Košarka

Video: Triple-doubleovi za pamćenje

Mirza Seferagić • utorak, 18.05.2010.
Video: Triple-doubleovi za pamćenje
Foto: EPA

Nakon nedavno odigrane utakmice između Boston Celticsa i Cleveland Cavaliersa u kojoj je svu pažnju "ukrao" sjajni razigravač Celticsa Rajon Rondo s fenomenalnim triple-double učinkom, morali smo zaviriti u prošlost kako bi se prisjetili nekih od najboljih triple-double učinaka u povijesti doigravanja NBA lige...

U ovom izboru nije bitan redoslijed po kojem bi jedan triple-double trebao biti bolji od drugog već je ovo samo izbor deset, po našem mišljenju, najboljih triple-double učinaka u povijesti NBA playoffa. Redoslijed možete, ako želite, odrediti sami.

10. Jerry West (LA Lakers): 42 poena, 13 skokova i 12 asistencija.

Jerry West je ostvario ovaj sjajan učinak 1969. godine u sedmoj utakmici finala protiv Billa Russella i njegovih Boston Celticsa. Celticsi su bili u vodstvu gotovo cijelu utakmicu sve do pred sam kraj kad su Lakersi, vođeni sjajnim, ali ozlijeđenim Westom, došli na zaostatak od samo jednog poena dvije minute prije kraja utakmice i imali napad. Nažalost po Lakerse baš je West u tom istom napadu izgubio loptu i, na kraju se ispostavilo, utakmicu jer su se Celticsi uspjeli oduprijeti svim napadima, pa je utakmica završila pobjedom Bostona 108:106. Usprkos porazu, Jerry West je postao jedini igrač u povijesti lige koji je proglašen najkorisnijim igračem finalne serije iako je igrao za momčad koja je to finale izgubila.

9. Oscar Robertson (Cincinnati Royals): 32 poena, 19 skokova i 13 asistencija.

Kakav bi to bio izbor za najbolji triple-double učinak, a da se ne spomene ime vlasnika 181 takvog učinka u karijeri. Robertson je ostvario ovaj triple-double u pobjedi protiv Syracuse Nationalsa 1963. godine nakon produžetka, a završilo je rezultatom 131:127. Spomenimo da je Oscar Robertson vlasnik jednog od najnevjerojatnijih pothvata u povijesti košarke uopće. Naime, u sezoni 1961./62. ostvario je prosjek triple-doublea- 30.8 koševa, 12.5 skokova i 11.4 asistencija po utakmici!

8. Tim Duncan (San Antonio Spurs): 21 poen, 20 skokova, 10 asistencija i 8 blokada.

Duncan je ovim učinkom došao na prag besmrtnosti jer, da je uspio ostvariti još dvije blokade, postao bi prvi igrač u povijesti lige s ostvarenim quadraple-doubleom u finalnoj seriji i doigravanju uopće, ali nažalost po njega to se nije dogodilo. Ovaj učinak ostvario je u šestoj utakmici finala protiv New Jersey Netsa u sezoni 2002./03. i tako osigurao novi naslov Spursima i nagradu za MVP-a finalne serije.

7. Wilt Chamberlain (Philadelphia 76ers): 29 poena, 36 skokova i 13 asistencija.

Ovaj nevjerojatni pothvat legendarnog Wilta Chamberlaina smatra se najboljim triple-double učinkom u povijesti doigravanja NBA lige. Chamberlain je ovaj triple-double ostvario u petoj utakmici finala protiv Boston Celticsa i svog velikog rivala Billa Russella i tako pomogao svojoj momčadi da dođe do pobjede rezultatom 140:116. Ovom pobjedom Sixersi su osigurali naslov svladavši Celticse ukupnim omjerom 4-1.

6. Rajon Rondo (Boston Celtics): 29 poena, 18 skokova i 13 asistencija.

Iako nije bio previše poznat kada je došao u Celticse, Rondo se u zadnjih nekoliko sezona prometnuo u vjerojatno najboljeg playmakera u NBA ligi. Svake sezone sve više napreduje, a to dokazuje i ovaj sjajni triple-double ostvaren u četvrtoj utakmici drugog kruga doigravanja protiv Cleveland Cavaliersa koju su Celticsi dobili rezultatom 97:87. Ovo je po nekima treći najbolji triple-double svih vremena.

5. Jason Kidd (New Jersey Nets): 16 poena, 16 skokova i 19 asistencija.

Treći na listi igrača sa najviše ostvarenih triple-doublea u karijeri, legendarni Jason Kidd ovaj učinak ostvario je u trećoj utakmici prvog kruga doigravanja protiv Toronto Raptorsa 2007. godine. Netsi su dobili utakmicu rezultatom 102:89, a na kraju i seriju s 4-2 u pobjedama. Da stvar bude bolja, Kidd je u tih šest utakmica ostvario prosjek triple-doublea - 14.0 poena, 10.0 skokova i 13.2 asistencije po susretu! Netsi su u sljedećem krugu ispali od Cavsa (2-4), a Kidd je u svih 12 utakmica u tom doigravanju ostvario triple-double prosjek i tako postao tek drugi igrač u povijesti kojem je to pošlo za rukom.

