Nogomet

Napad se mora probuditi

Mihaela Bradovski • nedjelja, 30.05.2010.
Napad se mora probuditi

Nogometna reprezentacija Portugala na Svjetsko će prvenstvo otputovati, u odnosu na dosadašnje akcije, u ponešto izmijenjenom sastavu, a tamo ih očekuje nekoliko zadaća. Prolazak skupine primarni je cilj, cilj koji bi isprao gorak okus jedva uspješnih kvalifikacija. Prođu li skupinu, daljnji će uspjeh ovisiti o izboru protivnika, ali i o raspoloženju ofenzivaca...

Iza Portugala je težak kvalifikacijski ciklus. Karte za Južnu Afriku Queiroz, Ronaldo i društvo rezervirali su tek nakon susreta dodatnih kvalifikacija protiv BiH u kojima također nisu briljirali stoga im je put na Svjetsko prvenstvo izboren "pet do dvanaest" odlična prilika da se riješe barem dijela kritika. Osim toga, dožive li idućeg mjeseca neuspjeh bit će to i novi oproštaj Quiroza od izborničke uloge.

Carlos Queiroz

57-godišnji Queiroz klupu Portugala preuzeo je u ljetu 2008. godine povevši nacionalnu vrstu u novi kvalifikacijski ciklus. Poznat kao stručnjak koji voli rad s mladim igračima u tom je području osvajao brojne nagrade i naslove od kojih su svakako najvrjedniji naslovi svjetskih juniorskih prvaka s Portugalom 1989. i 1991. godine. Prvo mjesto osvojio je na Europskom prvenstvu igrača do 17 godina, također s Portugalom (1989.). Uz spomenute uspjehe vezan je njegov najveći trenerski pothvat, otkriće zlatne portugalske reprezentacije na čelu s Figom i Rui Costom. Zahvaljujući odličnim rezultatima s omladinskim sastavima 1991. godine dobio je priliku voditi i A selekciju, no nakon što nije uspio ostvariti odlaske na Euro i SP dvije godine kasnije smijenjen je s te funkcije. Osim Portugala kao izbornik vodio je Ujedinjene Arapske Emirate i Južnu Afriku, dok su od klupskih poslova najzvučniji oni pomoćnika Alexu Fergusonu u Manchester Unitedu, odnosno samostalno vođenje Real Madrida u sezoni 03./04.

U deset dvoboja koje je odradio u protekle dvije godine Seleçao je slavio pet puta, upisao četiri remija i tek jedan poraz, no neuvjerljivost koja se pamti iz tih susreta snažnija je od statistike, ali i činjenice da je riječ o reprezentaciji sačinjenoj od članova najjačih europskih klubova. Da će do pozicije sudionika Svjetskog prvenstva doći teže od očekivanog sugerirao je domaći 2:3 poraz od Danske u rujnu 2008. godine.

Uslijedila su tri remija bez pogodaka, dva protiv Švedske i onaj protiv slabašne Albanije i uloga favorita skupine potpuno je kompromitirana. Napredak u plasmanu, no ne i u igri, dogodio se nakon utakmica s Mađarima i Maltom, no slaba izdanja protiv snažnije Švedske i Danske, te mučenje s Albanijom i dalje žive u sjećanju kako navijača tako i samih igrača.

I dok pogled na papir sugerira kako je Queiroz na raspolaganju imao all-stars momčad, portugalski su reprezentativci u kvalifikacijama bili sve samo ne momčad. Previše individualaca među kojima nije bilo kemije nešto je na čemu će ozbiljno morati poraditi kroz pripremno razdoblje koje prolaze. Osim toga, portugalskom sastavu nedostaje igrač poput Figa koji će preuzeti konce igre i povezati linije.

Sinonim Portugala Cristiano Ronaldo kvalifikacije je završio bez pogotka, a u kasnijim susretima nije nastupao zbog ozljede. Za plasman na SP prije svega zaslužni su Deco i Simao Sabrosa, no žele li Portugalci da se o njima priča i ovoga ljeta cijela će momčad natjecanje morati odigrati na nekoliko razina više, posebno kada se zna da se nalaze u skupini smrti s Brazilom i Obalom Bjelokosti.

