Nogomet

Slonovi vjeruju u drugi krug

Nikola Vlahović • petak, 04.06.2010.
Slonovi vjeruju u drugi krug

Obala Bjelokosti prvi put se pojavila na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj. Tada nije uspjela proći skupinu u kojoj su još bili Argentina, Srbija i Crna Gora te Nizozemska. U Južnoafričkoj Republici ponovno ih čekaju jaki suparnici u skupini G Sjeverna Koreja, Brazil i Portugal.

Kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo Obalu Bjelokosti vodio je Vahid Halilhodžić. Slonovi su bez većih problema odradili kvalifikacije upisavši pet pobjeda i jedan remi, a ukupno su postigli 19 golova i primili samo četiri. Iza sebe su ostavili Burkinu Faso, Malave i Gvineju. Međutim, Halilhodžiću to nije bilo dovoljno da Obalu Bjelokosti vodi i na Svjetskom prvenstvu.

Izbornik

Sven-Goran Eriksson, 62-godišnji je švedski strateg, koji je najveću slavu stekao na klupi engleske reprezentacije. Na velikim natjecanjima s Englezima je ispadao u četvrtfinalu tri puta. Na Svjetskim prvenstvima 2002. i 2006. godine te na Euru 2004. godine. Nakon što je napustio Gordog Albiona preuzeo je Manchester City, a 2008. godine preuzeo je funkciju izbornika meksičke nogometne reprezentacije. Na klupi Meksika zadržao se deset mjeseci, a u tom je razdoblju zabilježio šest pobjeda i šest poraza te jedan remi. Prošlog ljeta, Eriksson, se upustio u avanturu u engleskom četvrtoligašu Notts Countryju, preuzevši ulogu sportskog direktora. Želja mu je bila dovesti taj klub u prvi razred engleskog nogometa, međutim, brzo je odustao i u veljači ove godine podnio je ostavku na tu dužnost. Na klupu Slonova zasjeo je prije tri mjeseca, naslijedivši Vahida Halilhodžića. Šveđanin je kao trener radio još u Degerforsu, Göteborgu, Benfici, Romi, Fiorentini, Sampdoriji i Laziju.

Bosanskohercegovačkom treneru tamošnji nogometni savez nije oprostio ispadanje u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija od Alžira. Odmah je počelo licitiranje tko će naslijediti Halilhodžića i nakon dugo vremena ta čast pripala je bivšem izborniku engleske nogometne reprezentacije Svenu-Goranu Erikssonu. "On je iskusni i dokazani trener, a cilj mu je osigurati časno predstavljane naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu", priopćio je Nogometni savez Obale Bjelokosti.

Tako je Eriksson dobio momčad koju je sastavio Halilhodžić, a cijela igra temelji se na njihovom najboljem igraču, Didieru Drogbi. Prvi topnik Premiershipa za svoj klub ove je sezone postigao 29 golova u 32 utakmice, a tomu je dodao još osam golova u engleskim kupovima i Ligi prvaka i zasigurno će biti najopasniji igrač Obale Bjelokosti. Obranu predvode dvojica "starosjedioca" u Premiershipu Kolo Toure i Emmanuel Eboue, a gospodar veznog reda je Barcelonin Yaya Toure. Ostatak momčadi također čine vrlo kvalitetni igrači, a veliki broj njih igra u Europi.

Premda se radi o vrlo perspektivnoj ekipi koja može zabiti gol bilo kojoj reprezentaciji, bivši strateg Slonova smatra da u reprezentaciji ima mnogo problema. "Obala Bjelokosti ima sjajne igrače, ali među njima vlada velika ljubomora i to se sve osjeti na terenu. Neki igrači jednostavno ne žele igrati ako igra netko tko im nije po volji. Ja sam donekle uspio smanjiti tu ljubomoru, ali ona je i dalje prisutna", objasnio je Vahid.

