Košarka

Njegovo veličanstvo rezultat

Borna Rupnik • srijeda, 16.09.2009.
Njegovo veličanstvo rezultat
Foto: EPA

Najvažnija vijest dana svakako je da je Hrvatska izborila četvrtfinale Europskog prvenstva u Poljskoj, a kako su tri današnje utakmice završile s ukupno šest pogodaka razlike, jasno je da najbolje reprezentacije dijele samo nijanse...

Da je itko pokušao predvidjeti rezultate posljednjeg kola u Bydogoszczu, mogao je naslutiti da će biti neizvjesno, ali da će tri rezultata glasiti 71:69, 71:69 i 70:68 djeluje gotovo nemoguće. Uz tako slične, tijesne rezultate, nije čudo na među Top 10 po prvi puta nema promjena, a ostanu li brojke sa strane, ostaje gruba činjenica da Njemačka i Makedonija neće vidjeti četvrtfinale.

1. Turska (1.)

Još uvijek nitko nije uspio nadmašiti dojam koji su ostavili Turci. Sutra će to pokušati snažni Slovenci, a nama će ta borba biti zanimljiva utoliko što će pobjedniku na put stati upravo - Hrvatska. Uđu li Turci među osam bez poraza, pucat će od samopouzdanja i bit će ih vrlo teško zaustaviti, i to ne samo igračima Jasmina Repeše.

2. Slovenija (2.)

Postoji li momčad koja u ovom trenutku može napakostiti Turskoj, to su baš Slovenci. Njihova kompaktna igra zasad redovito donosi plodove, a izgleda da ih nisu omele ni ozljede Smodiša i Dragiča. Sigurno su svjesni da mogu jako visoko i treba očekivati da će se tako postaviti na parketu.

3. Grčka (3.)

Drugi uzastopni poraz Grčke trebao bi ukazivati na pad njihove forme, ali na trećem ih mjestu drži jedna olakotna okolnost: protiv Francuza očigledno nisu igrali punim angažmanom. Lijepo je pobjeđivati, ali ljepše je izbjeći Španjolsku u četvrtfinalu - glasio je grčki moto protiv Francuza. Postotak šuta bio im je na niskoj razini i s time nisu mogli svladati čak ni jednako nemotiviranog protivnika. U završnici se, međutim, moraju naglo vratiti starim, zaigranim navikama te ostaje vidjeti hoće li im se čuvanje snage obiti o glavu.

4. Španjolska (4.)

Atmosfera u španjolskom taboru raste čak i tijekom slobodnog dana. Poljacima kola idu nizbrdo, Španjolci uzimaju zalet i što više obje strane razmišljaju o tome to su vjerojatno svjesnije da će ishod izravnog dvoboja u srijedu u Lodzu pogodovati aktualnim svjetskim prvacima. Osim ako domaćini imaju skrivenog aduta u rukavu - ili Španjolci unaprijed zaključe da je gotovo.

5. Francuska (5.)

Francuze čak ni besprijekorna serija ne može dići iznad ekipa koje ipak prikazuju kvalitetniju igru. Pobjedonosni koš Nanda de Cola jednako su slavili i Grci i Francuzi, koji su tim potezom osigurali prvo mjesto skupine E. Usput su se stigli i dobro odmoriti - izbornik Vincent Collet nikome nije dao više od 25 minuta.

6. Srbija (6.)

Srbiju konačno čeka susret u kojem će moći malo slobodnije disati. U Lodzu su se s 50% uspješnosti namučili s Poljacima i Turcima te im otpisana Litva ne bi smjela stvarati nepremostive probleme. Naravno, Dušan Ivković neće dopustiti opuštanje kako sav trud ne bi pao u vodu u samo 40 minuta.

7. Rusija (7.)

Timofej Mozgov prvo je ime dana u Rusiji. On je vodio izabranike Davida Blatta do ključne pobjede nad Makedonijom, kojoj nitko neće gledati u zube. Bilo je tijesno, ali Rusi su na vrijeme naučili okretati tijesne završnice u svoju korist te se tako se dokopali drugog mjesta u skupini, što im je nakon neuvjerljivog starta na turniru djelovalo nedostižno. Europski su se prvaci vratili u igru.

8. Hrvatska (8.)

Zažmirimo li na jedno oko, vidjet ćemo samo da je Hrvatska ostvarila cilj i da će igrati u četvrtfinalu. Premda nije preporučljivo bježati od slabosti, istina je da je danas protiv Njemačke našima igrao samo rezultat. Za njega se prije svega pobrinuo Roko Ukić i postao ono što nam je (između ostaloga) nedostajalo - čovjek koji će povući kada je najpotrebnije.

9. Poljska (9.)

Domaćine se na velikim natjecanjima uvijek gleda drukčijim očima, ali pogled sa strane govori da će protiv Španjolaca morati smisliti nešto vrlo, vrlo posebno žele li prirediti jedno od najvećih iznenađenja cjelokupnog prvenstva. Što god imali na svojoj strani, Španjolci na svojoj imaju - kvalitetu.

10. Makedonija (10.)

Makedonija zaslužuje titulu jednog od najugodnijeg iznenađenja prvenstva. Svojim su pristupom Stefanov, Massey, Gečevski i ostali zasigurno zadovoljili ukus svojih navijača, ostavši u borbi za četvrtfinale do zadnje sekunde posljednje utakmice. Da je Mirakovskom ušlo zadnje polaganje, mogli su iz iznenađenja postati senzacija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!