Snage

Jedna od najvećih snaga Queirozovih izabranika iskustvo je koje posjeduju. Trenutni kadar nije najtalentiraniji portugalski koji povijest pamti, no kostur momčadi koja je stigla do četvrte pozicije 2006. godine ostao je nepromijenjen. Jednako tako, Nani, Miguel Veloso, Hugo Almeida i ostali željet će nogometnoj javnosti potvrditi kako nije riječ o "Cristianu Ronaldu i ostatku" već o reprezentaciji sastavljenoj od jednako kvalitetnih i važnih igrača. Činjenica da nisu među favoritima također bi im mogla pomoći, iz sjene je lakše stići do iznenađenja, a kada je u pitanju snaga po linijama, ona se zasigurno nalazi u središnjici. Riječ je o svestranim igračima koji protivnicima mogu zaprijetiti ili kroz samu sredinu ili preko krila. Po organizacijskim sposobnosti i kreativnosti u samom su svjetskom vrhu.

Slabosti

Portugalci nikada nisu slovili za čvrstu momčad u obrambenom dijelu, a defenzivni problemi posebno bi mogli doći do izražaja izostankom Bosingwe. Desni je bočni Chelseaja uz Ricarda Carvalha bio najjača karika posljednje linije kroz kvalifikacije, no Prvenstvo će morati preskočiti zbog neugodne ozljede koljena. Protiv Obale Bjelokosti, a posebno Brazila teško će biti i vratarima koji po iskustvu zaostaju za ostatkom momčadi. Navijači, ali i sve glasniji portugalski stručnjaci nadaju se kako se Queirozu neće osvetiti nepozivanje Quima, Quaresme i Moutinha, a zanimljivo će biti vidjeti tko će iz dvojica Ze Castro - Ricardo Costa otpasti pred sam put. Kroz opisane kvalifikacije problem je ležao i u slaboj realizaciji, loš trend nastavio se i u test dvoboju sa Zelenortskim Otocima, no pripremno bi razdoblje ipak trebalo donijeti pozitivne pomake.

Očekivanja

Uspjeh: Generaciji bez trofeja konačne želje vezane su uz okršaje najbolje četvorke, no i sami Portugalci svjesni su kako ovoga trenutka realnost ne može najbolje pratiti njihove ambicije. U idealnom raspletu u Južnoj bi Africi srušili najveći uspjeh na svjetskim prvenstvima - treće mjesto - star 44 godine. Prvi korak k tome bila bi uvjerljiva pobjeda nad Obalom Bjelokosti i eventualno iznenađenje protiv Brazila. Kao pobjednici skupine dobili bi na samopouzdanju, te lakše kretali u eliminacijske susrete.

Realno: Iako zbog mjesta u skupini smrti mnogi ne bi ostali pretjerano iznenađeni da je ne prođu, više je onih koji Portugal vide u sljedećoj fazi natjecanja. Tamo bi ih u slučaju drugog mjesta dočekali Španjolci, no upravo je to protivnik kojeg ne bi željeli na suprotnoj strani.

Neuspjeh: Oproštaj od Svjetskog prvenstva nakon tri uvodne utakmice, dok bi povratak kući s posljednje pozicije skupine G bio ravan tragediji. Bez obzira na probleme i nedostatke Portugalci bi ipak trebali odigrati veću ulogu od one turista.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2010. u 02:42
    Ronaldo je fenomenalan igrač ali solist, Nani je fenomenalan ali solist, Sabrosa je jako dobar ali solist, Almeida isto. I zato ne mogu dobro igrati jer svatko za sebe misli da je najbolji, a to pokušavaju na terenu i dokazati kroz solo akcije, a ne kroz timsku igru. Samo ako prihvate Ronalda za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2010. u 02:00
    ianzg..istina. poželio bih im sve najbolje,no kako su u skupini sa mojim "favoritima" obalom bjeloksti,mogu im poželit sretan put kući posli 3. utakmice. :)
    Obrisan korisnik
  • IanZG30.05.2010. u 22:17
    Errrm, Makulula? Ne sumnjam da je solidan, ali ipak Hugo Almeida barem je pokazao nesto u svojoj karijeri
    IanZG
  • Obrisan korisnik30.05.2010. u 21:45
    Dobar članak, dobra analiza. Slažem se potpuno da bi im jedan veliki skalp i prava pobjeda, potpuno promijenili stav i ambiciju! Mi (koliko god bježali geografski i povjesno sa njega) imamo izražen tkz. balkanski sindrom, a kod njih je prisutan taj isti, ali pirinejski...., isti onaj koji je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2010. u 21:05
    bit ce im tesko,lako moguce da ispadnu u skupini...
    Obrisan korisnik