Nogomet

Samo Robben vuče na nizozemsku stranu

Borna Rupnik • subota, 10.07.2010.
Samo Robben vuče na nizozemsku stranu
Foto: EPA

Nizozemsku i Španjolsku od velikog finala dijeli manje od 48 sati, a usporedba igrača po pozicijama - s obzirom na njihove vrline i mane, značaj u vlastitoj reprezentaciji, očekivanja od nedjeljnog susreta i prikazano na Svjetskom prvenstvu - prednost ipak daje aktualnim europskim prvacima...

Maarten Stekelenburg - Iker Casillas 0:1

Iskusni nizozemski čuvar mreže unatoč nekim vrlo dobrim potezima ipak nije klasa na razini vratara Real Madrida, a na prošloj utakmici protiv Urugvaja je primio možda i nepotreban pogodak. Casillas je tijekom natjecanja u više navrata uspješno spašavao Španjolsku, iza sebe ima i obranjeni jedanaesterac, te s kapetanskom vrpcom na ruci ulijeva golemu dozu povjerenja svojoj obrani.

Giovanni van Bronckhorst - Joan Capdevila 0,5:0,5

Pred nizozemskim je kapetanom je posljednjih 90 minuta u karijeri i kao da je neke od svojih ponajboljih utakmica sačuvao za kraj. Motiva ima napretek, osladio se prekrasnim pogotkom Urugvaju, a veteranske godine ne sprječavaju ga u obavljanju svih obrambenih zadaća, kao ni pri povremenom dodavanju svom napadu. Capdevili će nizozemska krila biti vrlo težak ispit vrijednosti, a od njega se očekuju i prodori kako bi se razbila čvrsta narančasta obrana.

Joris Mathijsen - Gerard Pique 0:1

Stoper koji na Svjetskom prvenstvu ima više udaraca po golu neko skrivljenih prekršaja mora biti velika prednost za svoju momčad, što Gerard Pique uistinu jest. On i/ili Puyol često vlastoručno drže obrambeni red, no vrlo je siguran u sebe i u kritičnim trenucima. Aktivno se priključuje napadu u prekidima, a zna i kvalitetno prenijeti loptu u igri. Osim toga, ima i prednost u visini. Mathijsen nije sklon pogreškama, zaslužuje izbornikovo povjerenje i bez zadrške obavlja svoj dio posla, no dojam je da ipak može pružiti nešto manje, na obje strane terena. Osim toga, Mathijsen je zbog lakše ozljede morao propustiti četvrtfinalni ogled s Brazilom.

Johnny Heitinga - Carles Puyol 0:1

Carles Puyol finale će zaigrati na krilima pobjedonosnog polufinalnog pogotka, a Barcelonin je stoper kao i Pique nositelj obrane koja će prije svega morati znati zaustaviti brze pokušaje nizozemskih protunapada i transformacija iz čvrstog defenzivnog bloka. Heitingi će dobro doći iskustvo iz zahtjevne engleske lige, u dresu Atletica upoznao je većinu nedjeljnih protivnika, ali prednost je ipak na Puyolovoj strani.

Gregory van der Wiel - Sergio Ramos 0:1

Nakon što je odslužio suspenziju zbog kartona, "novi Reiziger" - kako mu se Nizozemci vole obraćati - vjerojatno će dobiti priliku na desnom boku i u finalu. U nogama ima i utakmicu odmora protiv Kameruna, no Sergio Ramos s druge strane ne djeluje kao da ga umor može olako svladati. 22-godišnji Van der Wiel si protiv Španjolske ne smije priuštiti ni najmanji obrambeni propust, a svaki pokušaj prema naprijed bit će od velike koristi. Iskustvom bogatiji Ramos uspješnije se snalazi u obrambenom i napadačkom skoku, a sve redovitije i spretnije zadovoljava i potrebe bočnog igrača na protivničkoj polovici.

Mark van Bommel - Xabi Alonso 0,5:0,5

Mark van Bommel svojim nastupima nije osvojio simpatije zaljubljenika u lijepu igru, no svoj "prljavi posao", vrlo važan za Van Marwijkovu Nizozemsku, obavlja na potrebnoj razini. Upravo će protiv španjolske imati priliku maksimalno iskazati svoje sposobnosti razbijanja suparničkih napada. Xabi Alonso također je neumorni trkač, ali češće baci pogled prema naprijed i dolazi iz drugog plana na udarac. Ostvari li se prognoza da će Španjolska opet dominirati u posjedu, Alonso će igrati i važnu ulogu u brzini protoka lopte.

