Nogomet

Polusezona iz snova

Ivana Jurica • četvrtak, 17.12.2009.
Polusezona iz snova
Foto: Martina Japundžić

Niti najveći optimisti zasigurno nisu mogli predvidjeti kako će se razvijati šibenska nogometna priča ove jeseni. A ona je kao iz snova: naslov jesenskog viceprvaka, odnosno treće mjesto nakon 17 kola jesenskog dijela sezone, te polufinale Kupa. Ostvarenje kojemu se malo tko mogao nadati, posebno s obzirom na mnogobrojne odlaske ovog ljeta i gotovo potpuno novu momčad. Kalinić je dobro krenuo, a Karačić još bolje nastavio.

Nogometni klub Šibenik posljednjih je godina stalno u vrhu, među najboljim hrvatskim klubovima. I kao što su Funcuti poručili na jednom od svojih transparenata, to je realnost, a ne slučajnost. Nisu Šibenčani više hit sezone, već momčad koja odlično funkcionira na svim razinama. Još samo da se popravi financijsko stanje, uredi stadion, pa ni toliko sanjana Europa neće biti nedostižna.

REZULTATI

Karakterna momčad

Na jednom od posljednjih druženja s novinarima trener Karačić naglasio je kako nikada nije trenirao tako karakternu skupinu mladića. Iako financijska situacija nije sjajna, kasni se s isplatom plaća, igrači su na terenu svoje obaveze odrađivali maksimalno profesionalno, nizali su sjajne rezultate.

Čak 64,7 % bodova osvojili su Modri u ovom dijelu sezone, s tim da je kući osvojen tek jedan bod više nego u gostima. Pobjede na gostovanjima u ranijim su se sezonama mogle izbrojiti na prste jedne ruke, a sada, na polovici sezone, Šibenčani ih već imaju pet. Visoko treće mjesto na tablici, odnosno naslov jesenskih viceprvaka koji su osigurali na polovici prvenstva (nakon 15. kola) još više dobivaju na važnosti kad se zna da su Šibenčani u novu sezonu s gotovo kompletno novom momčadi. I Zec je bio na izlaznim vratima, a iako su mnogi sumnjali, igrači koji su dovedeni, većinom su se pokazali kao pun pogodak. Na početku sezone glavni cilj bio je očuvanje prvoligaškog statusa, ali posve je jasno da danas o tome na Šubićevcu više ne razmišlja nitko. Sanja se Europa.

IGRAČKI KADAR

Blažević reprezentativac

Previše kartona

Čak 55 žutih kartona i četiri crvena kartona zaradili su Šibenčani u 17 jesenskih kola prvenstva. Uz po jedan crveni Ademija, Vidića, Medvida i Jurčevića, po čak šest žutih kartona dobili su Alispahić, Medvid i Duro. Zanimljivo je kako su čak petinu kartona Modri dobili zbog prigovora sucima na pojedine njihove odluke.

Cijelu sezonu na golu Šibenika stajao je Goran Blažević koji je i jedan od najzaslužnijih za malo primljenih golova. U razdoblju od dvije-tri godine Blažević je od vratara trećeligaških klubova kao što su Junak, Zagora, stigao do mjesta prvog vratara Modrih sa Šubićevca, a odnedavno je i hrvatski reprezentativac. Nebrojeno je puta spašavao svoju momčad i ove sezone, ali i lani. Izrastao je zaista u odličnog vratara i spada među najbolje vratare u domaćoj ligi, a tek su mu 23 godine.

Iskustvo u obrani

Obrana, potpuno promijenjena u odnosu na prošlu sezonu, najstariji je dio momčadi. Dovođenje iskusnih stopera Vidića i Budiše pokazalo se kao pun pogodak. Uvijek pravovremeni, s jednostavnim rješenjima, često i u suparničkom kaznenom prostoru, a obojica su se upisala i u strijelce, a bili su to iznimno važni golovi. Solidne partije na stoperskom mjestu pružao je i Karadža. Na desnom boku nakon tri kola od Zoričića poziciju je preuzeo Jurčević koji je postao nezamjenjiv, posebno se isticala njegova beskompromisnost. Lijevi bok uglavnom je pokrivao Medvid i u rijetkim prilikama Elez koji je minutažu dobivao i u veznom redu. Da nije bilo ozljede, odnosno lomljenja rebara dva puta, daleko veću minutažu vjerojatno bi imao i Spahija.

