Košarka

Vrankovićev popis pod povećalom

Branimir Korać • utorak, 18.05.2010.
Vrankovićev popis pod povećalom
Foto: EPA

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Josip Vranković 18. veljače je pred Stručnim savjetom predstavio kandidate za nastup na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Na popisu su se našla 33 imena, a u dva dijela vam donosimo pregled u kakvoj su formi igrali tijekom ove sezone...

Pred hrvatskim košarkaškim selekcijama je burno ljeto. Vrhunac će biti nastup na Svjetskom prvenstvu u Turskoj gdje se očekuje ponešto izmijenjen sastav u odnosu na Europsko prvenstvo u Poljskoj. Izbornik Josip Vranković predstavio je u veljači popis od 33 imena kao one igrače na koje će biti usredotočena pažnja do kraja sezone te koji su među kandidatima za nastup u Turskoj. Kako su i koliko igrali, možete saznati u dvodijelnom pregledu.

Zoran Planinić (CSKA) 22,5 minute; 8,6 poena; 2,9 skokova; 2,8 asistencija; 1,4 ukradene: Odlaskom Messine i dolaskom na klupu Pašutina, Planinić je dobio veću minutažu. U Pašutinovoj koncepciji igrao je tijekom sezone važnu ulogu iako ga muče leđa i u posljednje vrijeme baš zbog toga nije na onoj najvišoj razini. Međutim, iza Planinića je dobra sezona s najzapaženijom utakmicom u VTB ligi protiv Žalgirisa u kojoj je upisao 26 poena i šest skokova. U CSKA se nije lako izboriti za poziciju, momčad je prepuna kvalitetnih pojedinaca i izbornika svakako može veseliti njegova pozicija u momčadi.

Vezane vijesti

Davor Kus (Benetton) 28,3 minute; 10,7 poena; 2,0 skoka; 2,8 asistencija: Kus je u Benettonu nastavio kao prošle sezone u Ciboni. Otprilike jednaka važnost u momčadi s jednako dobrim i lošim utakmicama. Kod svakog trenera je dobio dobru minutažu i slobodu u napadu te je odigrao nekoliko uistinu vrhunskih utakmica. Posebno se ističe ona u talijanskom prvenstvu protiv Ferrare kojoj je utrpao 32 poena uz tricu 10/14, a uz bok toj je ona protiv Cantua kada je ubacio 34 poena. Ove sezone u Benettonu je među nositeljima igre, no treba priznati i kako Benetton nije ona Top europska momčad.

Marin Rozić (Cibona) 22,8 minuta; 9,2 poena; 2,8 skokova; 1,5 asistencija; 1,3 ukradena: Teška ozljeda Ahilove tetive obilježila je sezonu Ciboninog kapetana. Rozić je bio vrlo važan igrač u Perasovićevoj koncepciji, međutim teška ozljeda u susretu NLB lige protiv Partizana ga je izbacila van parketa do kraja sezone i Rozić još uvijek nije spreman za nastup. Kako je predugo van parketa, pitanje je u kakvom će izdanju biti uoči Svjetskog prvenstva, no na njemu je da se prvo posve oporavi, a zatim možemo razgovarati o pozivanju u krug reprezentativaca.

Damir Markota (Bizkaia Bilbao) 17,4 minute; 4,4 poena; 3,3 skoka; 1,0 asistencija: Onaj od kojeg se ove sezone puno više očekivalo svakako je Damir Markota. Šveđo je daleko od očekivanih igara, nije imao nikakvo povjerenje trenera u Bilbau, a i kada bi dobio priliku, u napadu je vrlo teško dolazio do lopti. Ove sezone je napravio korak nazad i izuzev briljantne utakmice protiv Turk Telekoma u Eurokupu (27 poena i sedam skokova), na prste se mogu nabrojati dobre utakmice. Morat će na pripremama dobro zapeti da bi uvjerio Vrankovića da mu je mjesto u reprezentaciji.

