Košarka

Litavska kočnica i španjolski gas

Borna Rupnik • utorak, 15.09.2009.
Litavska kočnica i španjolski gas
Foto: EPA

Europsko prvenstvo u Poljskoj ulazi u završnu fazu i polako se kristaliziraju reprezentacije koje predstavljaju materijal za medalju. Iz svih su kombinacija ispali Litavci, od kojih na kraju nismo dočekali napredak, a čini se da su Španjolci na vrijeme stisnuli gas...

Slovenski su košarkaši danas nadjačali vlastite ozljede, domaćinsku atmosferu i poljske reprezentativce te sasvim zasluženo ušli u borbu za prvo mjesto u skupini. Španjolska je između svojih "dr. Jekyll i mr. Hyde" strana izabrala onu pozitivniju, a ni teško slomljivi Srbi nisu pronašli načina kako zauzdati Turke. Sve su se te predstave odrazile u poretku Top 10.

1. Turska (1.)

Nisu Turci na ovom natjecanju nikada bili bliže porazu, no i nakon produžetaka sa Srbijom ostali su neporaženi. Razlog više za veselje im je taj što su slavili unatoč neprepoznatljivom danu Hidayeta Turkoglua, čiji je učinak nadoknadio raspoloženi Ersan Ilyasova, te katastrofalnom postotku ubačaja s linije slobodnih bacanja. Ako je ovo bila njihova slabija utakmica, nadolazećim im se protivnicima uistinu loše piše.

2. Slovenija (3.)

Tražili su se Slovenci u prvom dijelu dvoboja protiv Poljske, no pronašli su se već tijekom poluvremena u svlačionici, usprkos izostancima ozlijeđenih Matjaža Smodiša i Gorana Dragiča. Kada su ponovno izašli na parket, istovremeno su im proradili i obrana i napad: s jedne su strane domaćine punih sedam minuta ostavili bez koša iz igre, a s druge je strane Erazem Lorbek nemilosrdno zatrpavao njihov koš, a ostatak utakmice bio je tek rutinsko odrađivanje posla. Kratko, jasno i učinkovito.

3. Grčka (2.)

Sve što su izgubili porazom od Rusije Grci mogu nadoknaditi protiv Francuza: bodove, igru i dio samopouzdanja. Naravno, za to će trebati nešto bolji učinak prvih violina Spanoulisa i Bourousisa u napadu, pri čemu će divovsku (prikladnog li izraza) borbu pod košem voditi Schortsanitis. Sputati bi ih mogla pomisao na rasplet prema kojem u slučaju slavlja idu na - Španjosku.

4. Španjolska (6.)

Sergio Scariolo uspio je u svojoj namjeri. Španjolska se opet digla kada je to najviše trebalo, a iako protivnik nije ulijevao strah u kosti (Litva), bilo je očito da Pau Gasol konačno preuzima odgovornost i ulogu vođe na obje polovice parketa, da Ricky Rubio koristi svoj razigravački potencijal te da ostali daju svoj doprinos u skladu s minutažom. Da neutralnim gledateljima bude zanimljivije, svjetski su prvaci Litavcima podarili prvih deset minuta i potom se upustili u hvatanje rezultata i uvjerljiv (serija 23:0!) preokret.

5. Francuska (4.)

Uz dužno poštovanje prema Rusima i Hrvatima, pred Francuskom je najteži ispit ovoga turnira. Vjerojatno će njihova stvarna snaga na površinu isplivati u utorak jer im je prema dosadašnjim rezultatima vrlo teško procijeniti stvarne mogućnosti. Budu li se držali ustaljenih navika, neće pružiti zapanjujuću igru, ali će doći do pobjede. Grčka bi trebala biti idealan protivnik za testiranje dugotrajnosti takvih metoda. Ipak, treba uzeti u obzir i moguće kalkuliranje pri izboru budućeg suparnika.

6. Srbija (5.)

Sastav Dušana Ivkovića dugo je puhao za vrat Turskoj, nije se predavao i držao je egal do doslovno posljednje sekunde. Međutim, ostali su bez daha u dodatnih pet minuta. Pokazali su da svoj neumoljivi stil igre mogu dovesti gotovo do savršenstva, no možda im nedostaje zrnce inspiracije kojim bi uhvatili protivnika na spavanju. Doduše, priliku za istraživanje tih sfera imat će protiv otpisane Litve, a u četvrtfinalu - tko zna...

7. Rusija (7.)

Rusi će Makedoncima doletjeti na krilima važne pobjede protiv izvrsnih Grka, što znači da Vrbicu Stefanova i njegovu ekipu može spasiti tek stopostotni učinak za tricu. Izgledno je da će izabranici Davida Blatta novootkrivenom nadom nadomjestiti djelomičnu neuigranost i neiskustvo te pripremati teren za ulazak među posljednjih osam.

8. Hrvatska (8.)

Jasminu Repeši sve se svelo na jednu jedinu utakmicu. Pobjeda protiv Njemačke gurnut će u zaborav sve dosadašnje muke hrvatske reprezentacije u Poljskoj jer će se gledati samo plasman u četvrtfinale, dok bi poraz - neugodno je i pomisliti - sve probleme koje su naši igrači doživjeli potencirao barem na treću. Ipak, kada se sve zbroji, kvaliteta je na našoj strani, samo da Nijemci ne otkriju nekog novog Dražena Tomića.

9. Poljska (9.)

Žlica brzopletosti, prstohvat bezidejnosti, tračak dekoncentracije - sve je to koštalo Poljake boljeg rezultata protiv Slovenije. Priključak su držali sve do predaha, ali kada su Slovenci spustili rampu na vidjelo su izašli svi limiti ove poljske momčadi. Dojam nije popravila ni simultanka Davida Logana u posljednjim minutama, a toliko željeni prolazak drugog kruga visi im o niti - pitanje je na koju će nogu u srijedu ustati Španjolci, što ne obećava mnogo.

10. Makedonija (10.)

Zaslužili su Makedonci nagradu za svoj nastup na europskoj smotri, a dobili su je u šansi da u zadnjem kolu još uvijek imaju teoretske šanse za osvajanje mjesta koje vodi u nastavak natjecanja. Rusija će im možda naposljetku biti previsoka prepreka, ali im priliku da se uzdaju u čudo nitko ne može, niti smije oduzeti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!