Košarka

Različite dimenzije poraza

Borna Rupnik • ponedjeljak, 18.01.2010.
Različite dimenzije poraza
Foto: Kristijan Komarica

16. kolo regionalnog natjecanja bilo je posljednje za Zadrovog trenera Zmagu Sagadina, koji se od klupe oprostio porazom od Cedevite. S druge strane, još uvjerljiviji poraz od FMP-a nije uopće uzdrmao Ciboninu poziciju. S NLB ligom u subotu se pozdravio i najkorisniji igrač, Ante Tomić...

Subota je bila buran dan za hrvatske regionalne ligaše. Ukupan skor od dvije pobjede i dva poraza ne može sažeti sva zbivanja na terenu i oko njih, a emocije koje su ih pratile vrlo su šarolike.

Cibona je nakon golemih euroligaških napora otputovala u beogradsko predgrađe. Nažalost, obistinile su se strepnje Velimira Perasovića, koji je ogled s FMP-om proglasio jednom od najtežih utakmica sezone. Iscrpljeni Zagrepčani nisu imali odgovor za raspoložene domaćine koji su od prve minute preuzeli kontrolu događaja u svoje ruke. Razlika je rasla iz minute u minutu, a završilo je s neugodnih 95:71.

Međutim, Ciboni poslije junačkog uspjeha protiv Asvela nitko neće predbaciti ovaj poraz. Marko Tomas uspio se djelomično odmoriti te su najveći teret iznijeli Jamont Gordon, Bojan Bogdanović i Leon Radošević. Pod posebnim je povećalom bio premijerni nastup Slovenca Same Udriha, koji je odradio 22 minute i upisao pet koševa uz dvije asistencije. FMP je pružio momčadsku, ujednačenu igru i može se pohvaliti jednom od važnijih ovosezonskih pobjeda.

U drugom hrvatsko-srpskom okršaju naš je predstavnik bio bolje sreće. Zagreb i Crvena zvezda priuštili su gledateljima u Trnskom odličnu košarkašku predstavu koju je prelomio Damir Mulaomerović tricom za konačnih 82:81. S obzirom na izostanke Simona i Štimca te podatak da je igrao protiv jednog od izravnih konkurenata za visok plasman, trener Mrava Denis Bajramović može biti itekako zadovoljan ishodom.

No, vijest dana iz žutog tabora svakako je oproštaj Ante Tomića, prve zvijezde kluba, ali i najkorisnijeg igrača cjelokupnog natjecanja. Radost zbog pobjede nad Zvezdom nije bila upitna, no ostaje vidjeti koliko će Tomić nedostajati Zagrebu u nastavku sezone. Njegov će učinak biti teško nadoknaditi te je pred Mravima novi zahtjevan posao žele li zadržati dosadašnju razinu igre.

Drugi odlazak iz kluba djelo je Zadra, odnosno još jednog njihovog poraza na gostovanju. Ovoga su puta pali u Podsusedu, a poraz je glavom platio slovenski stručnjak Zmago Sagadin. Čini se da je slavlje kod Zagreba ipak bila iznimka, a ne početak kraja crnog niza te se zadarska uprava odlučila na ovakav potez. Pitanje zašto su Zadrani izvan svoje dvorane neprepoznatljiva ekipa ostaje visjeti u zraku.

Cedevita je tako bez ikakve milost iskoristila protivničke slabosti i uzvratila Zadranima za poraz u Višnjiku. Ključni trenuci susreta zbili su se početkom drugog poluvremena, kada Zagrepčani bježe na 16 koševa razlike, što gosti više nisu mogli stići. Prvo ime na parketu bio je nezaustavljivi Jermaine Anderson, koji je za 38 minuta ubacio 24 poena, dok su Andrija Žižić i Marino Baždarić uredno odradili svoj dio posla.

Među ostalim utakmicama ističe se novi poraz Union Olimpije. Crnogorska Budućnost poravnala se s njima na tablici usred Ljubljane i naznačila moguću krizu u redovima slovenskog prvaka. Danijel Jusup postao je novi trener Širokog, no debi mu nije bio uspješan. Hemofarm je bez većih problema prošetao Hercegovinom (94:76) i također ubilježio desetu pobjedu, a ni drugi bosanskohercegovački predstavnik nije bio bolje sreće - Bosna je propustila nadograditi pobjedu nad Olimpijom porazom od Radničkog.

Helios je Partizanu u Beogradu pružio dobar otpor, no ostalo je samo na dobrom otporu, ponajviše onom Alvina Snowa, koji je postigao 20 pogodaka. Beograđani se nakon kašljucanja na startu sigurno vraćaju u sam vrh NLB lige.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!