Košarka

Postoji život poslije Tomića

Borna Rupnik • ponedjeljak, 25.01.2010.
Postoji život poslije Tomića
Foto: Kristijan Komarica

NLB ligaši odradili su u proteklih tjedan dana dvostruki program, a od hrvatskih se predstavnika maksimalnim učinkom mogu pohvaliti Zagreb i Cedevita, dok su Cibona i Zadar upisali i po jedan poraz. U Trnskom posljednje dvije pobjede imaju posebnu težinu - ostvarene su bez Ante Tomića...

S velikom su se znatiželjom iščekivale prve utakmice novozagrebačkih Mrava bez najboljeg igrača u žutom dresu, Ante Tomića. Nadareni je centar prošle nedjelje preselio u Real Madrid, a njegov su učinak morali nadoknaditi Luka Žorić i Andrej Štimac pod košem, odnosno Damir Mulaomerović kao vođa ekipe. I učinili su to itekako uspješno.

Slavlje protiv FMP-a na domaćem terenu možda i nije bio pravi pokazatelj, iako je isti taj FMP samo četiri dana ranije razmontirao Cibonu. Osim toga, Mulaomerović je igrao simultanku (većim dijelom s linije slobodnih bacanja) pa je znatno bolji test bilo gostovanje kod Olimpije u Ljubljani. Ali i njega su Mravi prošli s izvrsnim ocjenama.

Pobijedili su euroligaša i jednog od izravnog konkurenata za Final Four, pritom ostali za petama Ciboni i Partizanu, a ujedno su dokazali i da nisu zaboravili igrati tijesne završnice, što im je na početku sezone bilo "običan dan na poslu". Jedina zamjerka im je prosipanje velikog vodstva, no Denis Bajramović više se puta izjasnio da nema ništa protiv takvog razvoja zbivanja sve dok Zagreb pobjeđuje. Kako sada stvari stoje, može se reći da Tomićev odlazak nije promijenio Zagrebove navike, što je ogromno priznanje za rad svima u klubu.

Cedevita je važnu pobjedu nad Zadrom u 16. kolu nadogradila bodovima iz Sarajeva i pobjedom nad Budućnosti. Taj je niz doveo sastav Slobodana Subotića na osmo mjesto u poretku, uz omjer 9-9, koji bi na početku sezone svi vjerojatno unaprijed potpisali. Pritom će im biti snažan poticaj za samu završnicu natjecanja.

Kada Cedevita pobjeđuje, to obično podrazumijeva raspoložene Andriju Žižića i Marina Baždarića. Bosni su zajedničkim snagama postigli 44, a Crnogorcima 40 poena, što je uz vrlo solidne izvedbe suigrača i pomalo bespomoćne protivnike bilo i više nego dovoljno. Osim toga, Podgoričanima su se tako barem djelomično osvetili za poražavajućih 30 razlike u krajem listopada. Uspješnu seriju pokušat će nastaviti u Beogradu protiv Crvene zvezde, što je na papiru nimalo lak zadatak, no raspoloženje u oba tabora sugerira barem ravnopravnu borbu.

Nakon ostvarenja europskih ambicija, Cibona se starim navikama u regionalnom natjecanju vratila pobjedom u Domžalama. Helios je otpor pružao u prvih 20 minuta, a potom su razigranom Lukši Andriću pomogli Marko Tomas i Jamont Gordon te su Zagrepčani pobjegli na dostatnu razliku koju nisu ispuštali do kraja susreta. Bila je to još jedna rutinska pobjeda neisplaćenih momaka pod vodstvom Velimira Perasovića, kojoj je prijetio i neplanirani odlazak Vedrana Princa iz Draženovog doma.

Međutim, u subotu se istoj toj Ciboni dogodila još jedna crna rupa, nalik onoj protiv Montepaschija na otvaranju Eurolige. Protiv Hemofarma gotovo ništa nije htjelo kroz obruč (trica 2/23), a na životu ih je držao tek jednako indisponirani suparnik. U takvoj obostranoj 40-minutnoj muci zrno više koncentracije imali su gosti iz Vršca i tako postali jedna od rijetkih momčadi koja se osladila slavljem na Ciboninom parketu.

O uzrocima takve predstave uzaludno je govoriti ako se u računicu uzme financijsko stanje u Ciboni. S druge strane, ponovno su po 27 minuta odigrali mladići Bojan Bogdanović i Leon Radošević, Samo Udrih još se - nadamo se - uigrava, te se i ovakve oscilacije zasad ne trebaju uzeti kao veliki grijeh. Tomas i društvo još su uvijek prvi na tablici, a priliku za ispiranje gorkog okusa i popravak dojma imaju već u nedjelju u derbiju u Zadru.

A ti su Zadrani nastavili uporno po svome. Zabilježen je nimalo iznenađujuć rezultat - domaća pobjeda protiv Širokog i gostujući poraz kod Partizana. Zanimljivije je to što je utakmicu Zadra i Širokog Danijel Jusup gledao s klupe Širokog, dok je u Beogradu sjedio na klupi Zadra. Tihomir Bujan na svojoj se privremenoj funkciji poslije odlaska slovenskog stručnjaka Zmage Sagadina zadržao tek jednu utakmicu.

Najveće konstante u tim su susretima bili Rok Stipčević i Tomislav Ružić. Američki dvojac Micah Downs i Trent Plaisted nije se mogao pohvaliti posebno impresivnom minutažom ili ostvarenjima, ali treba istaknuti da je protiv Širokog prve minute dobio mladi hrvatski reprezentativac Miro Bilan.

Prošli utorak naglasak je bio i na utakmici Hemofarma i Partizana, koju je Partizan ponovno dobio tricom Petra Božića u posljednjim sekundama. Isti je igrač Vrščanima zapaprio i u prvom ogledu ovih suparnika. Bosanskohercegovački derbi možda je bio bosanskohercegovački, ali derbi nije: Široki je protiv Bosne slavio rezultatom 90:62, uz 27 koševa Šime Špralje, a gubitnicima tjedna smatraju se upravo Bosna, Radnički iz Kragujevca i Helios, koji su izgubili oba svoja susreta.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2010. u 15:18
    Meni ja Zagreb dobar,ali Zadar ove sezone nije ni KUNE uložijo a ocekuju nest...
    Obrisan korisnik