Košarka

Video: Deset veličanstvenih

Branimir Korać • petak, 16.04.2010.
Video: Deset veličanstvenih
Foto: EPA

Krajem regularnog dijela sezone u NBA ligi, polako se svode računi. Predstavljamo vam deset najvećih razočaranja sezone, kako momčadi, tako i pojedinaca, deset onih koji će sezonu 2009/2010 željeti zaboraviti što brže...

Na kraju svake sezone priča se uglavnom o onima zaslužnima, onima koji su napravili velike stvari, značajno napredovali, osvajali trofeje. No postoje i oni drugi, oni koji žele da se o njima što manje priča jer su jednostavno podbacili. Neki su bili očajno loši, neki nisu ispunili očekivanja, neki su teren zamijenili bolnicama.

1. New Jersey Netsi

Netsi su jedni od tih koji žele da ih se što manje spominje, barem još neko vrijeme. Igrali su najveći dio sezone kriminalno i stručnjaci su išli do te mjere da ih proglase najlošijom momčadi u povijesti lige. Sezonu su otvorili s omjerom 0-18 čime su srušili rekord gledajući najlošiji start u sezonu od strane jedne momčadi. Lawrence Frank je dobio otkaz, no pobjede su i dalje bile rijetkost.

Dok su prošle sezone Vince Carter i Devin Harris bili iznenađujuće dobar dvojac, odlaskom Cartera igra Netsa je izgubila dosta na kvaliteti i ono što su prikazivali na parketu bilo je vrlo loše. Navijači su bili frustrirani, momčad je bila ponižavana i jedini cilj do kraja sezone je bio ne postati momčad s najlošijim omjerom u ligi jedne sezone. Činjenica je da se uoči sezone nisu očekivale neke velike stvari, ali definitivno je malo tko očekivao ovakav pad i ovako lošu sezonu. Teško i da je isključivo odlazak Cartera bio ključan, jednostavno Netsi su ušli u katastrofalnu seriju, potpuno izgubili na samopouzdanju te na kraju mogu biti sretni što su uhvatili dvoznamenkast broj pobjeda (12).

2. Rasheed Wallace

Da su Celticsi mogli pretpostaviti na što će izgledati igra Rasheeda Wallacea ove sezone, ne bi im palo na pamet ga dovoditi. Zamišljen je kao jedan od najvažnijih igrača, onaj koji će s klupe dati dimenziju više, međutim bilo je više onih utakmica u kojima je Wallace izgledao kao da mu se ne da uopće biti na parketu i jedva čeka tuš i odlazak kući.

U obrani je vječito kasnio, građenje igrača podsjećalo je na ono Sama Hoskina u razdoblju dok je bio u Ciboni, a u napadu je iritirao najzagriženije navijače Celticsa uglavnom bezuspješnim pokušajima za tri poena. Postotak za tricu je spustio na svega 28 posto, ali to ga nije smetalo da se konstantno izvlači i traži loptu. Pred kraj sezone bio je sve češće izvrgnut zvižducima te nije uopće bio ono zbog čega ga je Rivers doveo - prevaga s klupe.

3. Greg Oden

Prije sezone su mnogi Blazerse svrstavali među one momčadi koje mogu iz drugog plana napraviti veliki posao. Ključ za to bio je zdravi Greg Oden koji je napokon trebao opravdati poziciju prvog izbora na draftu. Preko ljeta je radio više nego ikad, dramatično je podignuo igru i postao je na početku sezone vrlo važna karika u McMillanovom stroju.

Međutim početkom prosinca dogodilo se ono što je Odenu, a dobrom dijelu i Blazersima uništilo sezonu. Protiv Houston Rocketsa u jednom bezazlenom skoku za loptu nezgodno je doskočio na desnu nogu i čim je dodirnuo tlo bolna grimasa je naznačila kako se teško ozlijedio. Pukla je patela, Oden je ostao u grču ležati na parketu, a i suigračima je odmah sve bilo jasno. Brandon Roy se odmah uhvatio za glavu, svjestan kako su izgubili Odena do kraja sezone. Još jedna frustrirajuća sezona za čovjeka koji je trebao biti onaj kotačić koji Blazerse može približiti borbi za naslov. Sada slijedi novi povratak, mukotrpan rad i nada kako ponovno neće doživjeti istu sudbinu.