Nigel de Jong - Sergi Busquets 0,5:0,5

Nigela de Jonga krase bolje obrambene kvalitete u odnosu na mladog Španjolca; po potrebi se može snaći čak i u još povučenijoj ulozi. Niži je, ali fizički možda i snažniji od Busquetsa, što bi mogla biti prednost u izravnim dvobojima na sredini, no Busquets ionako više teži igri s loptom i sudjelovanju u ofenzivnim akcijama. De Jong je zbog kartona propustio poluzavršnicu i u finale ulazi nešto odmorniji.

Wesley Sneijder - Xavi 0,5:0,5

Dvoboj nizozemskog i španjolskog motora veznog reda mogao bi biti jedan od ključnih na travnjaku. Xavi je uz svoj pregled igre među najboljim nogometašima svijeta, no Sneijdera na ovom prvenstvu jednostavno "ide", što se ne smije smetnuti s uma. Obje momčadi računaju na još jedno vrhunsko izdanje njih dvojice. Dirigentska palica odgovara jednom i drugom. Sneijder bi trebao češće izravno prijetiti golu, no bude li Xavi u svom elementu, moglo bi mu nedostajati to što se možda neće susretati s loptom onoliko koliko bi želio.

Dirk Kuijt - Andres Iniesta 0,5:0,5

Doprinos ove dvojice igrača vlastitim reprezentacijama iznimno je važan. Kuijt prednjači zalaganjem, suradnjom i nizanjem kilometara na krilu, od čega današnja Nizozemska opipljivo profitira, a Iniesta se može pohvaliti odličnim rješenjima iz Barcelonine radionice, pogotovo u kombinaciji sa svojim klupskim suigračima. Obojica su opasni kada odluče pucati prema golu, s time da je Nizozemac vrlo snalažljiv u skoku te u gužvama pred protivničkim vratarom. Iniesta pak u bilo kojem trenutku može biti jedan od detonatora ubojitih španjolskih kombinacija.

Arjen Robben - Pedro 1:0

Arjen Robben možda je i najveća nizozemska prednost za utakmicu protiv Španjolaca. U odnosu na mladog Barceloninog ofenzivca ima više iskustva i težih utakmica u nogama. Robben je jedan od onih igrača za koje se kaže da mogu sami riješiti utakmicu. Pedro bez sumnje također ima sjajnu tehniku, dribling i trku, sklon je postizanju važnih golova, ali neke sitnice još uvijek uči, a finale ne prašta ni najmanje pogreške. Naravno, Del Bosque može odlučiti ponovno pokušati s Torresom, ili, naprimjer, staviti Davida Silvu u prvu postavu.

Robin van Persie - David Villa 0:1

Premda bi ova dvojica igrača izvan konteksta Svjetskog prvenstva po svojim kvalitetama bila "bliže" jedan drugome u usporedbi, u Južnoafričkoj Republici prevaga je osjetno na strani španjolskog napadača. David Villa Furijin je čovjek odluke, bori se za naslov prvog strijelca turnira, jedna je od najvećih briga za protivničke obrane i igra čak malo iznad očekivanja, dok Van Persie, uz nezanemariv trud, pruža nešto skromnija izdanja, malo ispod očekivanja i još čeka svoj premijerni pogodak.


Ukupnih 7,5:3,5 sugerira da su Španjolci korak bliže tituli, no u jednoj utakmici, razumljivo, svašta može ispasti drukčije. Nadalje, španjolska veza, odnosno ofenziva usprkos prikazanoj pojedinačnoj bodovnoj izjednačenosti zajedničkim snagama može ponuditi više od Nizozemaca, ali Bert van Marwijk tvrdi da ima neka rješenja. Kako onda ne čekati finale s nestrpljenjem...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 16:47
    jednostavno rečeno, španjolska će pobjediti jer su bolji i pojedinačno i momčadski!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 14:59
    busquet je panj koji nema mjesto u početnoj 11-ci po meni, ja mislim da je fabregas nepotrebno izostavljen...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 14:13
    treba jos dodat      nizuzemska klupa - spanjolska klupa 0:1
    Obrisan korisnik
  • IanZG10.07.2010. u 13:54
    Kuyt će zgaziti tetkicu Iniestu :) A po meni i De Jong je puuuuuno bolji od žmirećeg Buskeca
    IanZG
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 13:19
    opet glupe usporedbe
    Obrisan korisnik