Zimski sportovi

Dobrodošao natrag i samo naprijed

Borna Rupnik • četvrtak, 04.02.2010.
Dobrodošao natrag i samo naprijed
Foto: Davor Sajko

Medveščakov povratak na Šalatu pokazao se punim pogotkom. Stari dom Medvjeda ponovno je živio za hokej, a na zagrebačkom su se klizalištu miješali prošlost, sadašnjost i budućnost. Teško se netko neće složiti da Winter Classic zaslužuje peticu, i to iz pet ključnih razloga...

1. Sjećanja

Povratak hokeja na Šalatu na ovako visokoj razini morao je mnogima osvježiti slike iz nekadašnjih dana u kojima su na ledu dominirala neka druga imena, u značajno drugačijim uvjetima na terenu i izvan njega. Posebno raduje što su organizatori čast bacanja prvog paka prepustili bivšim zvijezdama Medveščaka koje su tako s pravom zaradile još jedan pljesak iz publike. Dašak nekih starijih vremena donijeli su i glazbeni nastupi Novih fosila i Zdenke Vučković te brojne zagrebačke pjesme koje je publika s radošću prihvatila. Dojam su upotpunili i "retro" dresovi Medvjeda.

2. Navijači

Ledena dvorana Doma sportova od rujna slovi za navijački fenomen, a ljubitelji hokeja nisu podbacili ni na Šalati. Ulaznice su, naravno, bile davno rasprodane, a oko leda su viđeni novi transparenti i nove zastave. Naravno, nije izostala ni uobičajeno bučna podrška s tribina, što je još jednom dokazalo da danas nije važno gdje se igra i protiv koga se igra - važno je da igra Medveščak. U nedjelju se s jednakim žarom paralelno pratio i nastup hrvatskih rukometaša u finalu Europskog prvenstva: da nije bilo Francuza, tko zna kakvo je slavlje moglo uslijediti.

3. Igra

Dvoboj protiv Villacha u petak pokazao je da razgovori o prilagodbi na novi led, na uvjete igranja na otvorenom i na brojne druge sitnice apsolutno drže vodu. Naime, oba su sastava prikazala znatno rastrganiju igru nego što to inače čine, ali već se u nedjelju osjetio napredak. Medveščak je protiv kvalitetnijeg suparnika, snažnih Vienna Capitalsa, odigrao jednu od najboljih ovosezonskih partija te pružio hokejski užitak potpuno neovisno o poprištu zbivanja. Bilo je pogodaka, promašaja, obrana, preokreta, vratnica, fizičkih obračuna, a oba su susreta riješena kroz produžetke i raspucavanje. Treba li još spominjati da je sve to okrunio pravovremeni snijeg za potpuni ugođaj?

4. Organizacija

Pripremiti klizalište na Šalati za jednu utakmicu lige EBEL nemali je posao. No, odgovorni su pronašli mjesto za gotovo sve, iako su razne prostorije morale bile raštrkane po svim stranama klizališta, ali najveća pohvala ide na račun toga što su propusti brzo uočavani i marljivo ispravljani. Primjerice, mali semafor u petak je mnoge zbunio svojim djelomično smrznutim brojkama, no već je u nedjelju radio besprijekorno. U petak se neplanirano čekalo na odulje paljenje rasvjete, u nedjelju je sve bilo spremno praktično u minutu. S obzirom na brzinu reakcije organizatora, čini se da prvi sljedeći Winter Classic može biti samo bolji.

5. Novitet

Utakmice na Šalati povezane su s dugogodišnjom Medveščakovom tradicijom, no u ovakvom su izdanju ipak nešto novo i dosad nedoživljeno. Većini hokejaša zagrebačkog kluba ovi su okršaji bili premijerni nastupi pod vedrim nebom, kao što je i većina navijača i službenog osoblja po prvi put iskusila ovakav događaj uživo. I nije lako naći nekoga kome se nije svidjelo. Zagreb, Hrvatska i naš hokejski svijet dobili su temu o kojoj će se dugo razgovarati te, što je možda još važnije, događaj koji će zbog svih svojih sportskih konotacija željno iščekivati reprizu.

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!