Svoj debi na klupi Obale Bjelokosti, Eriksson, je imao prije nekoliko dana, kada su njegovi izabranici odigrali prijateljsku utakmicu protiv Paragvaja. Iako su Slonovi imali vodstvo od dva gola, na kraju nisu uspjeli pobijediti te je utakmica završila neodlučeno, 2:2. Taj rezultat nije zabrinuo Šveđanina koji je najavio da njegova reprezentacija može napraviti povijesni rezultat.

Snage

Najveća snaga Obale Bjelokosti je napad koji predvodi odlični Didier Drogba. Osim njega opasnost za suparničke mreže predstavljat će i Salomon Kalou, Aruna Dindane i Seydou Doumbia. Druga prednost Obale Bjelokosti je odlična fizička sprema, koja krasi većinu afričkih reprezentacija, a važna je i činjenica da većina igrača Obale Bjelokosti igra redovito u svojim klubovima širom Europe.

Slabosti

Što se tiče igračkog kadra, Obala Bjelokosti, najtanja je na vratarskoj poziciji. Zogbo, Yeboah i Barry nisu prvoklasni vratari na koje se može osloniti. Mnoge afričke momčadi imaju problema s motivacijom i egoizmom pa od te činjenice ne odskače ni Obala Bjelokosti. U tamošnjim medijima velika se kampanja vodila da na Svjetsko prvenstvo treba ići više igrača iz domaće lige nego onih koji igraju u Europi. Ta teza obrazložena je činjenicom da su igrači koji igraju u Europi preumorni i da su stekli slavu, dok su ovi iz domaće lige željni igranja u nacionalnom dresu. Međutim, zar postoji veća motivacija od Svjetskog prvenstva?

Očekivanja

Svi u Obali Bjelokosti vjeruju da njihova reprezentacija može proći skupinu, a izbornik Eriksson je rekao da se nada prolazu među 16 najboljih momčadi te je naglasio da je nakon toga sve moguće i da bi ga osobno zadovoljio plasman među osam najboljih. A u skupini su još Brazil, Portugal i Sjeverna Koreja.

Realno:

Dok je prvo mjesto u skupini rezervirano za Brazil, treba priznati da su Slonovi dovoljno jaki i moćni da se bore s Portugalom za prolaz skupine, a onda je dalje sve moguće. Međutim, ako izbore drugi krug, mogli bi naletjeti na velike favorite za naslov, Španjolsku.

Neuspjeh:

S obzirom da Obala Bjelokosti ima "zlatnu" generaciju igrača koja ima ogroman potencijal, povratak kući nakon prvog kruga smatrao bi se neuspjehom. Ipak, totalni neuspjeh bio bi kad bi Slonovi natjecanje u skupini G završili na zadnjem mjestu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis04.06.2010. u 17:39
    drogba slomio lakat, koje sranje. prolaz sjeverne koreje i obalje bjelokosti ipak ne bi trebao biti upitan.
    cameosis
  • du_zizou04.06.2010. u 14:18
    nadam se da ce jednog od dva favorita ove skupine ova momcad skupo stajati.. daleko od toga da će Brazilu i Portugalu biti lagan put kroz ovu skupinu..
    du_zizou
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 13:24
    Kao prvo nije Halihodžić sastavio momčad nego Henry Michel a glupi bosanac nije zvao Romarica na CAN gdje je ispao u 1/4 finalu pa se čudio što su ga ispedalirali.Iznenađenje bi bilo da se Obala ne plasira u 2 krug.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 12:51
    par izneneđenja se uvijek dogodi na sp,nadam se da ce to ovaj put bit prolaz obale b. iako ekipa koja ima drogbu,kalou,obojicu tourea i ostale ne moze bit iznenađenje.
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack04.06.2010. u 11:34
    Mene je i dalje strah da su taktički nedovoljno zreli za Brazil i Portugal..kamo sreće da se varam pa da izbace Kristinu,al po meni su ipak Brazil i Portugal u prednosti..al žal mi je kaj drugo SP zaredom upadaju u skupinu smrti (Argentina,Nizozemska,Srbija na prošlom SP-u)..da ne govorim da ako se... [više na forumu]
    Captain Jack