Nogomet

Prvo, pa muško!

Ivana Jurica • subota, 10.07.2010.
Prvo, pa muško!
Foto: Ivana Jurica

Iako ih je većina otpisala nakon prve europske utakmice i remija sa amaterima i skitnicama s Malte, kako su nazivali momčad Slieme Wanderers, Šibenčani su još jednom pokazali da su najbolji kad je to najpotrebnije. Unatoč svemu i svima, ostvarili su u gostima prvu, povijesnu, europsku pobjedu i plasirali se, u svom prvom pokušaju, u drugo pretkolo Europske lige.

Nakon sramote u Dugopolju kako su neki nazivali remi bez golova u prvoj utakmici protiv malteške momčadi, malo je bilo onih koji su vjerovali da se Šibenik s Malte može vratiti uzdignuta čelo. Ne toliko u Krešimirovu gradu, koliko u ostatku Hrvatske. Odmah nakon te prve utakmice pričalo se o nastavku prosipanja ugleda hrvatskih predstavnika u Europi, kako Šibenik, zbog rasprodaje momčadi neće moći u pravom svjetlu predstaviti svoj grad i zemlju. Išlo se čak i toliko daleko da su pojedinci tvrdili da Šibenik nije zaslužio igrati u europskim natjecanjima i da bi bilo bolje da ga je zamijenio neki drugi hrvatski klub.

Moguća zamjena domaćinstava

Iako je nakon ždrijeba odlučeno kako će se prva utakmice drugog pretkola igrati u Šibeniku (odnosno Dugopolju), moguće je da dođe i do promjene. Ciprani su tražili zamjenu domaćinstva, Šibenčani nemaju ništa protiv, no, problem je činjenica što je stadion Hrvatskih vitezova u terminu u kojem bi se druga utakmica trebala igrati zauzet (izložba pasa). Vodstvo šibenskog prvoligaša stoga je predložilo da se utakmica odigra na Šubićevcu, a tim da se istočna tribina u tom slučaju uopće ne bi koristila. Čeka se konačan odgovor iz UEFE.

Da takve priče nisu utemeljene Šibenik je potvrdio na Malti. Usprkos ogromnoj vrućini, neadekvatnom terenu, Karačićeva momčad pokazala je da će, iako bez petorice igrača iz prošle sezone, i ove godine igrati dobar nogomet. Daleko rastrčaniji, angažiraniji i borbeniji bili su Šibenčani na pomoćnom terenu Ta Qali stadiona koji je priča za sebe. Nemoguće je shvatiti kako se europske utakmice uopće mogu igrati na takvim terenima: sa samo jednom tribinom, s tri strane okružen samo zidom (ili ogradom), s reflektorima nedovoljne snage. A što tek reći na novinarske uvjete: bez struje, internetskih priključaka, novinarskih akreditacija, do izbacivanja iz prostorija kluba po završetku utakmice. Bez press konferencije, sa skupljanjem izjava igrača i trener ispred stadiona.

Sve je bilo lakše nakon što su igrači najljepšu priču ispisali na terenu. Uoči uzvrata najavljivali su da ono u Dugopolju nije bio pravi Šibenik. I zaista nije bilo: na Malti smo gledali zaista dopadljiv nogomet u kojem je samo pitanje trenutka bilo kad će pasti gol u mreži malteške momčadi. Njihov vratar Szentpeteri i ovog je puta bio najbolji pojedinca u svojoj momčadi, ali kad su Narančasti napokon namjestili svoje nišanske sprave spasa im više nije bilo.

Bravu je otključao Medvid nebeskim skokom nakon kornera Alispahića koji je bio i asistent za drugi šibenski gol. Podvalio je odličnu loptu za Jakoliša koji se, nakon prvog pogotka u HNL-u, upisao u strijelce i u europskim natjecanjima. Točku na i stavio je Bulat rijetko viđenim pogotkom gotovo sa centra.

Bez Alispahića

Za prvu utakmicu drugog pretkola protiv Anorthosisa Karačić je ostao bez važnog igrača. Veznjak Mehmed Alispahić dobio je drugi žuti karton na Malti i propustit će prvi dvoboj s Cipranima.

Slabog mjesta u Karačićevoj momčadi nije bilo: od sigurnog Blaževića koji i nije imao puno posla, preko sigurnog stoperskog dvojca Cerić – Bulat, bokova, Medvida koji je stigao zatvoriti sve u obrani, ali u napadu i napokon načeti Maltežane, Jurčevića koji je na desnom boku nakon duge pauze odigrao odličnih 90 minuta, agilnog i razigranog veznog reda, odnosno napadačkog dvojca koji je bio stalna opasnost za gol Slieme.

Puno razloga za zadovoljstvo rezultatom, ali i prikazanom igrom imalo je 100-ak Šibenčana koji su stigli na Maltu. Funcuti nisu prestajali s pjesmom i bodrenjem svoje momčadi tijekom čitavih 90 minuta, a igrači su im na terenu znali zahvaliti na tome, ali i poslije utakmice bacanjem dresova.

Nemaju Šibenčani puno vremena za uživanje u uspjehu s Malte. Jer već novi tjedan donosi i novi europski ogled. Protivnik je ovoga puta daleko ozbiljniji: ciparski Anorthosis Famagusta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 20:18
    vidis da si glup, sta si ti mislija da zadar smi zadrzat subasica i tomasova od sinovcica..ajde moj sinko...
    Obrisan korisnik
  • Deadpool10.07.2010. u 19:21
    Ovi su mi najdraži. Zovu sve okolo sebe 'sinko' i 'dečko' i puni su insajderskih informacija.
    Deadpool
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 19:19
    decko jos si ti zelen, za rukavinu hajduk jos lipe nije platija, isa je u hajduk po nalogu ive sanadera...
    Obrisan korisnik
  • Weasley10.07.2010. u 18:20
    @mate ban|pa što onda ne ostavite igrače u klubu? di piše da morate prodati?
    Weasley
  • Weasley10.07.2010. u 18:18
    pohvale sportnetu koji je bar imao svog novinara na malti za razliku od ostalih medija...npr. TV, novine itd.
    Weasley