4. LeBron James (Cleveland Cavaliers): 37 poena, 14 skokova i 12 asistencija.

Nakon što su se našli u situaciji da budu eliminirani u finalu Istočne konferencije protiv Orlando Magica (nakon prve četiri utakmice bilo je 3-1), Cavsi su morali odigrati nešto posebno kako bi se vratili u igru. A upravo to je učinio fenomenalni James. Cleveland je dobio ovu utakmicu sa 112:102, ali su na kraju ipak ispali ukupnim omjerom 4-2, te je Orlando otišao u veliko finale koje su kasnije izgubili od LA Lakersa.

3. Earvin "Magic" Johnson (LA Lakers): 14 poena, 11 skokova i 21 asistencija.

U finalnoj seriji koja se odigrala 1984. godine, između Lakersa i Celticsa, sve oči bile su uprte u dva velika rivala - Magica Johnsona i Larryja Birda. Nakon prve dvije utakmice u seriji rezultat je bio poravnat 1-1. A onda je u trećoj došlo vrijeme za Johnsona i njegov showtime. Njegova 21 asistencija ostvarena u ovoj utakmici je još uvijek rekord kad su u pitanju velika finala. Spomenimo da Johnson drži rekord NBA lige po broju triple-doublea ostvarenih u doigravanju s 30. Ukupno je u karijeri ostvario 138 takvih učinaka i drugi je na listi svih vremena odmah iza Oscara Robertsona koji ih je ostvario 181.

2. Larry Bird (Boston Celtics): 29 poena, 11 skokova i 12 asistencija.

Jedan od najboljih šutera u povijesti lige, Larry Bird ovim je učinkom osigurao 16. naslov Celticsima jer im je donio odlučujuću pobjedu u šestoj utakmici protiv Houston Rocketsa 1986. godine, a rezultat je bio 114:97. Bird je te godine bio MVP sezone i MVP finala, a ova momčad Bostona se smatra najboljom u povijesti.

1. James Worthy (LA Lakers): 36 poena, 16 skokova i 10 asistencija.

U finalu 1986. godine našli su se Lakersi i Detroit Pistonsi. I dok su svi očekivali da će glavnu riječ voditi Magic Johnson s jedne i Isiah Thomas s druge strane, titulu MVP finala ponio je James Worthy zahvaljujući ovom fenomenalnom triple-doubleu u odlučujućoj sedmoj utakmici koju su Lakersi dobili rezultatom 108:105. Tako su Lakersi postali prva momčad nakon Boston Celticsa koja je obranila naslov. Oko ove utakmice stvorilo se dosta kontroverzi jer je par sekundi do kraja utakmice Detroit imao napad za zadnji šut, a lopta je bila u rukama Thomasa. Magic Johnson je čvrsto startao na njega i srušio ga na pod, ali suci se nisu oglasili te je tako naslov ostao u LA-u.

Bilo je još mnogo onih koji su ostvarivali sjajne triple-double učinke u povijesti doigravanja, ali nažalost ne mogu svi stati na ovu listu. A gledajući što danas na NBA parketima rade Rondo, James, Chris Paul ili Russell Westbrook možemo sa sigurnošću ustvrditi da nas čeka još puno velikih utakmica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 23:00
    @razjarena riba i @križevci,Robertson je u toj sezoni ostvario 41 triple-double u 79 odigranih tekmi.Legenda! @križevci,E,stari,moram ti se ispričati jer sam ti slučajno stavio ovaj -1 za komentar-nisam uopće znao da se to može,pa sam slučajno to kliknuo,a sad se više neda ispravit...sorry još... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack18.05.2010. u 19:50
    @razjarena riba Robertson je jedini igrač koji je u jednoj sezoni imal dvoznamenkast prosjek poena,skokova i asista..tak da u prosjeku ispada da je u svakoj tekmi te sezone imal triple-double,al mislim da ga nije doslovce u svakoj tekmi ostvaril..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 17:43
    ček kaj je robertson u svakoj utakmici zabijao triple- double???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 16:59
    Rajon Rondo (Boston Celtics): 29 poena, 18 skokova i 13 asistencija. Momak ima sve: talent, znanje, mirnoću, rutinu i 3 igrača u svlačionici koji bi naučili čak i lukšu andrića kako se igra košarka... S 25.god će imati 2 NBA prstena
    Obrisan korisnik