Mario Kasun (Efes Pilsen) 14,6 minuta; 8,0 poena; 5,1 skok: Iako se nakon Eurobasketa u Poljskoj oprostio od reprezentacije, Josip Vranković je uvrstio Kasuna na širi popis i pokušat će ga nagovoriti na nastup. Kasun već godinama ima velikih problema s ozljedama, teško se sjetiti kada je posljednji put bio vrhunski spreman bez ikakvih poteškoća, no i ove sezone uz malu minutažu bilježi dobre učinke. U Istanbulu mu se minutaža dozira, ne igra previše, ali ono vrijeme što provede na parketu iskoristi jako dobro. Niti jednu utakmicu nije odigrao više od 24 minute, a uspio je ostvariti i četiri double-double učinka i to jedan od njih u svega 15 minuta (19 poena, 11 skokova protiv Aliage). U Euroligi je igrao odlično protiv Reala, Maccabija, Montepaschija i Olympiakosa te pokazao da se na njega mora računati. Naravno, ukoliko može i želi.

Marko Popović (Uniks) 28,4 minute; 16,2 poena; 2,6 skokova; 4,0 asistencije: Marko Popović je u pravom smislu riječi zvijezda Uniksa i neupitan član Vrankovićevih 12. Popović iza sebe ima još jednu odličnu sezonu, prva je opcija u napadu Uniksa i kao miljenik navijača prva zvijezda momčadi. Imao je i on manjih problema s ozljedom, međutim bez obzira na to igrao je jako dobru košarku i to u svim natjecanjima u kojima je Uniks nastupio. Uspio se upisati i u povijest Eurokupa utrpavši 36 poena uz tricu 9/14 Bešiktašu i ne samo da je bio prva šuterska opcija u Uniksu, stigao je i razigravati momčad te je ujedno i prvi asistent momčadi.

Marino Baždarić (Cedevita) 33,1 minuta; 16,0 poena; 4,7 skokova; 3,3 asistencije; 1,1 ukradena: Cedevita igra najbolju sezonu u povijesti kluba, a važnu ulogu u tome igra i Marino Baždarić. Baždarić je napadački uz Žižića definitivno najjača opcija Cedevite dok u obrambenom dijelu ipak mora popraviti neke stvari kako bi i u reprezentaciji mogao biti od koristi. Bivši je reprezentativac s dobrom internacionalnom karijerom i svakako zanimljiv igrač koji će se preko priprema pokušati nametnuti. Dobre igre u Cedeviti sigurno su mu bile od velike pomoći u podizanju samopouzdanja koje je bilo djelomično uzdrmano zbog šarenih igara u Španjolskoj.

Hrvoje Perić (Zadar) 26,1 minuta; 13,0 poena; 5,4 skokova; 1,7 asistencija; 1,1 ukradena: Hrvoje Perić napravio je značajan iskorak ove sezone i apsolutno je zaslužio poziv u krug reprezentativaca. Definitivno je igrač kojeg se mora imati u vidu kada su u pitanju kandidati za Tursku, ove sezone je nositelj igre Zadra i to posebno u posljednje vrijeme. S obzirom da je Rozić imao tu neugodnu ozljedu koja ga je izbacila van parketa na predugačak period, Perić se nameće kao prava alternativa za to upražnjeno mjesto ukoliko se Cibonino krilo ne nametne na pripremama. Iako, možda ne bi bilo loše da čak obojica putuju u Tursku zbog Rozićevog obrambenog i Perićevog napadačkog potencijala.

Damjan Rudež (Cedevita) 24,2 minute; 11,1 poen; 2,8 skokova; 1,0 asistencija: Prilično nekonstantna sezona je iza Damjana Rudeža. U dresu Cedevite je imao sjajnih, ali i blijedih utakmica, no i tako je bio jedan od glavnih igrača. Je li to dovoljno za reprezentaciju, odlučit će izbornik. I ove sezone je njegova igra u napadu dosta ovisila o šutu za tri poena, kada bi pogodio prve šuteve, bio je agresivan, ali se znao i malo izgubiti ukoliko sve ne krene onako kako je zamislio. Definitivno ima potencijal i to u obje faze igre i možda mu pripreme reprezentacije pomognu da uhvati kontinuitet i postane još važniji čimbenik u našoj košarci.

