Košarka

Tjedan dana za sladokusce

Branimir Korać • četvrtak, 08.04.2010.
Tjedan dana za sladokusce
Foto: EPA

Posljednjih tjedan dana regularnog dijela NBA sezone bit će među najneizvjesnijim u posljednjih nekoliko godina. Otvorena je samo jedna pozicija za doigravanje, međutim i na Istoku i na Zapadu vodi se ogorčena borba za konačan plasman i izbjegavanje težih protivnika ili hvatanje prednosti domaćeg terena...

Cavsi i Magic jedini bez briga

U Istočnoj konferenciji tjedan dana uoči doigravanja poznate su prve dvije pozicije. Kao prvoplasirani u doigravanje ulaze Cleveland Cavsi koji ne samo da su osigurali prvo mjesto na Istoku već i u cijeloj ligi te će tako u eventualnoj finalnoj seriji imati prednost domaćeg terena. Mike Brown stoga već sada može polako kalkulirati i odmarati LeBrona Jamesa, Moa Williamsa i ostale koje je nešto više koristio, a upravo to je i najavio za posljednje utakmice.

Osim njih siguran je i Orlando koji sezonu završava na drugoj poziciji dok je sve ostalo itekako podložno promjenama.

Borba Bostona i Atlante

Treću poziciju trenutno drži Boston koji do kraja regularnog dijela sezone ima još dvije domaće i dvije gostujuće utakmice. Prva domaća im je s Washingtonom i tu ne bi smjeli imati problema bez obzira na nekoliko neuvjerljivih nastupa u posljednjim tjednima. No onda slijede problemi za Celticse. Očekuju ih tri prilično neugodna susreta i to gostovanja kod Bucksa i Bullsa te na kraju domaći dvoboj s Bucksima. Obje momčadi se još uvijek bore za pozicije uoči doigravanja, Bullsi nisu niti osigurali doigravanje i hvataju Toronto i svakako će u tim susretima ići punom snagom.

BOSTON, ATLANTA

Boston (49-29)

Doma: Washington Wizards (24-54), Milwaukee Bucks (44-34)

U gostima: Milwaukee Bucks (44-34), Chicago Bulls (37-40)

Atlanta (49-29)

Doma: Toronto Raptors (38-40), Cleveland Cavs (61-17)

U gostima: Washington Wizards (24-54), Milwaukee Bucks (44-34)

Doc Rivers smiruje situaciju izjavama kako će biti spremni za doigravanje i na svom terenu ponovno vrlo snažni, no činjenica je kako je Boston ove sezone previše oscilirao i to posebno na svom terenu. Gostovanja u Chicagu i Milwaukeeju neće im biti nimalo lagana, a s nešto lošijim nastupima u završnici sezone doveli su se u situaciju da im je gotovo do posljednjeg susreta svaka pobjeda važna ako žele zauzeti tu željenu treću poziciju. Kvalitetu imaju, o tome nije potrebno raspravljati, ali imaju i dosta oscilacija. Sposobni su pobijediti Cavse, ali i dva dana kasnije izgubiti od skromnih Knicksa.

Za vratom im pušu Hawksi koji su poput Celticsa u posljednje vrijeme izgubili neke utakmice koje nisu trebali. Posebno se to odnosi na posljednju protiv Detroita u kojoj su imali prednost i samo trebali mirno završiti posao, ali nisu uspjeli. Imaju isti omjer kao i Boston, no Celticsi su u prednosti jer su osigurali divizijski naslov.

U prilog Hawksima ne ide niti činjenica da ne ovise sami o sebi. Za prolazak na treću poziciju morat će ostvariti pobjedu više od Bostona u posljednja četiri susreta, a ukoliko Boston sva četiri puta upiše pobjedu, Hawksima neće ništa pomoći. Osim toga kao i Celticsi imaju prilično škakljiv raspored jer i oni moraju na Buckse koji se za nešto bore, ali i na Toronto kojem opasno visi doigravanje. Odigrat će još i susrete s Wizardsima gdje ne bi smjeli imati problema te posljednji susret s Cavsima koji bi mogli u taj dvoboj ući opušteno i s prilično šarenim sastavom. To je dobra vijest za Hawkse jer ako im bude trebala ta pobjeda za bolji plasman od Bostona, Cavsi kao posljednji protivnik i nisu tako loš izbor. Za pretpostaviti je kako će Brown dati odmor svojim zvijezdama uoči samog početka doigravanja.

