Košarka

Europski prvak i hrvatski začini

Ivor Krapac • četvrtak, 08.07.2010.
Europski prvak i hrvatski začini
Foto: Kristijan Komarica

Iako će dosta toga u Ciboni biti drugačije, ždrijeb prvog kruga Eurolige donio nam je i jednu vrlo čvrstu poveznicu sa sezonom koju su Cibosi ostavili za sobom. Skupina prvog dijela natjecanja izgleda vrlo slično prošlosezonskoj u kojoj su, podsjetimo, Vukovi osigurali prolaz pobjedom nad Asvelom u posljednjem kolu...

Momčad s kojom će Cibona iduće sezone igrati u Euroligi još uvijek je puna nepoznanica, ali kakav god sastav Zdravko Radulović sljedeće sezone bude imao u rukama, jasno je da će euroligaški put biti vrlo težak. Hrvatski prvaci smješteni su u skupinu sličnu onoj iz prošlosezonskog prvog kruga, ponovno s Barcelonom, Montepaschijem i Fenerbahče Ülkerom, a kao i lani, i ovog puta tu su litavski i francuski predstavnik - Lietuvos Rytas umjesto Žalgirisa i Cholet umjesto Asvela.

Barcelona

Europski prvak bio je najbolji u prošlosezonskoj Ciboninoj skupini prvog kruga, a momčad Xavija Pascuala bit će glavni favorit i u ovom društvu u skupini C. Iako i ovako moćna momčad može zakazati, kako je pokazalo 3-0 u korist Caje Laboral u finalu doigravanja ACB lige, takve crne rupe Barceloni nisu česte - katalonski gigant ima puno argumenata u lovu na novu europsku titulu, a prvi krug ne bi im smio predstavljati veći problem.

Vezane vijesti

Barcelona neće biti značajno izmijenjena u odnosu na prošlu sezonu, zaslađenu europskim naslovom. Zasad je otišao samo Čeh Luboš Barton, kojeg su ionako pratile ozljede, no sletjelo je i jedno pojačanje, srbijanski reprezentativni centar Kosta Perović, dosadašnji član Valencije. Juana Carlosa Navarra, Rickyja Rubija, Terencea Morrisa, Bonifacea Ndonga i sve ostale jake Pascualove adute ćemo, pak, ponovno vidjeti u Draženovom domu.

Montepaschi

Momčad koja u posljednje četiri godine dominira talijanskom košarkom, s četiri uzastopna naslova prvaka, ostala nam je u pamćenju po onih 85:40 u Draženovom domu iz prošlosezonskog prvog kola. No. u odnosu na tadašnji sastav, klub iz Siene nije zadržao sve glavne adute - smanjivanje proračuna koje je bilo u planu već tijekom protekle sezone najavilo je da će Montepaschi biti slabiji, a početkom ljeta to se i potvrdilo.

Otišla su dva člana petorke, najbolji igrač i razigravač Terrell McIntyre u Unicaju, a centar Benjamin Eze u Himki, dok više nema ni iskusnog Denisa Marconata, novog člana Cantua. Pored toga, upitno je hoće li ostati Romain Sato, Henry Domercant i David Hawkins, što znači da bi trenera Simonea Pianigianija mogle čekati pune ruke posla u uigravanju momčadi koja je zasad kao glavno pojačanje dobila srbijanskog centra Milovana Rakovića, pristiglog iz Sankt Peterburga.

Ipak, Pianigiani još uvijek ima adute poput Nikosa Zisisa, Kšištofa Lavrinoviča i Shauna Stonerooka, a iako je jasno da Montepaschi neće biti tako jak kao kada je McIntyre imao glavnu riječ, trebali bi biti dovoljno dobri za prolaz u Top 16.

Lietuvos Rytas

Klub iz Vilniusa će u novu sezonu povesti bivši Cibonin trener Dražen Anzulović, koji je zamijenio Rimasa Kurtinaitisa. Bivšeg trenera nije spasilo ni osvajanje litavskog prvenstva tijesnoj finalnoj seriji protiv Žalgirisa (4-3), vodstvo kluba očito želi i euroligaški iskorak, a Zula će ga pokušati ostvariti s pojačanjima među kojima su američki razigravač Jerry Johnson, australsko nisko krilo Brad Newley, turski centar Cemal Nalga i litavski šuter Arvydas Šikšnius.

Osim igrača koji su došli, vrijedi izdvojiti i starosjedioce poput bh-reprezentativca Kenana Bajramovića, srbijanski dvojac Igor Milošević - Milko Bjelica i domaće adute Arturasa Jomantasa i Martynasa Gecevičiusa. U usporedbi s Cibonom, Anzulovićevoj momčadi je veliki plus što nema nepoznanica kakve muče Vukove, sastav za sezonu je već definiran i nekadašnjem treneru Cibosa sada preostaje uklopiti dijelove koje ima u skladnu cjelinu.

Fenerbahče Ülker

Turski prvak će u dolazećoj sezoni biti među inozemnim klubovima koje će hrvatski ljubitelji košarke pratiti s posebnom pozornošću. U Istanbulu će i dalje igrati Roko Leni Ukić, koji je u Fener došao tijekom protekle sezone, a umjesto Gordana Giričeka koji je otišao, stigla su druga dvojica Hrvata, trener Neven Spahija, poput Dražena Anzulovića, nekada također na Ciboninoj klupi, te donedavni Cibos Marko Tomas.

Tomas će se, tako, kao gost vratiti u Draženov dom, koji ga je u završnici hrvatskog prvenstva ispratio ovacijama, a od novih aduta, Fener će u idućoj sezoni imati i Darjuša Lavrinoviča i Kayu Pekera pod obručem i Engina Atsüra na vanjskim pozicijama. Ukoliko dodamo Ukića i ostale koji su pod ugovorom (Greer, Onan, Kinsey, Preldžić, Savas, Vidmar) - nova momčad Nevena Spahije djeluje kao drugi favorit skupine, odmah do Barcelone.

Cholet

Gradić na zapadu Francuske je sredinom prošlog mjeseca slavio velik uspjeh svog kluba, prvi naslov prvaka u Choletovoj 35 godina dugoj povijesti, a turski trener Erman Kunter, jedan od najzaslužnijih za tu titulu, u novu sezonu mora bez svog najpoznatijeg igrača, Mickaela Gelabalea, koji je otišao u Asvel.

No, Kunter se i dalje može osloniti na američki dvojac koji je imao važnu ulogu u protekloj sezoni, nisko krilo Samuela Mejiju i krilnog centra Antywanea Robinsona, a ugovor je produžio još jedan američki košarkaš, neuobičajeno niski centar Randal Falker (201 cm). Iako nema zvučnih imena i momčad nije osobito skupa, vrijedi respektirati činjenicu da se radi o novom francuskom prvaku.

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.07.2010. u 01:25
    Ma koliko god oni oslabljeni bili uvijek oni mogu svakog iznenadit pa čak i ove najjače.Ne ih podcijenjivat to su momci puni inata i želje za dokazivanjem....Svaka čast cibosi !!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2010. u 20:02
    Bit će puno teže nego prijašnjih godina! Iz prva dva bubnja dobili su dvije najjače ekipe u tom bubnju! Lietuvos je također dosta dobra ekipa, a Fener je s ovogodinšnjim pojačanjima defintivno spreman za velike dosege! Francuzi nam ne bi trebali biti prijetnja!
    Obrisan korisnik