Nogomet

Je li već gotovo?

Ivana Strahija • ponedjeljak, 26.04.2010.
Je li već gotovo?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Međimurci su po nekima već ispali iz društva najboljih, no oni sami poručuju da dok ima utakmica borit će se za svaki bod. Najvažnija od svih zato je utakmica protiv Cibalije, koja ako otiđe na stranu vinkovačke momčadi za Međimurce znači sigurni put u niži rang.

U Međimurju sve počinje i završava s trenerima, upravom i novcem. Trener koji je prigovarao jer neki igrači nisu dobili plaće za devet mjeseci, Mario Ćutuk, po kratkom je postupku izletio s klupe, iako je u ugovoru imao klauzulu o 19 bodova u 15 kola. Otišao je nakon desetog kola, nije mu ostalo da pokuša ispuniti normu.

Srećko Bogdan, koji je naslijedio Ćutuka, nije, ako ćemo biti iskreni, donio ono što se od njega tražilo. A to su pobjede, beskompromisno postavljanje Međimuraca na travnjaku i izlazak iz opasne zone. Javljaju se doduše priče koje tvrde da je Bogdan dobivao papirić s popisom prvih 11, kao i kod svih trenera do tada, ali treba ipak negdje povući crtu i poginuti kao muško za svoje ideje. Jer, legendu Čečija sad će masa pamtiti kao trenera kojeg je "Zagrepčanec steral z kluba".

Razlozi za ostanak

S rukovodstvom u kojem čini se nema zdravorazumskog rezoniranja ili barem konsenzusa o važnim pitanjima, ne čudi skromno stanje na tablici. A kad se zna da ni međimursko gospodarstvo, koje cijela Hrvatska smatra nevjerojatno plodonosnim, ne daje ni "pet para" za NK Međimurje, uz iznimku samo par svijetlih primjera, stvari su još jasnije. Nije li kad se sve zbroji i oduzme, te dodaju igrači koji nisu s tog područja i kao takvi više koštaju, možda i logičnije da se Međimurje preseli rang niže?

Možda i nije. Razloga za negativni odgovor na to pitanje ima, ali oni neće zadovoljiti one koji bi na hrvatskim travnjacima željeli gledati Bundesligu, uz jednak broj gledatelja.

Radi se dakako o mladima. Ali, u Međimurju ne igra ni jedan mladi igrač Međimurja, kazat će neki, što je svakako istina, ali treba pogledati i kako se do sad radilo s tom djecom. Tek je osnivanjem Škole nogometa u jesen 2009. godine, neopterećene dugovima i duhovima prošlosti, stvoren temelj za kvalitetni rad, koji bi tek kroz neko vrijeme trebao iznjedriti mladež dovoljno dobru da igra na toj razini. Pošto Grad i Županija već sada imaju problema s isplatama Školi, sasvim je izvjesno da bi ispadanjem Međimurja iz prvog ranga natjecanja opao i interes za tu djelatnost.

Druga važna stvar jest gledateljstvo. Povratak Međimuraca u Prvu HNL bilo je pravi poticaj da se gledatelji vrate na SRC Mladost, a prvu je utakmicu Međimurja i Karlovca pratilo 1500 ljudi. U usporedbi s desecima tisuća bundesligaških gledatelja malo, ali za Čakovec jako puno. Agresivna igra s mnogo šansi za gol krasila je Međimurce u tim prvim utakmicama i na stadion dozivala jednaki broj zainteresiranih, a posjeta je počela opadati tek s dolaskom zime i za gledatelje neprijateljskih vremenskih uvjeta.

Novajlija Tomislav Ivković u NK Međimurje je doveden u zadnji čas, iako se kao logičnije rješenje činilo postavljanje primjerice Miljenka Dovečera, sportskog direktora Međimurja, koji je s momčadi prošao i ljetne i zimske pripreme, te svakog igrača poznaje u dušu.

Ivković je startao katastrofalno, s teškim porazom od 1:5 na domaćem travnjaku protiv Rijeke. To je utakmica koja nije smjela biti izgubljena ali jest, a ne možemo se oteti dojmu da je problem bio taktičke naravi. Umjesto obrane Međimurci su imali statiste, a umjesto napada nedefinirano nešto. Novi trener skupo je platio tu školu puštanja igračima slobode, a izgubljeno je nadoknadio već u idućem kolu pobjedom kod Lokomotive.

Da ostanak bude realna opcija Međimurje je trebalo pobijediti i protiv Varteksa kod kuće. Uz kartone koji su spriječili važne igrače u nastupu Međimurci su bili oslabljeni, ali ipak nismo na SRC Mladosti vidjeli igru kakvu bi trebali pružati oni kojima gori pod petama. Gostovanje u Zagrebu, označeno kao "točka odluke" u medijima, po Međimurce je završilo loše. Mogu se oni danas ljutiti koliko god žele na suce i na odluke, činjenica jest da su igrali dobro i zabili golove koje su morali, nitko im pobjedu ne b mogao oduzeti.

Tako dolazimo do tri kola pred kraj, s pogledom uprtim u Cibaliju. Vinkovačka ekipa doma je pobijedila veliki Dinamo i nikako nije lak protivnik. Tim više što će Stanko Mršić sasvim sigurno insistirati da njegovi momci na travnjaku u Čakovcu daju sve od sebe, ne bi li podsjetio domaće na svoju vrlu uspješnu misiju u međimurskom klubu, koja je završila čudno i bespotrebno.

Međutim, ukoliko Međimurci pobijede Cibaliju, otvara im se uzak, sklizak i neravan, ali ipak prostor za ostanak. Hajduk u Splitu nije mali zalogaj, ali svakako nije ni ona slavna negdašnja ekipa, a Šibenčane su kod kuće dobili i Varaždinci, pa bi se Međimurci mogli povesti njihovim primjerom.

Dakle, još uvijek nije sve gotovo, a s obzirom na to kako HNS dijeli licence i činjenicu da se još uvijek ne zna koliko će klubova ispasti, Međimurci sami sebi duguju dati svu raspoloživu snagu, lukavost, sportsku agresivnost i borbenost za posljednje tri utakmice.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.04.2010. u 09:01
    najgori klub na svitu...uprava ne moze 2 nacrtane ovce cuvat,u 3 godine prođe 160 igraca kroz klub i najmanje 10 trenera...a hami uvik ostaje,hehe,,,
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2010. u 10:29
    bravo kralju!potpisujen od riči do riči.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2010. u 22:58
    nedajte se decki!!!!!!!
    Obrisan korisnik