Nikola Vujčić (Olympiakos) 12,9 minuta; 7,1 poen; 2,5 skoka; 1,5 asistencija: Doprvak Europe ima vrlo široku momčad i ne čudi što Nikola Vujčić nema preveliku minutažu. Početkom sezone igrao je više i igrao je dobro, međutim kasnije je Giannakis počeo davati više prilika ostalim igračima te se tako i Vujčićeva minutaža razvodnila. Još uvijek je igrač na kojeg se može računati s klupe, Giannakis to jako dobro zna iako ne treba bježati od činjenice da to nije onaj Vujčić od prije nekoliko godina. Bez obzira na to mjesta u reprezentaciji ima i ostaje za vidjeti kakvi su Vrankovićevi planovi s njim. Njegova želja je neupitna.

Roko Leni Ukić (Fenerbahče Ülker) 19,2 minute; 8,8 poena; 1,6 skokova; 2,2 asistencije: Teška je sezona iza Roka Ukića. U Bucksima nije dobio nikakvu priliku. Jednom ga je Skiles "pustio s lanca", Roko je Buckse sa 17 poena odveo do pobjede, međutim ostalo je bilo mučenje prepuno nepovjerenja. Na kraju je uslijedila najbolja odluka, raskid ugovora i povratak u Europu. U Fenerbahčeu se vrlo brzo prilagodio i danas je jedan od najvažnijih igrača. Lom ruke ga je spriječio u tome da bude još konstantniji i nadoknadi one male minute iz Milwaukeeja, no za Roka nema brige. Bit će on pravi u Turskoj, u to ne sumnjamo.

Damir Rančić (Xacobeo) 18,2 minute; 9,8 poena; 1,3 skoka; 1,5 asistencija: Ovo neće biti baš sezona za anale Damira Rančića. U Zadru je igrao važnu ulogu u koncepciji Zmage Sagadina, međutim dolaskom na klupu Danijela Jusupa Rančićeva minutaža je sve više padala da bi na kraju zatražio raskid ugovora. Otišao je u Španjolsku u Xacobeo, momčad koja je već tada bila jednom nogom van ACB lige, nije joj previše pomogao i na kraju učinio svoju sezonu uspješnom. Igre s početka sezone svakako bi ga uvrštavale među potencijalne reprezentativce, ovako će vrlo teško izboriti Tursku. Šteta, ima sjajnu ruku i odličan je šuter, ali završnica sezone mu baš i ne ide u prilog.

Mario Stojić (Alicante) 26,6 minuta; 10,4 poena; 3,5 skoka; 1,9 asistencija: Mario Stojić je konstanta. Obrambeno jako dobar, napadački sasvim korektan i bio je čovjek velikog povjerenja trenera Alicantea. U najjačoj europskoj ligi odigrao je niz dobrih utakmica, a njegovo pozivanje u reprezentaciju vjerojatno će ovisiti o načinu igre kakav će izbornik Vranković izabrati. U mandatu obrambeno orijentiranog izbornika Repeše Stojić je konstantno bio "tu negdje", nije imao veliku ulogu, ali je bio član A reprezentacije. Ova sezona mu je na razini prethodnih, možda je imao nešto manje lopti u napadu nego u Menorci, ali može se reći kako je odigrao na očekivanoj razini.

