Nogomet

A izgubili su od Luksemburga

Tomislav Pacak • četvrtak, 27.05.2010.
A izgubili su od Luksemburga

Pod ravnanjem ponajboljeg svjetskog trenera Ottmara Hitzfelda, Švicarci dolaze u Južnoafričku Republiku odlučni da naprave "nered" i isprave razočaranja koja su priuštili svojim navijačima na protekla dva velika natjecanja...

Švicarci po četvrti puta zaredom dolaze na veliko natjecanje, a s posljednja tri nose bolne uspomene. U Portugalu su imali pretešku skupinu (Francuska, Engleska, Hrvatska), no u Njemačkoj su 2006. igrali vrlo solidno, samo da bi kući otišli u osmini finala, ispisavši pritom povijest svjetskih prvenstava.

Naime, osim što su postali prva momčad koja je ispala bez primljenog pogotka (u osmini finala na jedanaesterce su ih zaustavili Ukrajinci), Švicarci su postali i prvi u povijesti SP-ova koji su promašili sve jedanaesterce koje su pucali u raspucavanju (tri). To je zasjenilo inače dobar turnir Švicaraca, koji su odigrali 0:0 s kasnijim finalistom Francuskom, te su s 2:0 svladali i Togo i Južnu Koreju.

IZBORNIK

Ottmar Hitzfeld rođen je 12. siječnja 1949. godine u Lörrachu, a nakon uspješne igračke karijere (napadač) postao je jedan od najuspješnijih trenera posljednjih 30 godina. Po struci učitelj matematike i tjelesnog, Hitzfeld je s Borussijom Dortmund i Bayernom nanizao svu silu trofeja, a dva puta je proglašen svjetskim trenerom godine. Uz Ernsta Happela i Josea Mourinha jedini se može podičiti osvajanjem Kupa/Lige prvaka s dva različita kluba, a ukupno je osvojio 18 velikih trofeja (sedam Bundesliga). "General" je švicarsku reprezentaciju preuzeo u ljeto 2008. godine i s njom se plasirao na SP kao prvi u skupini 2.

Dvije godine kasnije Švicarci su imali još više razloga za tugu jer su na domaćem Euru ispali već u skupini. Puno nesreće i peha skupilo im se u dva poraza s Češkom i Turskom, pa im nije pomogla ni pobjeda protiv Portugala u zadnjem kolu.

U kvalifikacije za SP startali su neuvjerljivo (remi kod Izraela), a nastavili - očajno. Naime, Švicarci su izgubili kod kuće protiv Luksemburga, jedne od uvjerljivo najslabijih reprezentacija Europe. Međutim, oporavili su se od tog razočaranja i nastavili puno bolje, a s dvije pobjede protiv Grčke prometnuli su se u favorita skupine. Odlazak na SP potvrdili su remijem protiv Izraela u zadnjem kolu.

Švicarci imaju tri "prastara" četvrtfinala na SP-ovima (1934., 1938. i 1954.), ali zato u posljednje vrijeme bilježe dobre rezultate u natjecanjima mlađih kategorija. Primjera radi, lani je njihova U-17 selekcija postala prvak svijeta.

Hitzfeld je dokazano sjajan trener, a kako u svojim redovima ima puno sasvim solidnih igrača, za očekivati je da Švicarska bude vrlo neugodan protivnik bilo kojoj reprezentaciji i potencijalni kandidat za (neočekivano) dobar rezultat.

Optimizam temelje na odličnoj obrani (osam primljenih golova u 10 utakmica u kvalifikacijama), dinamičnom veznom redu te iskusnom Alexanderu Freiju u napadu. Frei je za reprezentaciju zabio 40 golova, a u JAR-u će poželjeti nadoknaditi propušteno s Eura na kojem se ozlijedio u prvoj utakmici. Partneri u napadu bit će mu u kvalifikacijama efikasni Nkufo, te Bayerov Derdiyok. U kombinacijama bi bio i Marco Streller, no zbog ozljede je otpao tijekom priprema, a umjesto njega pozvan je Albert Bunjaku.

Hitzfeld pri objavi popisa nije vrludao, znao je komu će ukazati povjerenje: "Morao sam uzeti u obzir koliko je tko učinio u kvalifikacijama za SP. Uz to, razmišljao sam o ispravnom odnosu mladih i starijih igrača. Ponekad najbolji igrači ne čine nužno najbolju momčad."

Time je Hitzfeld objasnio, primjerice, poziv Senderosu koji se protekle sezone nije naigrao u Premiershipu, ali je u reprezentaciji već dugo ključni čovjek obrane.

Snage

Švicarska ne prima pogotke, ali to nije zasluga samo uže obrane, već i veznog reda, vjerojatno najjačeg dijela švicarskog "sata". Tranquillo Barnetta i Valon Behrami odlični su krilni igrači, a Gokhan Inler se u Udineseu nametnuo kao jedan od boljih zadnjih veznih Serie A. Uz prijeko potrebno iskustvo koje donosi Yakin i moć koju prezentira Gelson Fernandes, švicarska veza bit će najjači adut momčad na SP-u.

Slabosti

Švicarska ima samo jednu očiglednu slabost kada govorimo o okršajima s najboljim momčadima - u svojim redovima nema svjetsku klasu. Dobar timski rad to u velikoj mjeri može nadoknaditi, ali u potencijalnim ogledima osmine finala (ili kasnije) često presuđuje inspiracija i kvaliteta pojedinaca, a Švicarska nema Messija, Torresa ili Rooneyja.

Očekivanja

Uspjeh: Ako pretpostavimo da je Španjolska siguran putnik u osminu finala iz skupine H, Švicarska bi s Čileom i Hondurasom trebala voditi bitku za prolazak dalje. Šanse Švicaraca u tom se trokutu čine vrlo dobrima, pa bi pravi veliki uspjeh bio tek kada bi Švicarska prošla dalje od osmine finala. S obzirom da ih tamo čekaju Brazil, Portugal ili Obala Bjelokosti, to neće biti nimalo lako učiniti.

Realno: Bitka s Čileom za drugo mjesto trenutno je švicarska realnost, kao i blaga uloga favorita u tom ogledu. Nakon toga Švicarska neće biti favorit niti u jednom ogledu, što ne znači da ne može napraviti iznenađenje.

Neuspjeh: S obzirom da imaju boljeg trenera i bolju momčad nego 2006. godine, a podjednako tešku (laku) skupinu, ispadanje u prvom krugu s razlogom bi se smatralo neuspjehom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!