Mladost u veznom redu

U gostima kao i kući

Šibenčani su postigli ukupno 18 golova, a zanimljivo je kako su i kući i u gostima postigli po devet. Primili su ukupno 17 golova: u gostima 12, kući pet, a svih pet primili su u drugim poluvremenima utakmica.

Četvorica veznjaka iznijela su daleko najveći teret – 18-godišnji kapetan Ademi koji igra kao da je već godinama u prvoj momčadi, 19-godišnji Husmani pravo je otkriće sezone, 21-godišnji Bačelić-Grgić napokon je dobio pravu priliku u matičnom klubu, te 22-godišnji Alispahić čije su kvalitete ove sezone još više došle do izražaja. Elez je solidno odradio svoje zadaće, kao i Bloudek, čija bi minutaža vjerojatno bila i veća da nije bilo ozljede.

Erminho predvodi napad

Prvo ime u napadu, naravno, je Ermin Zec, strijelac osam golova u prvenstvu čemu je pridodao i četiri asistencije. Igrač koji čini razliku na terenu i koji je posebno ove godine izluđivao protivničke igrače. Ove sezone oduševljavala je njegova efikasnost, bio je strah i trepet za sve suparničke momčadi. Odličnim potezom pokazalo se i dovođenje Ivana Fuštara, visokog, snažnog napadača koji se odlično nadopunjavao sa Zecom. Božić se u potpunosti vratio nakon loma noge i na proljeće će sigurno biti još bolji. Dajića je u većoj minutaži i boljem golgeterskom učinku spriječila ozljeda, dok je povratnik Makarin često bio izvan kadra zbog ozljeda. I junior Jakoliš dobivao je priliku, a s obzirom na prikazano na proljeće će vjerojatno i više.

STRUČNI STOŽER

U Kupu kao nikad dosad

Nikada, otkako je nezavisne Hrvatske, Šibenčani nisu dogurali dalje od četvrtfinala Kupa Hrvatske. U sjajnu jesen u prvenstvu uklopio se i plasman u polufinale Kupa. Nakon Belišća, te Rijeke i Osijek je, samo četiri dana nakon prvenstvene pobjede u Gradskom vrtu, uvidio sve šibenske kvalitete. Kako god se rasplela borba za Rabuzinovo sunce, 2009. godina imat će zlatno mjesto u analima šibenskog prvoligaša.

Nakon mirnog Solinjanina Ivice Kalinića na klupu Šibenika sjeo je Branko Karačić, Slavonac hercegovačkih korijena, koji je na prvu osvojio Šibenčane. Njegova nogometna filozofija, napadačka, pas igra, navijačima se odmah svidjela, a i igrači su vrlo brzo prihvatili sve njegove zahtjeve, koje su u najvećoj mjeri i provodili na terenu. U svakoj je prilici Karačić isticao zasluge i svojih suradnika Slavice i Godinića, koji su mu u prvim danima i tjednima na Šubićevcu najviše pomogli.

UPRAVA

U sezonu su Šibenčani krenuli s Ivicom Kalinićem koji je i treći put u sezonu poveo Modre. No, nakon dobrog ulaska u sezonu kao grom iz vedra neba, samo dan nakon remija s Osijekom, odjeknula je vijest kako napušta Šubićevac da bi preuzeo splitske Bile. Način na koji je otišao Šibenčanima nije dobro sjeo i postavljalo se pitanje kako će momčad izgledati, odnosno hoće li njegov nasljednik moći nastaviti istim putem. Od brojnih kandidata Uprava se, nakon niza splitskih trenera, odlučila za Slavonca Branka Karačića, a vrlo brzo postalo je jasno kako su pogodili u sridu.

I velika većina igrača koje su doveli opravdali su svoje dovođenje, a susjedna BIH još se jednom pokazala kao nepresušan izvor odličnih igrača za šibenskog prvoligaša. Zec je otvorio put svojim sunarodnjacima. Najveći problem su financije. Šibenik nikada nije imao dovoljno novca, tako je i sada kada postoje određena dugovanja prema igračima i stručnom stožeru, ali transferom Zeca sve bi se trebalo riješiti. Omogućit će to i miran prvoligaški život za iduće razdoblje, ali i ulaganje u infrastrukturu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!