Košarka

Deblokiran slovenski uspon na vrh

Borna Rupnik • četvrtak, 17.09.2009.
Deblokiran slovenski uspon na vrh
Foto: EPA

Posljednje utakmice prije četvrtfinalnih ogleda na Europskom prvenstvu u Poljskoj donijele su i promjenu na samome vrhu - Slovenci su u izravnom obračunu za prvo mjesto ukinuli tursko pravo na nepobjedivost i tako se izborili za susret protiv svojih najdražih susjeda...

Treće kolo skupine F ipak je malo izmijenilo poredak. Slovenija je konstantnošću, borbenošću, znanjem i sveopćom organizacijom izbila na čelo, a španjolski je napredak i više nego osjetan, što znači da su europski doprvaci sada najopasniji. Hrvatska će svoj ključni dvoboj iščekivati na osmom mjestu.

1. Slovenija (2.)

Da ne bi bilo zabune, Slovenci nisu na prvom mjestu samo zato što su porazili neporažene Turke, nego zato što su uraganski poveli gotovo 20 razlike, a nakon što im je iznimno jak protivnik preokrenuo rezultat nisu se dali smesti nego su opet izgradili prednost te potom izdržali neizvjesnu završnicu. Sve to bez ozlijeđenog trojca, a treba naglasiti da je slavlje u obračunu za prvo mjesto skupine F - za razliku od skupine E - donosilo i vrijednu nagradu za koju su obje momčadi uložile mnogo truda.

2. Turska (1.)

Poslije svega dobroga što su prikazali tijekom europske smotre, Turci će petak dočekati smrknuti. Prvo nisu pronašli lijeka za slovenski uragan, zatim nisu iskoristili raspoložene Ersana Ilyasovu i Hidayeta Türkoglua kako bi slomili svoje suparnike, a naposljetku su se umjesto dvice za produžetak kockali tricom za pobjedu i promašili. Posljedica? Na putu prema medalji stoje im najveći rivali, Grci. Motiva neće nedostajati, ali jedna od dvije ponajbolje reprezentacije ovog prvenstva neće na pobjedničko postolje.

3. Španjolska (4.)

Španjolci su poznati da vole kasno započinjati s poslom, pa su tako malo zakasnili i u Poljskoj. U skladu s očekivanjima, nesretnim domaćinima nisu ostavili ni zrnce šanse za prolaz, već su se uredno uigravali za pohod prema polufinalu. Scariolo je matematički pravilno izrotirao sastav, Navarro i Pau Gasol zatrpali su poljski koš, obrana je podržala poljsku smušenost u napadu i u nižoj su brzini stigli do komfornih +22.

4. Grčka (3.)

U Katowicama će biti vatreno. S obzirom na to da grčkoj humoreski protiv Francuza ne treba pridavati veliku važnost, Spanoulis, Bourousis i društvo na Turke zapravo kreću samo s jednim konkretnim porazom na kontu, a identičan broj stoji i u turskoj rubrici. Grčka i Turska čine vjerojatno i najsnažniji četvrtfinalni par: to će Grcima istovremeno i laskati i stvarati neugodu.

5. Francuska (5.)

Da je život sklon ironiji dokazuje i činjenica da je jedina reprezentacija koja nije okusila poraz na Europskom prvenstvu - Francuska. A da je Europsko prvenstvo iznimno izjednačeno i sklono neobičnim raspletima dokazuje činjenica da ti Francuzi u završnicu turnira ne ulaze kao favoriti. Štoviše, mnogi bi novac odmah stavili na svježe razigrane Španjolce, neovisno o francuskom danu odmora viška.

6. Srbija (6.)

Litavci su pokušavali, čak i zaprijetili tri minute prije kraja, no Miloš Teodosić nije bio raspoložen za iznenađenja. Svoje je suigrače i navijače poštedio nepotrebnog uzrujavanja i poveo Srbiju prema još jednoj pobjedi. Teško je reći trebaju li im brzinske pripreme za Rusiju - suprotstavit će im se na identičan način kao što su činili protiv svih dosadašnjih protivnika.

7. Rusija (7.)

Iako se na popisu deset najboljih reprezentacija nalaze ispod svog četvrtfinalnog rivala, David Blatt i njegovi košarkaši u taj okršaj ne ulaze u podređenoj ulozi. Slabijeg plasmana koštale su ih ranije predstave (u kojima se Srbija iskazala), ali ruski je stroj konačno pokrenut i djelomično podmazan. No, od nove rovovske bitke neće moći pobjeći.

8. Hrvatska (8.)

Hrvatska je od četvrtfinalista najvećeg ovogodišnjeg natjecanja ipak pokazala najmanje, pogotovo ako se izuzmu rijetke dionice u kojima se vidjelo da pripreme nisu bile uzaludne i da naši reprezentativci nisu preko noći zaboravili igrati košarku. Je li ih sputao pritisak, česta rotacija ili nešto treće raspravljat će poslije susreta sa Slovenijom, a u njemu je najvažnije da ih ne sputa - ništa.

9. Poljska (9.)

Nada je u Lodzu tinjala do prvog podbacivanja lopte. Svjetski prvak ne nosi slučajno tu titulu, a Poljacima je ponovno nedostajalo smislenih napada. Usprkos uvodnim pobjedama nad Litvom i Bugarskom koje su podigle atmosferu oko reprezentacije, uslijedilo je postupno spuštanje na zemlju. Davidu Loganu, Marcinu Gortatu i Lukaszu Koszareku svaka čast na trudu, no mjesto im zasad nije među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

10. Makedonija (10.)

Makedonci će još neko vrijeme uživati u slavi stečenoj pobjedama nad Izraelom i Njemačkom. Zaslužili su, a razlog više za veselje neka im bude i posljednje mjesto na popisu Top 10. U međuvremenu su vjerojatno već i zaboravili polaganje za produžetak protiv Rusije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!