4. Detroit Pistons

Ogromno razočaranje ove sezone su Detroit Pistonsi. Prošle sezone imali su omjer 39-43 i tijekom ljeta su im svi prognozirali napredak te borbu i za prednost domaćeg parketa u doigravanju. Itekako su se prevarili. Pistonsi su na kraju skupili za ovu momčad mizernih 27 pobjeda i bili miljama daleko od doigravanja.

U odnosu na početak sezone ranije ostali su bez McDyessa, Wallacea, Afflaloa, Billupsa i Iversona, no u ovu sezonu su krenuli uz Hamiltona, Princea, Stuckeya i Maxiella i s Benom Gordonom, Charlyjem Villanuevom, Chrisom Wilcoxom, Austinom Dayom, Benom Wallaceom i očekivali velike stvari. Na papiru su i imali vrlo dobru ekipu, ali na terenu je to bilo posve drugačije. Bez ikakve kemije, s katastrofalnom igrom i puno puno nervoze. Porazi su se nizali, a kada vam je na kraju sezone najsvjetlija točka rookie iz druge runde drafta Jonas Jerebko, nemate niti pravo očekivati neki rezultat.

5. Gilbert Arenas

Gilbert Arenas ove je sezone doslovno shvatio kako je shooting guard. Svijet je ostao šokiran nakon što su iz svlačionice Wizardsa procurile informacije kako su Javaris Crittenton i Gilbert Arenas unijeli oružje u svlačionicu te se sukobili. Svi pokušaji minoriziranja događaja od strane igrača Wizardsa, Arenasa i Crittentona nisu naišli na odobravanje lige. Određena je suspenzija i to u neodređenom trajanju.

Što je Arenasu bilo u glavi da je donio oružje u svlačionicu, teško je reći. Nakon teške borbe s ozljedama i dugačke pauze, ove sezone je trebao ponovno nositi svoju momčad, biti pravi i pomoći Washingtonu da dođe do doigravanja. Međutim od početka sezone u svlačionici Washingtona je malo toga štimalo, igrači su se bunili na "raspodjelu lopti", Arenas je imao sjajnih, ali i očajnih utakmica i sve je kulminiralo njegovim sukobom s Crittentonom. Kada je postalo jasno kako je završio sezonu, bilo je jasno kako su i Wizardsi završili sezonu. Postao je i definitivni krivac za još jednu slabu sezonu svoje momčadi.

6. Hidayet Turkoglu

Turski Jordan s velikom pompom je dočekan u Torontu, kao igrač koji je nedostajao Raptorsima u pohodu na velike stvari. Na žalost po sve navijače Raptorsa, Turkoglu je bio daleko od te etikete, bilo je vrlo malo utakmica u kojima je opravdao naziv druge zvijezde momčadi s devet milijuna dolara godišnje vrijednim ugovorom.

Jedino u što se Turkoglu odlično uklopio je to što je igrao u najlošijoj obrani lige. S malo čime je podsjećao na onog Hedu iz Orlanda koji je i natjerao brojne klubove preko ljeta da se potuku za njegov angažman. Na kraju u cijeloj priči šampanjac vade Blazersi koje je Turkoglu kontroverzno, zbog želje supruge, odbio te je u Portland sletio Andre Miller. "Mrs. Turkoglu, thanks for Andre", bio je transparent koji je dočekao Turkoglua u Portlandu i upravo on sve govori.

7. Elton Brand

Elton Brand stigao je u Philadelphiju prošle sezone u tradeu s Clippersima i ako se prošle sezone još uhodavao i nisu se očekivale velike stvari, ove sezone nije bilo tako. Upravo Brand bio je jedan od glavnih razloga visokih očekivanja Sixersa, računalo se na njegove prezentacije u rangu onih iz Clippersa, no Brand je bio najvećim dijelom sezone daleko od toga.

13 poena i 6,1 skok u prosjeku po susretu za najskupljeg igrača momčadi je premalo. Ne samo najskupljeg igrača momčadi već i jednog od najplaćenijih igrača lige. Sixersi će Branda u sljedećoj sezoni platiti 16 milijuna dolara, zatim u sezoni 2011/2012 17 milijuna te u posljednjoj sezoni ugovora 2012/2013 čak 18 milijuna dolara. Puno previše za ono što prikazuje na parketu.

8. Chicago Bulls

Nakon prošle sezone i doigravanja u kojem su odveli Celticse u sedam utakmica, nitko nije očekivao kako će se Chicago do posljednjih sati regularnog dijela sezone boriti za doigravanje. Bullsi su bili po mnogima siguran sudionik doigravanja, pa čak i momčad koja je spremna napraviti puno nereda među onim najvećima.