Bobcatsi čekaju kikseve Bucksa i Heata

Milwaukee trenutno drži petu poziciju na Istoku, ali i do kraja regularnog dijela imaju vrlo težak raspored, puno teži od Miamija koji ima isti omjer, ali u međusobnim susretima je bio lošiji.

MILWAUKEE, MIAMI, CHARLOTTE

Milwaukee (44-34)

Doma: Boston Celtics (49-29), Atlanta Hawks (49-29)

U gostima: Philadelphia 76ers (26-52), Boston Celtics (49-29)

Miami (44-34)

Doma: Detroit Pistons (25-53), New Jersey Nets (11-67)

U gostima: New York Knicks (28-50), Philadelphia 76ers (26-52)

Charlotte (42-36)

Doma: Detroit Pistons (25-53), Chicago Bulls (37-40)

U gostima: Houston Rockets (40-38), New Jersey Nets (11-67)

Bez Boguta uz dva susreta sa Celticsima i jedan s Hawksima te gostovanje kod otpisane Philadelphije, Bucksi baš i nemaju pole position u borbi s Miamijem za petu poziciju. Boguta neće biti duže vrijeme i mogao bi se vratiti tek ako bi Bucksi napravili čudo i otišli jako daleko u doigravanju što je ipak malo vjerojatno. Bez obzira na njegov izostanak, igraju sasvim dobro, no protiv Celticsa i Hawksa koji nisu opušteni neće im biti lako.

Na raspored Bucksa sa zadovoljstvom gledaju u Miamiju koji do kraja regularnog dijela sezone igra redom protiv momčadi koje su daleko od doigravanja. Domaći susreti s Pistonsima i Netsima trebali bi biti "mačji kašalj", a isto tako očekuju se i pobjede u gostima kod Knicksa i Sixersa. Ako se usporedi raspored Bucksa i Heata do kraja sezone, Miami postaje prvi favorit za petu poziciju.

Bucksima opasno prijeti i Charlotte koji zaostaju dvije pobjede, ali isto tako imaju lakši raspored te bi mogli preskočiti Milwaukee. Njih očekuje prvo gostovanje kod Rocketsa zatim domaći susret s Pistonsima te gostovanje kod Netsa da bi uz dobre igre u tim dvobojima te eventualne kikseve Bucksa i Heata u susret s Chicagom posljednjeg dana ušli u priliku boriti se za nešto više od sedme pozicije.

Toronto ili Chicago posljednja dvojba

Posljednji sudionik doigravanja bit će Raptorsi ili Bullsi. Raptorsi su u posljednje vrijeme potpuno pali, a poseban udarac dobili su u posljednja dva susreta kada su ostali bez svojih najskupljih akvizicija Chrisa Bosha i Hede Turkoglua. Bosh je u bliskom susretu s laktom Antawna Jamisona zaradio lom nosa i ozljede kosti lica te će se teško vratiti do kraja regularnog dijela sezone. Nos je stradao i kod Turkoglua u bliskom susretu s Tonyjem Allenom, no Turkoglu bi se trebao vratiti. S obzirom kako igra ove sezone, njegov gubitak ipak nije toliki udarac kao gubitak Bosha.

TORONTO, CHICAGO

Toronto (38-40)

Doma: Chicago Bulls (37-40), New York Knicks (28-50)

U gostima: Atlanta Hawks (49-29), Detroit Pistons (25-53)

Chicago (37-40)

Doma: Cleveland Cavs (61-17), Boston Celtics (49-29)

U gostima: New Jersey Nets (11-67), Toronto Raptors (38-40), Charlotte Bobcats (42-36)

Raptorsi će prvo veliko iskušenje imati već kod Atlante da bi u nedjelju igrali vrlo vjerojatno ključni dvoboj na svom parketu protiv Bullsa. Nakon toga putuju kod Pistonsa te dočekuju Knickse. Za prolazak u doigravanje vjerojatno će im trebati tri pobjede iz ova četiri susreta.