Vedran Vukušić (Cibona) 22,8 minuta; 5,6 poena; 3,5 skoka: Činjenica je da Hrvatskoj najviše nedostaje prava klasična četvorka i tu u priču ulazi Vedran Vukušić. Vukušić je igrač koji može otvoriti reket, koji će ubaciti otvorenu tricu, odigrat će dobru obranu i napraviti ono što se od krilnog centra očekuje. Kod Perasovića ne mogu igrati oni koji se "švercaju u obrani", koji se ne bore i u krajnjem slučaju i oni koji ne posjeduju kvalitetu. Vukušić je ove sezone u svim natjecanjima odigrao u prosjeku 23 minute što pokazuje kakvo mišljenje Perasović ima o njemu. Imao je nekoliko dojmljivih partija, sjetimo se samo posljednjeg euroligaškog okršaja u Vitoriji protiv Caje Laboral i šteta je da su i njega mučila leđa te je bio prisiljen na pauzu u najgore vrijeme. Međutim, on je definitivno zanimljiv materijal.

Leon Radošević (Cibona) 21,0 minuta; 6,2 poena; 3,5 skoka: Radošević je definitivno ugodno iznenađenje i pravo osvježenje u našoj košarci. Možda tehnički nije savršen, ali to je "klinac" koji ima svjetlu budućnost i zaslužio je da ga Vranković stavi na širi popis. Od svih "novozelandskih" talenata, Radoševića se najmanje spominjalo kao onog koji bi mogao eksplodirati, a upravo on je pružio najviše. Dijelom zbog ozljede Bagarića iskočio je u prvi plan, dobio je priliku i sjajno je iskoristio. Pod Perasovićevom paskom napreduje iz dana u dan i nadmašio je već sada one možda talentiranije igrače svoje generacije.

Rok Stipčević (Zadar) 33,5 minute; 14,1 poen; 2,3 skoka; 3,8 asistencija; 1,7 ukradenih: Dovoljno je pogledati minutažu Roka Stipčevića i jasno je koliko je važan igrač Zadranima. Međutim Rok je definitivno igrao previše. U nekim susretima kada stvarno nije bilo potrebe da na parketu provede više i od 20 minuta, on je debelo prebacivao 30 minuta i to ne za minutu dvije, već bliže 40 minuta. Sve se to mora osjetiti na igraču pa tako Stipčević ima tijekom svih susreta dosta "sinusoida" jer mu nerijetko jednostavno nedostaje svježine. Koliko će ovo biti za njega dobra ili loša sezona, ovisit će o tome hoće li Zadar postati prvak Hrvatske. Ukoliko ne postane, može ju proglasiti propalom, u protivnom može biti zadovoljan. Ipak je on vođa ove momčadi i jedan od odgovornijih za (ne)uspjeh. Što se reprezentacije tiče, na vanjskim pozicijama imamo gužvu, ali na pripreme dolazi s jednakim statusom kao dobar dio igrača i na njemu je da se izbori za priliku.

U drugom dijelu pregleda u srijedu pročitajte kakvu su sezonu imali Marko Tomas, Zoran Vrkić, Ante Tomić, Krešimir Lončar, Jakov Vladović, Krunoslav Simon, Matej Karlović, Mario Delaš, Luka Žorić, Toni Prostran, Bojan Bogdanović, Tomislav Zubčić, Goran Suton, Lukša Andrić, Marko Banić, Stanko Barać i Drago Pašalić - preostali igrači sa šireg popisa izbornika Vrankovića.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 15:10
    rozić neće ni igrat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 15:09
    može sve ali vujičić ne
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2010. u 10:24
    opet nemamo pravu trojku jer marin rozić nije pravi igrač...tko forsira njega nije mi jasno...kao neki obrambeni igrač...da,to su oni igrači koji nemaju ništa drugo...pa ajmo reći da imaju srce i dobru obranu te karakter vođe...ma dajte ljudi....kao se ozljedio cibona proigrala...nema tricu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Zvrx19.05.2010. u 10:21
    Bitno je zvat samo one igrače koji će s guštom i posebnim motivom nositi "sveti dres". Ako igrač nema želju bolje je da ga se ne zove bez obzira na kvalitetu.
    Zvrx
  • bokam19.05.2010. u 08:51
    Petorka koja može učiniti čuda u budućnosti i odlično bi se nosila sa amerima: 1-Ukić, 2- Tomas 3- Delaš 4-Tomić 5-Barać = BUDUĆNOST HRVATSKE
    bokam