dva boda protiv poljskih košarkaša i poljske publike. Dušan Ivković stavio je naglasak na obranu i pogodio.

6. Španjolska (4.)

Tek što su pomislili da su krenuli pravim putem, naletjeli su na Turke i opet si zakomplicirali život. Da, više su si sami krivi za pad nego što zasluge idu na tursku adresu. Griješili su i Ricky Rubio i Sergio Scariolo i Sergio Llull, Turci nisu opraštali i španjolski je nastup među osam najboljih opet došao pod znak upitnika.

7. Hrvatska (7.)

Raspored i rezultati posložili su se na vrlo zgodan način. Ne posebno uvjerljiva Hrvatska u dvoboju s Francuzima ne mora polučiti uspjeh kako bi izborila nastavak natjecanja. Međutim, s obzirom na to da naši reprezentativci prizivaju vrijeme u kojem će im konačno krenuti, bilo bi poželjno da to bude već nedjelju kako bi protiv Nijemaca bili na još boljoj razini.

8. Rusija (8.)

Rusi su se tijesnim slavljem nad Hrvatskom vratili u ravnopravnu borbu za samu završnicu turnira. Doduše, upitno je koliko mogu protiv raspoloženih Grka, no ova je europska smotra već ponudila obilje neočekivanih rezultata.

9. Poljska (9.)

Jesu li Srbi probušili poljski balon optimizma pokazat će vrijeme, no neoboriva je činjenica da su usprkos bučnoj podršci Poljaci izgubili znatan dio svojih četvrtfinalnih šansi. Ako nisu mogli protiv Srbije, teško će do bodova protiv Španjolaca ili Slovenaca. Naravno, ne treba isključiti mogućnost da ih uhvati dodatan nalet motiva.

10. Njemačka (-)

Nijemci su se među Top 10 vratili isključivo zahvaljujući litavskoj nemoći, premda ne treba zaboraviti da će protiv Makedonije imati odličnu priliku za upisivanje novih bodova. Nama je najvažnije da svoje najbolje izdanje ne pruže u utorak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!