Košarka

Zagrebački dvojac se odvojio

Ivor Krapac • ponedjeljak, 09.11.2009.
Zagrebački dvojac se odvojio
Foto: Davor Sajko

Tablica NLB lige nakon šestog kola izgleda jako lijepo za vodeće zagrebačke klubove. Dok je Cibona pobjedom u derbiju sa Zadrom nastavila stopostotni niz, susjedi iz Trnskog potvrdili su da ove sezone ciljaju na velike stvari punim plijenom na teškom gostovanju u Kragujevcu. Trend od tri hrvatske pobjede po kolu upotpunila je Cedevita protiv Crvene zvezde...

Kao i prethodnih pet, i šesto kolo regionalne lige prošlo je s dobrim učinkom hrvatskih klubova. Uobičajen zbroj od tri pobjede bio je poremećen samo u trećem kolu, kada su Mravi iz Trnskog na gostovanju izgubili od Crvene zvezde, a Cedevita pala u hrvatskom ogledu u Zadru, dok je protekli vikend bio rezerviran za uspjehe sva tri zagrebačka kluba.

Najviše pozornosti bilo je usmjereno na Draženov dom i derbi Cibone i Zadra, u kojem su gosti u većem dijelu utakmice pokazali puno i držali stvari pod kontrolom, ali nisu izdržali u posljednjih deset minuta. Na koncu, slaba im je utjeha što je, kako je nakon poraza rekao Zmago Sagadin, to bio dvoboj koji je mogao otići na bilo koju stranu. Kada se odlučivalo, iscrpljeni Marko Tomas izvukao je sve rezerve energije i u izravnom dvoboju s Damirom Rančićem postigao ključne poene za Ciboninu pobjedu - Tomas kao igrač koji presuđuje, nije prvi put ove sezone, a s obzirom da je glavna napadačka opcija, neće biti niti posljednji.

S druge strane, Zadranima je za nešto više nedostajao pravi Rok Stipčević, nije se puno vidjelo niti Hrvoja Perića, a kako su i jedan i drugi važni u Sagadinovoj momčadi, do pobjede u derbiju nije išlo. Slovenski trener tako je ostao sa svojim problemima, upitno je koliko će vodstvo kluba još imati strpljenja za gostujuće poraze, dok Cibosi na parketu nastavljaju po planu. Izvan parketa, u klupskoj blagajni, stanje je sasvim drugačije - ako išta može brinuti uoči nastavka sezone u regionalnom društvu, onda je upravo to, rezultati su zasad sjajni.

Cibona je na vrhu, a Zagreb CO prvi u pratnji, s omjerom 5-1 i pobjedu ispred trećeplasirane Union Olimpije. Šesto kolo Mravi su odradili sa 75:57 u Kragujevcu uz još jednu vrlo dobru predstavu Ante Tomića (21 poen, osam skokova) i važnu pomoć iskusnog Damira Mulaomerovića, koji je sa 17 poena i šest asistencija potvrdio da se diže nakon prva dva kola (Bosna, Budućnost) u kojima mu je ukupna valorizacija bila -11. No, Denis Bajramović ima i niz drugih aduta, dovoljno kvalitete da ne bude problema niti kada dva glavna pojačanja uoči sezone, Nikša Prkačin i Pankracije Barać, odigraju kombinirano šest minuta.

Idući izazov za Mrave iz Trnskog bit će mali gradski derbi protiv Cedevite, koja je uoči gostovanja u Novom Zagrebu potvrdila dominaciju na domaćem terenu s 88:74 protiv Crvene zvezde. Na stranu činjenica što se Beograđani muče, s omjerom 1-5 poravnati su s Bosnom na začelju ljestvice, uvjerljiva pobjeda nad zvučnim suparnikom je vrijedan rezultat u prvoj sezoni u regionalnoj ligi.

U Sutinskim vrelima Beograđani su bili prava prijetnja tek u prvom poluvremenu, dvaput su vodili s devet razlike, no Cedevitin nalet krajem treće i u četvrtoj dionici odveo je utakmicu u mirne vode za momčad Slobodana Subotića. Glavne uloge imali su Andrija Žižić i Damjan Rudež s 56 od 88 Cedevitinih poena, a posebno impresivan bio je Žižić, koji je s valorizacijom 40 bio najkorisniji igrač kola.

Zagreb i Cedevita će se u sedmom kolu sresti u Trnskom, Cibona putuje u Sarajevo na ogled s Bosnom, dok će Zadar u dvorani Krešimira Ćosića dočekati Helios.

Među ostalim susretima proteklog vikenda, vrijedi izdvojiti treću uzastopnu pobjedu hrvatske kolonije u Širokom Brijegu, koja se vratila do omjera 3-3 nakon poraza u prva tri kola. Na Pecari je sa 76:72 pala Budućnost, a uz "starosjedioca" Ivana Grgata (15 poena, sedam skokova), glavni junaci bili su Frano Čolak (22 poena, sedam skokova) i Siniša Štemberger (12 poena, pet asistencija), koji su u Široki došli nakon što je sezona već započela. Sudeći po prikazanom, nije im dugo trebalo da se uklope.

Union Olimpija je do četvrte pobjede došla s gostujućih 79:67 protiv FMP-a, dok su Partizan i Hemofarm obavili očekivano, Partizan s domaćih 72:58 protiv Bosne, a Vrščani najuvjerljivijom pobjedom kola, s 85:60 na gostovanju u Domžalama.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.11.2009. u 19:54
    Odlično stojimo,ali me živcira ono neplaćanje igrača,nije mi jasno zašto dovodimo strance ako nemamo love,pa ima solidnih igrača i kod nas ali za puno manju lovu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.11.2009. u 21:46
    dobro igraju hrvatski klubovi zasad,možda ćemo sljedeće godine imat 4 mjesta u nlb ligi
    Obrisan korisnik