Na kraju je sezona bila više traumatična nego dobra. U jednom razdoblju imali su čak deset uzastopnih poraza, Vinny del Negro se nije jednom našao na rubu otkaza, a posljednje informacije govore čak i o malo žešćoj svađi s GM-om Johnom Paxsonom. Sve to govori o nervozi u Bullsima, nervozi uoči početka doigravanja i borbe s Cleveland Cavsima, bez dvojbe prvim favoritima za naslov. Ono što još više treba brinuti navijače Chicaga je loša igra. Bullsi igraju prilično loše, teško se nameću i samo zahvaljujući velikoj pojedinačnoj kvaliteti i slabijoj konkurenciji na Istoku su dohvatili na kraju doigravanje. S ovakvom igrom na Zapadu bi doigravanje ostao samo san.

9. Allen Iverson

Bio je jedan od najvećih igrača lige, istinska zvijezda koju su mogli samo voljeti ili mrziti. Bilo je teško biti ravnodušan prema Iversonu. Ovih godinu dana su mu vjerojatno najteži u životu. Neizvjesnost oko toga gdje će igrati, bolest kćerkice, završetak karijere.

Dugo je AI čekao s odlukom gdje će igrati ove sezone i onda se odlučio za Memphis. Međutim tamo su ga tretirali kao klinca, ulazio je s klupe, nakon par pogrešaka selio je na klupu. Poklopilo se i da mu se kćerkica razboljela i došlo je do sporazumnog raskida ugovora. Nakon kraće pauze stigao je poziv iz Philadelphije, iz momčadi u kojoj je AI stekao slavu. Uz jake emocije vratio se u Philadelphiju, međutim i tamo je odigrao svega 25 utakmica, stalna putovanja na relaciji Atlanta - Philadelphia bila su preteška i Iverson je zbog osobnih razloga sezonu završio znatno ranije nego je želio. Hoće li se vratiti i kada će to biti, još niti Iverson ne zna. U ovom trenutku mu je ipak zdravlje djeteta prioritet, košarka je, logično, u desetom planu.

10. Blake Griffin

Prvi izbor prošlogodišnjeg drafta trebao je biti ono što su Clippersi dugo čekali. Prava zvijezda koja će ih značajno podići i napraviti momčad konkurentnom. Međutim, nije sve bilo baš tako sjajno, barem ne ove sezone. Griffin još uvijek nije stupio na parket zbog ozljede koju je zaradio još u predsezoni.

Tijekom predsezone je zaradio stres frakturu koljena te je objavljeno kako će na debi u NBA ligi pričekati nekoliko tjedana. Posljednji pregledi prije nego što se trebao priključiti momčadi utvrdili su kako se Griffinov oporavak ne odvija kako su svi računali te je podvrgnut operativnom zahvatu čime mu je i završena sezona. Ova sezona je za njega bila za zaborav, no sljedeća ne bi smjela biti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.04.2010. u 17:31
    Odlican clanak! Steta za Iversona,istinsku legendu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2010. u 10:07
    kako razočarenje može biti momčad koja je ušla u playoff a da je prije sezone ostala bez najboljeg strijelca, a tijekom sezone imala puno ozljeda ključnih igrača? bez obzira na prošlogodišnju playoff seriju protiv Celticsa, Bullsi prije početka sezone nisu bili među nekim favoritima. svaka čast na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2010. u 00:59
    Odličan članak, svaka čast! Ja bih još pridodao i Stephona Marburya s onom ''Barbie girl'' izvedbom zbog koje je izgubio ugovor i legendarne pokušaje za triple-double Andraya Blatche-a iz Wizardsa, haha...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.04.2010. u 23:54
    dobar clanak,podrzavam ove analize na kraju sezone! jednu stvar bi posebno istaknuo: turkoglu,dali su mu vise nego solidan ugovor i nije nista pokazao,nije mi jasno kako su ga toliko precjenili... odmah cim su ga potpisali bio sam skeptican!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.04.2010. u 23:36
    Svaka cast na ogromnoj kolicini sakupljenih podataka i detaljnom poznavanju NBA lige i svega sto se oko nje dogadja. Lijepo je vidjeti ovako duboku analizu ovogodisnje NBA sezone...
    Obrisan korisnik