Nogomet

Razočarali prvenstveno sebe

Mario Plavčić • subota, 19.12.2009.
Razočarali prvenstveno sebe
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Analizirajući jesenski dio prvenstva u Zadru ne kriju razočaranje. Dvanaesta pozicija ne jamči miran nastavak prvenstva i bit će to za Zebićeve momke (već tradicionalno) grčevita borba za ostanak u prvoligaškom društvu...

Očekivanja prije početka sezone bila znatno veća. Cilj je bio mirno dočekati proljetni dio prvenstva u zlatnoj sredini ljestvice, no igra "toplo - hladno" i to od prvog pa sve do posljednjeg kola polusezone spriječila ih je u ostvarivanju toga cilja.

Koji je razlog loših rezultata na gostovanjima teško je dokučiti, no zaključak je da Zadrani ne vole putovati - čak sedam poraza u nizu doživjeli su na gostovanjima. Jedinu gostujuću pobjedu u jesenskom dijelu prvenstva ostvarili su tamo gdje su se najmanje nadali - na Poljudu.

Odmah na samom otvaranju sezone uslijedio je domaći šok - poraz od, kasnije se ustanovilo, vrlo dobre momčadi Cibalije. Već u idućem kolu Zadrani su neutralizirali posrtaj iz prvog kola slavljem protiv Splićana. Od 1. kolovoza i pobjede nad Hajdukom, Zadrani su se s gostovanja svaki puta vraćali praznih džepova.

Iako je do sada Zadar slovio kao domaćinska momčad, ove sezone podbacilo se i na domaćem terenu. Osim već spomenute Cibalije, bod(ove) sa Stanova odnijeli su i Rijeka, Istra, Dinamo te Hajduk koji je u posljednjem jesenskom kolu uzvratio za šokantni poraz iz 2. kola. Porazom od Splićana u posljednjem kolu, Zadar je na "praznike" otišao kao 12. na ljestvici uz 18 osvojenih bodova.

Najveći problem Zadra je neefikasnost - za jedan gol Zadru potrebno je 111 minuta što je posebno poražavajući podatak. U 17 odigranih kola Zadrani su postigli tek 14 pogodaka što statistički znači da su najneefikasnija momčad lige. Drugi veliki problem je nediscipliniranost u igri. Previše je bilo individualnih akcija koje uglavnom nisu urodile plodom, a to se uostalom i potvrdilo u konačnici.

Prolaznu ocjenu zaslužio je vratar Antonio Ježina koji je odradio solidan posao ove jeseni. Branio je u gotovo svim utakmicama, a propustio je tek jednu zbog tri žuta kartona. U utakmici protiv Zagreba zamijenio ga je Gluić koji je u četiri navrata morao vaditi loptu iz mreže.

Stup obrane predstavljao je Ferdo Milin na liberu koji je imao odličnih (Dinamo), ali isto tako i nešto slabijih partija (Inter). Skočibušić je zbog ozljede propustio veći dio sezone, isto kao i Bruno Šiklić koji je zaigrao u tek dvije utakmice. Najsvjetlija karika obrambenih igrača zasigurno je Matej Jonjić, Hajdukov junior na posudbi u Zadru, koji je borbenošću opravdao povjerenje trenera Zebića. Zadovoljio je i Antonio Mršić koji je tri godine igrao u nižerazrednim klubovima.

Od veznih igrača najviše je pokazao Ivan Ćurjurić koji je jedan od tehnički najkvalitetnijih igrača Zadra. Ipak, i kod njega je Zebić nalazio zamjerke budući da je znao zaboraviti na obrambene zadatke. Veliko povjerenje trenera iskoristio je i mladi reprezentativac Goran Jozinović koji je odličnim igrama na lijevom boku zadovoljio Zebića, ali i izbornika Ladića.

Dolaskom Jozinovića na Stanove prošle zime Jozo Pletikosić je pao u drugi plan. Nezadovoljan statusom u dogovoru s upravom napustio je klub davno prije jesenske stanke. Možda je to bila preuranjena odluka budući da je Jozinoviću istekla posudba i vraća se u Split, a prema nekim saznanjima vrlo vjerojatno tamo će i ostati što opet otvara mjesto na lijevom boku.

Kapetan momčadi Jakov Surać nije odigrao nezaboravno, a to vrijedi i za Jerbića koji je igrao znatno više nego prošle sezone. Sličan učinak je i Šime Marune koji se izmjenjivao s Bilaverom na desnom boku. Marin Kurtin dolaskom iz Velebita nije se najbolje snašao i ubrzo se vratio u Benkovac.

Ponajbolji igrač prošle sezone Marin Ljubičić odigrao je daleko ispod svojih mogućnosti. Iako igra na poziciji zadnjeg veznog, često je zanemarivao obrambene zadaće. Njegovi dalekometni udarci koji su prošle sezone zadivili mnoge, ove sezone nisu pronalazili cilj. Slabim izdanjima u prvoj polovici sezone izgubio je standardno mjesto među Ladićevim izabranicima.

Iako je najavljivan kao veliko pojačanje Semiran Cela to nije opravdao i brzo se odustalo od njegovih usluga. Borio se i s ozljedama, no kada se oporavio više se nije uspio nametnuti. Sabit Alimanović je također stigao kao pojačanje, no i njegov učinak je tanak. U Zadru tvrde da je kod njega najveći problem što se nije uspio prilagoditi na novu sredinu pa će po svemu sudeći potražiti novu.

Napadači su se pokazali kao "najslabija karika" momčadi. Puno se očekivalo od udarnog dvojca Terkeš - Šaranović, no upravo oni su najviše podbacili. Jedina svjetla točka zadarskog napada je Ivan Santini koji je odigrao nekoliko dobrih utakmica, posebice onu protiv Varteksa u kojoj je briljirao i postigao dva pogotka.

Na koncu jesenskog dijela natjecanja svu krivnju za loš ukupan dojam preuzeo je trener Dalibor Zebić. Bez spominjanja "treće sile", pehova, žaljenja zbog ozljeda, svjestan je kako vlastitih tako i pogrešaka svojih igrača i ne traži alibi za neuspjeh što je za svaku pohvalu.

Što se tiče ukupnog dojma zaključak je da Zadar u odnosu na prošlu sezonu nije doveo kvalitetno pojačanje izuzevši Jonjića koji je opravdao taj status. Lošu sliku o klubu stvaraju i nagađanja o namještanju utakmica, no činjenica je da konkretnih dokaza i dalje nema.

Veliki problem predstavlja i loša infrastruktura na kojoj se nije radilo duže vrijeme. U ovo recesijsko vrijeme i cijene ulaznica bi trebale biti povoljnije od aktualnih 50 kuna pa bi i odaziv navijača bio veći.

Pripreme za proljetni dio počinju 11. siječnja, a tko će se naći na prozivci teško je prognozirati. Klub su već napustili Cela, Alimanović i Bećiri, a vrlo vjerojatno i Jozinović koji se vraća u kadar Hajduka. Uprava i stručni stožer imaju zadatak pronaći kvalitetna pojačanja koja su neophodna za nastavak sezone.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!