Košarka

Cibona i Zagreb vladaju gradom i regijom

Borna Rupnik • ponedjeljak, 16.11.2009.
Cibona i Zagreb vladaju gradom i regijom
Foto: Davor Sajko

I u sedmom su kolu regionalnog natjecanja hrvatski predstavnici ubilježili tri pobjede, uz ukupnu koš-razliku +64, pri čemu je u Trnskom netko od naših bio osuđen i na poraz. Praznih je ruku zahvaljujući višeminutnoj crnoj rupi ostala Cedevita, dok su Cibona i Zadar rutinski odradili svoj dio posla protiv Bosne i Heliosa...

Hrvatski klubovi u NLB ligi ne odustaju od tradicije zvane "tri pobjede po kolu". Taj im je uspjeh zasad promaknuo samo jednom. Najviše je pažnje privukao gradski obračun Zagreba i Cedevite, sastava koji su u ovo natjecanje startali rezultatima iznad vlastitih, ali i tuđih očekivanja. Konstantnijima su se pokazali Mravi, koji potpuno zasluženo drže drugu poziciju na tablici.

Usprkos izostancima ozlijeđenih Pankracija Baraća i prije svega Nikše Prkačina, Denis Bajramović pronašao je dobitnu formulu za Cedevitine snage u reketu, odnosno Andriju Žižića. Učinak gostujućeg centra sveden je na jednoznamenkaste brojke, a Damjan Rudež i Thomas Mobley nisu imali pravu podršku.

Premda je Zagreb ubacio više od 90 koševa, utakmicu je dobio sjajnom obrambenom dionicom na početku drugog dijela, a čini se da se polako oslobađaju navike gubitka stečene prednosti u završnicama. Slijede im dva nezgodna ispita, Široki u gostima i Partizan kod kuće, no samopouzdanja im sada sigurno ne nedostaje. Slobodanu Subotiću usprkos solidnim predstavama i vrlo dobrom devetom mjesto ostaje tražiti nova rješenja pod košem kao ispomoć Andriji Žižiću. Uz neizbježne debitantske oscilacije novostvorene momčadi, ostalo ne izgleda loše i Cedevita bi svakako mogla još napredovati.

Vodeća Cibona bez ikakvih je problema apsolvirala gostovanje u Sarajevu. Bosna je nastupila bez ozlijeđenog Ivana Ivanovića, dok pojačanje u liku Gorana Radonjića još nije dobilo priliku iskazati sve svoje kvalitete. Dvoboj je bio gotov već nakon prve četvrtine u kojoj su Zagrepčani ubacili više nego dvostruko koševa od svog suparnika, a to je Velimiru Perasoviću omogućilo veliki broj rotacija. Zato se pod povećalom pratio nastup mladih snaga: Tomislav Zubčić i Leon Radošević zaradili su novi plus, skromniji je ovoga puta bio tek Bojan Bogdanović.

Jednako je uvjerljiv bio i Zadar, iako je svoju utakmicu protiv Heliosa u Višnjiku prelomio tek u zadnjih deset minuta. No, to je mogao učiniti i ranije, a pobjeda zapravo niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Zmagu Sagadina vjerojatno će oraspoložiti prilično ujednačena statistika njegovih košarkaša - čak su osmorica postigla između 8 i 15 koševa - ali pola koraka ispred ostalih odigrao je Micah Downs, koji se pokazuje sve boljim i boljim potezom uprave. Ono što brine Zadrane jest podatak da u utorak idu na put, i to kod neugodnog Hemofarma. Tamo će morati dokazati da ne igraju samo u metropoli s posebnim motivom.

Od ostalih ogleda najviše je pogleda bilo usmjereno prema Podgorici, u koju je stigao prvak, beogradski Partizan. Dvoboj je po pitanju neizvjesnosti opravdao očekivanja, a Duško Vujošević glavne je adute imao u Lesteru McCalebbu i Aleksandru Mariću, koji se nameću kao vođe ove oslabljene ekipe. Ipak, nema sumnje da će s vremenom podizati svoju formu, a Budućnost će stečeno iskustvo pokušati primijeniti već u Draženovoj dvorani.

Je li pobjeda Crvene zvezde nad Širokim najava izlaska crveno-bijelih iz krize pokazat će vrijeme. U redovima bosanskohercegovačke ekipe sa snažnim hrvatskim prizvukom prolazne su ocjene uobičajeno zaslužili Mason, Grgat, a djelomično i Štemberger, no jasno je da će Širokobriježani usprkos solidnom otporu i umoru svoju priliku za naslovnice čekati u utorak protiv Zagreba.

Ljubljanska Olimpija odradila je protiv Radničkog jedno zahtjevnije uigravanje. Gosti iz Kragujevca potvrdili su da najčešće odigraju ili sjajno ili vrlo blijedo, a Hemofarm je u Vršcu protiv FMP-a zadržao uzlaznu putanju i ostavio Beograđane pri dnu ljestvice.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!