Nogomet

S Vulićem došle pobjede

Matej Milanović • ponedjeljak, 15.03.2010.
S Vulićem došle pobjede
Foto: Davor Sajko

Istra je porazom otvorila nastavak prvensta što je trenerskog mjesta stajalo Valdija Šumberca da bi na njegovo mjesto došao Zoran Vulić koji u dvije utakmice ima isto toliko pobjeda...

Prije dva tjedna Istra 1961 izgubila je od Međimurja pred svojom publikom. Taj susret je bitno otežao put Puljana do ostanka u prvoj ligi i ujedno je presudio treneru Valdiju Šumbercu, usprkos novom ugovoru.

Na klupu je doveden Zoran Vulić koji se po prvi put u karijeri našao u situaciji da mora spašavati klub. Splitski stručnjak je odmah suočen s ključnim utakmicama. Gostujuću u Varaždinu i domaću s Croatijom Sesvete je dobio, još mu preostaje gostovanje kod Zagreba.

Pitanje je što je Vulić donio i jesu li ove dvije pobjede plod slučajnosti, ili ideje novog trenera. Na prvi pogled, ono što je trener donio novog je formacija 4-4-2, no treba priznati da je Istra u tom sastavu igrala i pod Scoriom i to s ne baš previše uspjeha.

U utakmici u Varaždinu Vulić nije mogao računati na tri igrača s važnim ulogama i usprkos tome je dobio. No, je li to stvarno zasluga Vulićeve taktike veliko je pitanje. Naime, može se svakako računati da su istarski igrači malo protreseni odlaskom Šumberca te je vjerojatno bila prisutna velika želja dokazivanja. Koliko novom treneru toliko i svima ostalima da oni mogu i zaslužuju ostati u prvoj ligi.

Međutim, u toj utakmici su igrali i sa sastavom koji je u potpunoj krizi, koji je bio blizu tome da zbog štrajka igrača ne igra i u čiji trener ne zna što bi napravio kako bi poboljšao situaciju. Ukratko protivnik kojeg se mora dobiti. Mnogi će reći da je bilo već takvih susreta ove sezone i Istra 1961 je često u njima podbacila. To se treba priznati Vuliću, no opet teško je reći koliko je to njegova zasluga, a koliko rezultat onoga što se popularno naziva pozitivnim šokom nakon promjene trenera i rezultat činjenice da je Varteks u ovom trenutku jednostavno loš.

Novi ispit bio je u subotu s Croatijom Sesvete i jedino što je vrijedno spomena iz te utakmice su bodovi. Protiv daleko najslabije družine koja se našla u ovogodišnjoj prvoj ligi Puljani su igrali očajno, stvorili su malo prilika, bez prave igre i dobili su jednim potezom Dragana Župana, koji je na sreću domaće publike, igrača, a i samog Vulića iznenadio protivničkog vratara Banovića.

Dakle Puljani su s Vulićem osvojili šest bodova u dvije jako bitne utakmice. No, dok je s Varteksom igra još ličila na nešto, ono što je prikazano protiv Sesvećana teško da je opravdalo dolazak publike na stadion i teško može nagnati Puljane da dođu podržati Istru u posljednjim kolima. Utakmica sa Sesvetama eventualno može biti razlog onima koji su se usudili otići na Verudu da drukčije ulože svoje vrijeme u preostalim vikendima do kraja prvenstva.

Splitski trener priznaje da igra nije izgledala dobro jer njegovi igrači nisu slijedili upute, ali po njegovom mišljenju to je dobrim djelom i zasluga Croatije koja ih je uspješno pritisnula. Vulić je također dodao kako je Istru sputao imperativ pobjede.

U idućem kolu Istra 1961 igra još jedan ključan susret i u Zagrebu je nužno osvojiti bod(ove). Tada će Vulić imati prilike pokazati da je Croatia bila samo slučaj što se tiče loše igre i da nije bila slučajna što se tiče načina na koji je došla. Također ima priliku dokazati da on ima dovoljno autoriteta i znanja da svoje igrače nauči slijediti njegove upute i da spriječi da ih sputava pritisak. Jer ako mu to ne pođe za rukom teško je ne vjerovati da je ove dvije utakmice Istra dobila jednim dijelom zbog same činjenice da je došao novi trener i s druge strane zbog toga što su jednostavno njihovi protivnici bili lošiji, u što je već teže vjerovati.

Ono prikazano s Croatijom je ipak bliže onom što je Istra 1961 pokazivala u ostatku sezone, loša igra bez previše ideja. I neprepoznatljiva igra Asima Šehića je već viđena puno puta u dosadašnjem prvenstvu tako da ako je suditi samo po dvoboju s Croatijom promjena nema. Vjerojatno je svima jasno da takva igra vodi samo u jednom smjeru, onom drugoligaškom. Objektivno Puljanima ni nije mjesto u prvoj ligi ako je to prava slika Istre i pod Vulićem. Do sada iskusni Splićanin još nije uspio dokazati da to nije slučaj, a vremena za dokazivanje sve je manje.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!