Košarka

Povratak ruskog ugleda

Borna Rupnik • ponedjeljak, 14.09.2009.
Povratak ruskog ugleda
Foto: EPA

Drugo kolo skupine E donijelo je i novi poraz Hrvatske. Francuzima tako i dalje stoji nula u toj rubrici, međutim, pali su i dosad nepobjedivi Grci. Makedoncima je njihova raspucana taktika ovoga puta osigurala bodove...

Nema puno promjena na popisu deset najboljih reprezentacija Europskog košarkaškog prvenstva u Poljskoj. Naše su uzdanice, sasvim razumljivo, preskočili sve bolji Rusi, a Makedonci su u izravnom dvoboju nadvisili Nijemce i zaslužili plasman na deseto mjesto.

1. Turska (1.)

Na turskoj su strani konačno i dojam i rezultat, a zahvalnicu moraju uputiti Rusima, koji su Grcima nanijeli prvi poraz. Sutra ih čeka novi izazov: uporna reprezentacija Srbije, protiv koje će pokazati pate li od umora, sjede li na lovorikama ili planiraju pobjeđivati utakmicu za utakmicom, pa dok ide. Kako sada izgledaju, moglo bi potrajati.

2. Grčka (2.)

Neće Grci dugo plakati zbog poraza protiv Rusije jer im plasman u četvrtfinale ionako ne visi, a u drugoj je skupini stanje prilično kaotično i biranje suparnika uglavnom ne dolazi u obzir. Više ih treba zabrinuti podatak da su protiv Rusije cijelo vrijeme bili u zaostatku, a utješiti ih može činjenica da su i nakon osjetno lošije predstave imali priliku za produžetak.

3. Slovenija (3.)

Majstorska izvedba protiv Litve stavila je na Slovence teret izrazitog favorita protiv Poljske. Ponove li onakvu predstavu, tu će ulogu i opravdati, no treba podsjetiti da su najgoru utakmicu na ovom prvenstvu odigrali upravo kada su nosili to breme (dvoboj s Velikom Britanijom). S druge strane, domaćini Poljaci ipak nisu toliko loši da im ne bi bili dostatan motiv.

4. Francuska (4.)

Koliko god se od selekcije koja u svojim redovima ima Tonyja Parkera, Ronnyja Turiafa i ostale uvijek očekuje više od onoga što zapravo pruži na parketu (tek su Makedoncima pokazali dio svog potencijalnog sjaja), Francuzima se malo toga može prigovoriti. I protiv Hrvatske su odigrali koliko treba, spriječivši nakon iskorištenog pada Hrvatske bilo kakav pokušaj našeg povratka u utakmicu. Na kontu imaju maksimalan broj bodova i u četvrtfinalu nitko protiv njih neće biti favorit.

5. Srbija (5.)

Srbi u ponedjeljak Turke teško mogu dobiti rutinom. Izglednije je da će im trebati mladenački polet i pojedinačna inspiracija za povuče ostatak ekipe. No, Dušan Ivković sigurno ima plan za Turkoglua i Ilyasovu, ali mogući poraz ih ionako neće baciti u depresiju. Priliku za popravak imat će protiv vrlo poželjnog protivnika za takve potrebe, Litve.

6. Španjolska (6.)

Španjolcima Litavci dolaze kao naručeni. Recept za španjolski oporavak i povratak prema zacrtanim ciljevima glasi 40 minuta lepršave igre i uvjerljiva pobjeda. Sve drugo samo bi zakompliciralo stanje u svlačionici Sergia Scariola.

7. Rusija (8.)

Prvaci Europe vratili su barem dio svoje reputacije. Sigurnom i konstantnom igrom razbili su grčku nedodirljivost i napunili baterije nužnim samopouzdanjem. Štoviše, već su drugu utakmicu zaredom dobili u neizvjesnim završnicama te priča o njihovom karakteru dobiva na težini. Pritom je Kelly McCarty dobio podršku u Sergeju Monyi i ambicije su među Rusima vjerojatno naglo porasle.

8. Hrvatska (7.)

Za razliku od utakmice protiv Makedonije, kada je hrvatska reprezentacija proigrala u drugom poluvremenu, protiv Francuza su stvari izgledale dobro u prvom. No, u drugom su košarkaši Jasmina Repeše pokazali previše, sada već kroničnih, slabosti da bi se na zadovoljavajući način suprotstavili francuskoj nacionalnoj vrsti. Ipak, u hrvatskom taboru tvrde da se osjeti napredak, samo da ga protiv Njemačke još pretvore u pozitivan rezultat.

9. Poljska (9.)

Poljake u ponedjeljak čeka slovenska škola košarke. Hoće li položiti ispit ponajviše ovisi o inspiraciji Gortata, i Logana, maksimalnom angažmanu svih ostalih, vjeri domaće publike koja je uzdrmana porazom od Srbije, ali vjerojatno bi im se trebao poklopit i nešto slabiji dan naših susjeda.

10. Makedonija (-)

Na subotnjem popisu neprepoznatljivu su Litvu morali zamijeniti Njemačka ili Makedonija. Odluka je pala na Nijemce zbog prikazane borbenosti, organizacije i malo pojedinačne kvalitete, no u nedjelju su Makedonci sve to demantirali nepogrešivim šutom početkom treće četvrtine. U tom su razdoblju izabranici Jovice Arsića predvođeni Vrbicom Stefanovim pomeli Nijemce s parketa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!