Dobra vijest po Raptorse je ta da ipak imaju lakši raspored nego Chicago. Bullsi bi ih mogli uhvatiti već večeras u slučaju da upišu pobjedu protiv Cavsa. U slučaju istog omjera s Raptorsima, neće se plasirati u doigravanje jer je Toronto bolji u međusobnim susretima stoga do kraja sezone traže isključivo pobjede.

Bez obzira, Bullsi šansu imaju. Ukoliko večeras svladaju Cavse za koje niti Brown ne zna još tko će mu nastupiti, izjednačili bi se s Torontom. Uslijedilo bi gostovanje kod Netsa dok Toronto istovremeno gostuje kod Atlante i tu Bullsi vide priliku stići do pobjede prednosti i onda bi u tom ključnom susretu u Torontu mogli napraviti veliki korak prema doigravanju. Posljednja dva susreta bit će teška, trebali bi u tom slučaju upisati barem jednu pobjedu (pod uvjetom da Raptorsi pobjeđuju u zadnja dva lagana susreta) i tako bi osigurali doigravanje. Još jedna dobra vijest za Bullse je i ta što više nemaju problema s ozljedama. Nakon one serije od deset uzastopnih poraza, doigravanje bi za Bullse bilo jednako osvajanju naslova.

Na Zapadu totalna ludnica

Kako će izgledati konačni poredak na Zapadu, gotovo je nemoguće predvidjeti. Tamo je jedino sigurno kako su Lakersi prvaci Pacific divizije dok je sve ostalo otvoreno. Pa čak i lov na prvo mjesto Zapada iako će to biti vrlo teško Lakersima oduzeti. Za osiguravanje prvog mjesta na Zapadu, Lakersima treba još samo jedna pobjeda u narednih pet susreta i teško je za vjerovati kako neće barem jednom slaviti.

Sigurno je kako im neće biti lako večeras kod Denvera, ali isto tako je sigurno kako su veliki favoriti u naredna četiri susreta i to vani protiv slabe Minnesote te u svojoj dvorani protiv Blazersa, Kingsa i Clippersa. Ako ne ostvare barem jednu pobjedu u tih pet susreta, nisu niti zaslužili jedinicu na Zapadu.

Gužva od drugog do petog mjesta

DALLAS, DENVER, PHOENIX, UTAH

Dallas (51-27)

Doma: San Antonio Spurs (48-30)

U gostima: Portland Trail Blazers (48-30), Sacramento Kings (24-54), LA Clippers (27-51)

Denver (51-27)

Doma: Los Angeles Lakers (55-22), San Antonio Spurs (48-30), Memphis Grizzlies (39-39)

U gostima: Phoenix Suns (51-27)

Phoenix (51-27)

Doma: Houston Rockets (40-38), Denver Nuggets (51-27)

U gostima: Oklahoma City Thunder (48-30), Utah Jazz (51-28)

Utah (51-28)

Doma: Phoenix Suns (51-27)

U gostima: New Orleans Hornets (35-44), Golden State Warriors (24-54)

U dvije divizije još se ne znaju prvaci. U Southwest diviziji vrlo blizu osiguravanja naslova nalaze se Dallas Mavericksi koji bježe tri pobjede Spursima i imaju relativno povoljan raspored do kraja. Uz teoriju da bi Spursi mogli upisati četiri pobjede, Dallasu bi pobjede kod Clippersa i Kingsa osigurale bolji omjer, prednost domaćeg terena u prvoj rundi doigravanja i divizijski naslov.

Denver i Phoenix imaju identičan omjer kao Mavsi, ali isto tako Mavsi imaju lakši raspored jer jedini igraju protiv dvije otpisane momčadi. S druge strane Denver i Sunsi imaju tri dvoboja sa sudionicima doigravanja sa Zapada.

