Košarka

Četvrti put odlučuje peta

Ivor Krapac • srijeda, 09.06.2010.
Četvrti put odlučuje peta
Foto: Kristijan Komarica

Od hrvatske samostalnosti, odgovor na pitanje o prvaku u posljednjoj utakmici finala bio je prilična rijetkost, no ukoliko pogledamo razdoblje unatrag pet godina, trend se u velikoj mjeri ipak promijenio. U četvrtak ćemo četvrti put u posljednjih šest sezona gledati petu utakmicu u finalnoj seriji na tri pobjede...

Najljepše i najuzbudljivije je upravo ovako. Na kraju duge i naporne košarkaške sezone, ostalo je još samo 40 ili više minuta "na sve ili ništa", jedna utakmica koja će odlučivati hoće li Cibona nastaviti nalet uhvaćen dostizanjem zaostatka od 0-2 ili će Zadar preokrenuti trend iz posljednje dvije utakmice i drugi put u ovom finalu iznenaditi u Zagrebu.

No, tradicija definitivno neće biti saveznik Zadrana - od tri dosadašnja slučaja da se prvak odlučivao u petoj, sva tri puta slavio je domaćin. Prisjetimo se kako je to izgledalo...

2004./2005., Zadar - Cibona VIP 87:82 (3-2)

Priča o pritisku u situaciji da se na domaćem parketu proslavi naslov prvaka povremeno je znala koštati Zadrane, dogodilo se to i u aktualnoj finalnoj seriji protiv Cibone, ali sredinom lipnja 2005. nije bio takav slučaj. Pod trenerskim vodstvom Rudolfa Juga, Zadar se u ranijem dijelu lige izborio za prednost domaćeg terena u finalu, u gostima im u toj seriji nije išlo, no "vruće" Jazine pokazale su se ključem pobjede.

Kako preživjeti "pakao" Jazina - pitanje je na koje mnogi veliki igrači koji su nastupili s takvim pritiskom na leđima nisu imali odgovor. Te nedjelje odgovor nije imala ni Cibona, Zadrani su s Banićem i Gečevskim pod obručem i Tvrdićem i Vladovićem na vanjskim pozicijama, uz važne poene iskusnog Aramisa Naglića u završnici utakmice, slavili s pet razlike i uzeli svoju prvu titulu prvaka u samostalnoj Hrvatskoj.

"Morali smo donijeti naslov u Jazine", kazao je nakon velike pobjede trener Jugo.

2006./2007., Cibona - Zadar 100:62 (3-2)

Bila je to utakmica s nekoliko priča, od kojih se ona posljednja - kada se konačno odigrala ta peta - pokazala najnezanimljivijom. Za početak, vrijedi se prisjetiti da je Zadar u finalnoj seriji imao 2-1 i "meč-loptu" u Jazinama, veliku priliku u četvrtoj utakmici u kojoj je vodio s deset razlike na ulasku u posljednju četvrtinu, no na kraju je radost pripala Cibosima, koji su s 90:89 odgodili odluku za petu na domaćem parketu. Zadrani u tom četvrtom susretu nisu imali samo +10 uoči završnih deset minuta, imali su i posljednji napad kod poena zaostatka, ali taj napad prošao je bez šuta na koš.

Ulaznice od srijede

Zagrebački ljubitelji košarke neće imati previše vremena za dolazak do ulaznica za utakmicu koja je na rasporedu u četvrtak u 18 sati u Draženovom domu, a ukoliko žele uživati u susretu odluke za naslov, do karata mogu od srijede u 12 sati. Ulaznice će biti puštene u prodaju u klupskom fan shopu u Ciboninom prolazu.

Kada propustiš takvu priliku, novo neplanirano iznenađenje nije potrebno, no u ovoj seriji dogodilo se i to. Ponovno je bila sredina lipnja, ljetna vrućina, a pokazalo se, i prilično vruća atmosfera u ispunjenom Draženovom domu koji je čekao veliku utakmicu - da bi dočekao razočaranje zbog kvara na jednom od semafora za vrijeme napada za koji u Ciboni nisu imali zamjenu, zbog čega je peta odgođena za dan kasnije.

Tko snosi najviše krivice? Informatičar HTV-a koji je uzrokovao kvar, kako je nakon utakmice govorio tadašnji Cibonin direktor Bože Miličević, ili možda trener Cibosa Dražen Anzulović, kojeg je kolega sa suparničke klupe Aco Petrović optužio da je inzistirao da se ne igra sa samo jednim semaforom, ili ipak Cibona kao klub s obzirom da kvar nije bio ekspresno otklonjen ili barem u rezervi bio još jedan semafor za vrijeme napada, za svaki slučaj? Svatko je imao svoje mišljenje, no epilog se nije mogao izbjeći, igralo se 24 sata nakon predviđenog prvog termina.

Dan kasnije, u nedjelju, na parketu se pojavila samo Cibona. Ne doslovno, naravno, Zadrani su ipak bili tamo, ali samo tijelima - bila je to potpuna dominacija Anzulovićeve momčadi, s velikih +25 rano u drugoj četvrtini, pa čuvanje visoke prednosti u nastavku susreta, sve do konačnih ogromih 38 poena razlike. U toj petoj Cibose je vodila petorka raspoloženih, Kus, Warren, Krasić, Wisniewski i Wright, dok su u slabom otporu gostiju najbolji bili Juby Johnson, Frano Čolak i Todor Gečevski.

Nakon utakmice, nastavilo se prepucavanje Anzulovića i Petrovića. Trener Cibosa govorio je o cirkusu u koji se pretvorila završnica prvenstva i za to prozvao suparničkog kolegu, Aco uzvraćao optužbama za puštanje utakmica potkraj lige i inzistiranje da se peta odgodi - no, nekako su se ipak razišli prije nego je postalo žešće nego nešto ranije na parketu.

2007./2008., Zadar - Split CO 89:65 (3-2)

Računajući i ovogodišnju borbu za naslov, u 19 izdanja hrvatskog prvenstva od osamostaljenja samo jednom u završnici nije bila Cibona. Dogodilo se to prije dvije godine, kada je finale bilo dalmatinsko, a Zadar, i te sezone s Acom Petrovićem na klupi, slavio svoj drugi naslov prvaka. Ujedno, ta serija donijela je i oproštaj od legendarnih Jazina, Zadrani su se naredne sezone preselili u novi dom kasnije nazvan po Krešimiru Ćosiću.

Za kraj, Jazine su dobile što su i zaslužile - ispunjene do posljednjeg mjesta, bez negativnog naboja kakav zna biti kada je suparnik Cibona, a domaćima najvažnije, poklopila se i uvjerljiva pobjeda uz rješenje svih briga dolaskom nadomak 30 razlike u trećoj četvrtini.

U toj petoj, u kojoj u legendarnu zadarsku dvoranu gotovo da više ne bi stala ni igla, domaće su vodili Juby Johnson i Andrej Štimac, dok Splićanima nije pomogao dobar učinak Hrvoja Perića, sadašnjeg aduta Zadra. Kao i uvijek kada klupske vitrine ukrasi nova titula, slavlje je trajalo dugo.

Dvije godine nakon te posljednje odluke u petoj, evo nas ponovno u situaciji nakon koje više nema popravka - treći put Cibona i Zadar, drugi put u Domu Dražena Petrovića...

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 10:31
    kao što rekoh, Cibona in five!
    Obrisan korisnik