Njihove pogreške vrebat će iz prikrajka Jazzeri koji imaju još samo tri utakmice, ali su također na 51 pobjedi. Jazzeri imaju gostovanja kod Hornetsa koji su ostali do kraja sezone bez Paula te kod Golden Statea dok će doma dočekati Sunse. Da bi se Jazzeri progurali do divizijskog naslova, trebaju se nadati, uz sve svoje pobjede, i porazima Nuggetsa i to čak dva poraza. Tri od četiri susreta Nuggetsi igraju na svom parketu i tek u posljednjem susretu gostuju kod Sunsa. Znajući koliko su dobri u Coloradu, teško je za očekivati da će upisati takav niz poraza, bez obzira na snagu Lakersa i Spursa.

Realnije je za očekivati kako će se Jazzeri boriti s Phoenixom za posljednje mjesto među prva četiri i tu bi mogla biti ključna njihova posljednja utakmica koja će biti odigrana u Salt Lake Cityju i to dan nakon što Sunsi u Arizoni dočekaju Nuggetse.

Trojka na istom omjeru

Portland, San Antonio i Oklahoma se pak bore za pozicije od šestog do osmog mjesta. Sve tri momčadi su na omjeru 48-30, a u prednosti se nalaze Blazersi koji imaju najbolji međusobni omjer. U prilog im ide i to što će Oklahomu dočekati u svojoj dvorani. Do kraja sezone još u Rose Gardenu gostuju i Dallas i Golden State dok će Portland biti na teškom iskušenju kod Lakersa.

PORTLAND, OKLAHOMA, SAN ANTONIO

Portland (48-30)

Doma: Dallas Mavs (51-27), Oklahoma City Thunder (48-30), Golden State Warriors (24-54)

U gostima: Los Angeles Lakers (55-22)

Oklahoma (48-30)

Doma: Phoenix Suns (51-27), Memphis Grizzlies (39-39)

U gostima: Golden State Warriors (24-54), Portland Trail Blazers (48-30)

San Antonio (48-30)

Doma: Memphis Grizzlies (39-39), Minnesota Timberwolves (15-63)

U gostima: Denver Nuggets (51-27), Dallas Mavs (51-27)

Momčad Natea McMillana igra u odličnoj formi, napokon se koliko-toliko kompletirala i favorit je za očuvanje šeste pozicije. Tri pobjede su realan domet jer su od Warriorsa jednostavno bolji, a Dallas i Oklahomu dočekuju na svom parketu te bi s porazom od Lakersa mogli ostati tu gdje jesu.

Oklahoma ima lakši raspored, od teških susreta imaju na svom parketu Sunse i gostovanje u Portlandu i upravo to gostovanje moglo bi biti ključno. Pobjednik tog dvoboja lako bi mogao zauzeti šestu poziciju.

Spursi su pak najlošiji u međusobnim dvobojima i trebat će do kraja ostvariti pobjedu više od izravnih konkurenata da bi ih prestigli. S obzirom da će gostovati kod Denvera, realno je da se nadaju da će Portland i Oklahoma upisati po dva poraza. Isto tako idu i u goste Dallasu koji je nešto bolje raspoložen prema gostima te imaju lagane susrete s Minnesotom i Memphisom.

U svakom slučaju očekuje nas ludih tjedan dana u kojima je sve moguće. Ono što je najbolje je da većina momčadi do kraja sezone neće moći kalkulirati, odmarati igrače, "gađati" protivnike jer jednostavno nitko ne može predvidjeti što bi se moglo dogoditi sutradan. Većina će morati ići punom snagom jer svaki poraz znači pad i po nekoliko pozicija, gubljenje prednosti domaćeg terena ili teži protivnik u doigravanju. Kako ćemo imati i veliki broj međusobnih dvoboja, ovo će biti pravi uvod u ono što nas očekuje u postsezoni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.04.2010. u 22:31
    U velikoj su prednosti ekipe koje zadnje utakmice igraju protiv ekipa koje su vec osigurale playoff... Tako je sad Chicago pobijedio Cavse sto vjerojatno ne bi uspjeli da je James igrao...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2010. u 19:21
    evo taman iz kladionice, makli su Chicago - Cleveland iz ponude
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2010. u 17:17
    NBA odavno nije bila zanimljivija...zicer dana danas je chicago ;)
    Obrisan korisnik